Hyppää pääsisältöön

Alma teki biisin supersuositun French Montanan kanssa – se on iso juttu, mutta ihan normaali jatkumo suomalaistähden uralle

Alma on kirjoittanut Phases-biisin yhdessä ystävänsä Charli XCX:n kanssa, joka tunnetaan muun muassa Boom Clap -megahitistä.

Alma esiintyi Ruisrockissa kesällä 2017. // Kuva: Annika Miettinen

Miettikääpä sitä, että Suomesta tulee 21-vuotias artisti, Alma, joka kirjoittaa biisejä yhdessä Charli XCX:n kanssa ja pyytää hänet ihan kasuaalisti lavalle Ruisrock-keikallaan. Miettikääpä myös sitä, että Alman uudella Phases-biisillä on mukana French Montana, joka on Spotifyn mukaan maailman tämän hetken 23:nneksi kuunnelluin artisti. Se on yhteistyö, joka voi avata Almalle ovia kohti Yhdysvaltojen musiikkimarkkinoita.

Mutta tällaista Alman elämä on. Toiset tekevät toimistohommia, toiset biisejä isojen maailmantähtien kanssa.

Kappale saa ensisoittonsa BBC:llä tänään illalla. Sekin on erittäin kova juttu suomalaisartistille – itse asiassa Alma on ainoa suomalainen muusikko, jolla on tähän rahkeita tällä hetkellä.

Alman edellinen julkaisu Chasing Highs nousi kesällä Britannian sinkkulistalle. Kyseessä on ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen, kun suomalaisartistin kappale noteerataan Britanniassa yhtä isosti.

Yhteistyö French Montanan kanssa on selkeä steppi eteenpäin Alman uralla.

Ei olisi ihme, jos tämäkin kappale noteerataan isosti Englannissa, jossa Alma on ollut kovassa nousussa sekä Chasing Highs -biisin menestyksen että Alman aiempien fiittien johdosta. Alma fiittasi toukokuussa britti-DJ Sub Focusin Don’t You Feel It -kappaleella. Sub Focus on yksi Britannian kovimmista ja tunnetuimmista drum’n’bass- ja dubstep-artisteista. Lisäksi Alman tunnettavuutta lisäsi fiitti britannialaisnuorten suosiossa olevan ranskalaisen Martin Solveigin All Stars -biisillä.

Alma on kovassa hypessä, joten on luonnollista, että hän pääsee tekemään yhteistyötä koko ajan isompien ja isompien artistien kanssa. French Montana on selkeä steppi eteenpäin Sub Focusista, Martin Solveigista ja Felix Jaehnista.

French Montana on suurempi artisti kuin luulemmekaan

Yhdysvaltalainen French Montana, 32, tunnetaan Suomessa lähinnä Unforgettable-kappaleesta, joka onkin artistin suurin hitti. Kappaleella on mukana Weekend Festivalillakin esiintyneen Rae Sremmurdin toinen puolisko, Swae Lee.

Unforgettable oli Montanan ensimmäinen oma biisi, jolla räppäri nousi Billboardin Top10-listalle, parhaimmillaan sijalle kolme – heti Despaciton ja DJ Khaledin Wild Thoughts -kappaleiden perään. Unforgettable oli myös ensimmäinen sinkku artistin Jungle Rules -albumilta, joka nousi Billboardin albumilistan kärkikolmikkoon.

French Montana on ollut tuttu nimi jenkkiyleisölle jo pian kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2010 hän julkaisi mixtapen, jossa oli mukana yhteisbiisejä muun muassa Three 6 Mafian, Gucci Manen ja Akonin kanssa. Hänen läpimurtokappaleensa oli samana vuonna ilmestynyt Choppa Choppa Down -sinkku, jolla on mukana Waka Flocka Flame.

Vuosien aikana French Montana on tehnyt yhteistyötä alan suurimpien nimien kuten Draken, Nicki Minaj’n, Miley Cyruksen, Kanye Westin, Nasin, Wiz Khalifan, Snoop Doggin ja Lil Waynen kanssa. 

Nyt tähän tähtirykelmään lisätään suomalainen 21-vuotias Alma.

French Montana voitti vuonna 2012 julkaisemalla Pop That -biisillä parhaan klubibiisin BET Awards -palkinnon. French Montana oli myös voittamassa samassa gaalassa parhaan yhteiskappaleen palkinnon Fat Joen, Remy Man ja Infaredin kanssa tehdyllä All The Way Up -biisillä vuonna 2016.

Phases on tarina hairahduksesta

Palataan vielä tänään julkaistuun Phases-kappaleeseen.

Alman ja French Montanan Phases kertoo ihastumisesta väärään henkilöön – tai ainakin väärällä hetkellä. Ajoittain kuulostaa siltä, että kyseessä voisi olla ihastuminen ennalta tuttuun ihmiseen, sillä biisin tapahtumahetki on koulun päättäjäisilta ja -yö. Vaikuttaa siltä, että kyseessä ei ole kukaan random-tyyppi.

Syy, jonka vuoksi ihastuminen on tapahtunut, kuulostaa hyvin perinteiseltä, mutta ei välttämättä kovin kauniilta tarinalta.

I drank all the liquor
the you gave me yours
then we started talking
and you kinda turn me on

Selvin päin laulun kertoja ei kuitenkaan tunne samalla tavalla ja pyytelee anteeksi sitä, että antoi ymmärtää väärin. Kansankielellä sanoen homma meni kännin piikkiin.

Kuulostaako tutulta?

When I get sober
you’re not the one for me

Tällaista “mokaa” voi selitellä vaikkapa samalla tavalla kuin Alma tekee kappaleen kertosäkeessä.

Don’t make this complicated
you’re just one of my phases

Alman ääni kuulostaa persoonalliselta – kuten aina.

Kappale on luotu hyvin tyypillisellä tavalla. Alma laulaa kaksi ensimmäistä säkeistöä ja kertsin, French Montanan rapit kuullaan kolmannessa säkeistössä. Montanan drakemäinen flow ja taustalla jauhava kiihtyvä basso tuovat biisiin sopivaa synkkyyttä ja aggressiivisuutta, jota biisi tarinan puolesta tarvitsee.

Loppuun on kuitenkin todettava se pikkuriikkinen mutta. On vähän harmi, että Phases ei kappaleena nouse ihan samalle tasolle kuin vaikkapa Chasing Highs.

Phases on toki tuotannollisesti toimiva ja hyvä kappale ja sen tarina on helposti lähestyttävä. Alman ääni kuulostaa persoonalliselta – kuten aina. Wau-hetkiä olisi kuitenkin voinut toivoa lisää. Tosin Aiman kohdalla kriteerit ovat tällä hetkellä erilaiset kuin kenelläkään muulla suomalaisartistilla.

Mutta kuten todettua, French Montana on tällä hetkellä Spotifyn kuunnelluimpien artistien listan sijalla 23. Hänen biisinsä kiinnostavat ihmisiä juuri nyt.

Siten ei olisi välttämättä aivan suunnaton ihme, jos muutaman vuoden päästä sanotaan, että tämä oli se biisi, jolla Alma sai nimeä Yhdysvalloissa.

On mielenkiintoista nähdä, kuka on seuraava artisti, jonka kanssa Alma tekee biisin – ja onko tilanne silloin sellainen, että tämä toinen artisti hyötyy yhteistyöstä enemmän kuin Alma?

Alman ja Frenc Montanan Phases soi YleX:n päivän biisinä tänään perjantaina 22. syyskuuta.

Lue myös:

Ruisrock 2017: Alma järjesti superyllätyksen ja kutsui Charli XCX:n Rantalavalle − katso koko keikka

Martin Solveig on jo kolmas iso DJ-nimi, jonka biisillä Britannian sinkkulistalle noussut Alma fiittaa

Tällainen artisti on Sub Focus, jonka biisillä ALMA fiittaa – suosittu brittiläis-DJ on yksi kotimaansa kovimmista drum'n'bass- ja dubstep-artisteista

Suomen lupaavin vientitoivo ALMA on kaiken hypen arvoinen – uusi biisi Chasing Highs jatkaa tyylikästä linjaa