Hyppää pääsisältöön

Todentuntuinen Leviathan on pelottavampi kuin kauhukuvitelmat

Valaan luuranko ja mies rannalla elokuvassa Leviathan
Valaan luuranko ja mies rannalla elokuvassa Leviathan teeman elokuvat

Kuolan niemimaan perukoilla kaksi miestä ottavat toisistaan mittaa, ja oikeudesta saada olla kuten haluaa. Korruptio, viina, väkivalta ja huikeat maisemat säestävät mittelöä.
Teema keskiviikkona 12.6. klo 22.45. Areenassa 14 päivää

Koljalla on oma talo ja autokorjaamo yksinäisellä paikalla Jäämeren rannalla. Siellä hänellä on oma tupa ja oma lupa, vaimo ja poika. Mutta hänen ei anneta pitää omaa onneaan, sillä paikallinen kunnallispamppu haluaa tontin muuhun käyttöön. Kolja ei suostu lähtemään hyvällä, ja siitä alkaa tahtojen taistelu, joka on kaikessa todentuntuisuudessaan järkyttävimpiä, mitä valkokankaalla on viime vuosina nähty. Katsojan on helppo käsittää olevan vain onnesta kiinni, ettei itse ole joutunut yhtä häikäilemättömän vallankäytön kohteeksi.

Andrei Zvjagintsevin Leviathan on kuin eräänlainen anti-länkkäri. Pienen, inhimillisen mittakaavan ja luomakunnan majesteettisen suuruuden välinen kontrasti on tuttu amerikkalaisista lännenkuvauksista. Jylhissä, luonnon vastustamatonta voimaa henkivissä maisemissa itsenäinen oman onnensa seppä panee kovan kovaa vastaan. Mutta tässä maailmassa itsepäisyyttä ei palkita eikä Jumala auta sitä, joka tietää olevansa oikeassa.

Leviathan sijoittuu Venäjälle, ja se on helppo nähdä Venäjän nykytilan ja korruption kritiikkinä. Pikkukaupungin juoppo ja rikollinen pormestari tiivistää vaikuttavasti kaikki ennakkoluulot, joita ulkomaalaisella voi venäläistä hallintokulttuuria kohtaan olla. Ohjaaja Andrei Zvjagintsev on kuitenkin korostanut, että tarina on yleispätevä ja perustuukin amerikkalaiseen tapaukseen.

Nimensä elokuva saa Raamatussa moneen kertaan esiintyvästä salaperäisestä hirviöstä, jolla muun muassa Jumala pelottelee uppiniskaista Jobia. "Voitko onkia koukulla Leviatanin ja siimaan kietoa sen kielen?" Ihmisen voimat ovat lopulta niin kovin niukat. Jäämeren rannalla, valtameren jättiläisen luurangon ääressä, voi tuntea itsensä pieneksi tavalla, jota on vaikea pitää ylentävänä tai lohdullisena.

Leviathan palkittiin Cannesissa parhaasta käsikirjoituksesta ja se oli parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkaana.

  • Leviathan (Leviafan), Venäjä 2014. O: Andrei Zvjagintsev. N: Aleksei Serebrjakov, Jelena Ljadova, Vladimir Vdovitšenkov, Roman Madjanov
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa