Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Joka toinen pari

Avioeron hetki muuttaa kaikkien perheenjäsenten elämän lopullisesti. Dokumenttielokuva on kertomus surusta ja selviytymisestä.
Avioeron hetki muuttaa kaikkien perheenjäsenten elämän lopullisesti. Avioeron hetki muuttaa kaikkien perheenjäsenten elämän lopullisesti. Dokumenttielokuva on kertomus surusta ja selviytymisestä. yle tv1

TV1 maanantaina 25.9.2017 klo 21.30 - 22.46, uusinta sunnuntaina 1.10. klo 12.40
Yle Areenassa 30 päivää

Suomalaisten solmimista avioliitoista joka toinen päättyy eroon. Vaikka eroa ei itse olisikaan kokenut, se on tapahtunut jollekin lähipiirissä.

Mia Halmeen ohjaama dokumenttielokuva Joka toinen pari (7) kuvaa pariskuntia, joiden liitot ovat hajonneet. Elokuva kuljettaa päähenkilöitään takaisin niihin hetkiin, jolloin suhde on peruuttamattomasti muuttunut: nykyisestä puolisosta on tullut entinen ja perhe on hajonnut. Osa käy läpi entisen suhteensa päättymistä katkeruudella, toiset ovat tehneet rauhan tapahtumien kanssa.

Arjen palaset uusiksi

Ero koskettaa parin lisäksi koko perhettä, ja kaikkia heidän lähellään – arjen palaset menevät uusiksi ja kuvioon mukaan tulee uusia ihmisiä – syntyy uusia perheitä. Miten eron hetket koetaan ja minkälaista on elämä eron jälkeen, enrä jaettu vanhemmuus?

Halmeen elokuva kertoo erosta paitsi miesten ja naisten silmin – myös lasten näkemänä ja mummien sivusta kokemana. Koskettavassa dokumentissa eroista löytyy humoristisiakin tilanteita.

Mikä pitää yhdessä?

Suomalaisilla on varaa erota, sillä avioliittoa ei tarvitse enää taloudellisista syistä ylläpitää, eikä uskontokaan sido. Silti eroaminen ei ole helppo vaihtoehto. Mikä pitää parit yhdessä – rakkausko?

Tavallisuudestaan huolimatta ero voi murentaa identiteetin, tai se voi antaa mahdollisuuden muuttua – naisena, miehenä, vanhempana.

Tutkimusten mukaan erosta selviytymiseen vaikuttaa keskeisesti se, miten yhteiskunta on valmistautunut kohtamaan avioeroa suunnittelevia, jo eronneita ja heidän perheitään - lapsetkin eroavat.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Mia Halme. Tuotanto: Sahadok Oy, 2016.

  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.