Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Joka toinen pari

Avioeron hetki muuttaa kaikkien perheenjäsenten elämän lopullisesti. Dokumenttielokuva on kertomus surusta ja selviytymisestä.
Avioeron hetki muuttaa kaikkien perheenjäsenten elämän lopullisesti. Avioeron hetki muuttaa kaikkien perheenjäsenten elämän lopullisesti. Dokumenttielokuva on kertomus surusta ja selviytymisestä. yle tv1

TV1 maanantaina 25.9.2017 klo 21.30 - 22.46, uusinta sunnuntaina 1.10. klo 12.40
Yle Areenassa 30 päivää

Suomalaisten solmimista avioliitoista joka toinen päättyy eroon. Vaikka eroa ei itse olisikaan kokenut, se on tapahtunut jollekin lähipiirissä.

Mia Halmeen ohjaama dokumenttielokuva Joka toinen pari (7) kuvaa pariskuntia, joiden liitot ovat hajonneet. Elokuva kuljettaa päähenkilöitään takaisin niihin hetkiin, jolloin suhde on peruuttamattomasti muuttunut: nykyisestä puolisosta on tullut entinen ja perhe on hajonnut. Osa käy läpi entisen suhteensa päättymistä katkeruudella, toiset ovat tehneet rauhan tapahtumien kanssa.

Arjen palaset uusiksi

Ero koskettaa parin lisäksi koko perhettä, ja kaikkia heidän lähellään – arjen palaset menevät uusiksi ja kuvioon mukaan tulee uusia ihmisiä – syntyy uusia perheitä. Miten eron hetket koetaan ja minkälaista on elämä eron jälkeen, enrä jaettu vanhemmuus?

Halmeen elokuva kertoo erosta paitsi miesten ja naisten silmin – myös lasten näkemänä ja mummien sivusta kokemana. Koskettavassa dokumentissa eroista löytyy humoristisiakin tilanteita.

Mikä pitää yhdessä?

Suomalaisilla on varaa erota, sillä avioliittoa ei tarvitse enää taloudellisista syistä ylläpitää, eikä uskontokaan sido. Silti eroaminen ei ole helppo vaihtoehto. Mikä pitää parit yhdessä – rakkausko?

Tavallisuudestaan huolimatta ero voi murentaa identiteetin, tai se voi antaa mahdollisuuden muuttua – naisena, miehenä, vanhempana.

Tutkimusten mukaan erosta selviytymiseen vaikuttaa keskeisesti se, miten yhteiskunta on valmistautunut kohtamaan avioeroa suunnittelevia, jo eronneita ja heidän perheitään - lapsetkin eroavat.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Mia Halme. Tuotanto: Sahadok Oy, 2016.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.