Hyppää pääsisältöön

Edward Gardner debytoi RSO:n kapellimestarina

Brittiläinen kapellimestari Edward Gardner
Brittiläinen kapellimestari Edward Gardner Kuva: Benjamin Ealovega 2012 Ed Gardner

Englannin kansallisoopperan pitkäaikainen musiikillinen johtaja ja Bergenin filharmonikkojen nykyinen ylikapellimestari Edward Gardner johtaa RSO:a 29.9. Musiikkitalossa. Ohjelmassa on Maurice Ravelin ja Thomas Adès’n orkesteriteoksia sekä Bernd Alois Zimmermannin kantaatti sellolle ja orkesterille, jonka solistina soittaa Marko Ylönen. Myöhäisillan kamarimusiikissa RSO:n muusikot esittävät Ravelin jousikvarteton.

Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/areena. Konsertin alkupuoli esitetään Yle Teemalla 8.10. ja uusintana Yle TV1:ssä 14.10. Jälkipuoli nähdään Yle Teemalla 15.10. ja uusintana Yle TV1:ssä 21.10.

Gloucesterissa, Englannissa syntynyt Edward Gardner lauloi kuoroissa yli kaksikymmenvuotiaaksi asti. Kapellimestarin työt alkoivat kiinnostaa häntä vaikuttavien oopperakokemusten myötä. Gardner vierailee säännöllisesti New Yorkin Metropolitan-oopperassa, Chicagon lyyrisessä oopperassa, Milanon La Scalassa ja Lontoon Covent Gardenissa. Hän on johtanut mm. New Yorkin filharmonikoita, Chicagon ja Bostonin sinfoniaorkestereita, Leipzigin Gewandhaus-orkesteria ja Amsterdamin Concergebouw-orkesteria.

Gardner työskentelee myös paljon nuorten muusikkojen kanssa New Yorkin Juilliard -musiikkikorkeakoulussa ja johtaa Britannian kansallista nuoriso-orkesteria, Lontoon Barbican keskuksen nuoriso-orkesteria ja Birminghamin sinfoniaorkesterin nuoriso-orkesteria.

Gardner on palkittu Royal Philharmonic Societyn parhaan kapellimestarin palkinnolla 2008 ja oopperatyöstään Olivier-palkinnolla 2009. Vuonna 2012 Brittiläisen imperiumin ritarikunta myönsi Gardnerille OBE-arvon hänen musiikillisista ansioistaan.

Concert Artists Guild -kilpailun voittaja, Pohjoismaisten sellokilpailujen kakkonen sekä Moskovan Tšaikovski-kilpailun ja Turun sellokilpailun finalisti Marko Ylönen on yksi tunnetuimmista suomalaisista sellisteistä ja kamarimuusikoista. Hän on esiintynyt mm. Camerata Salzburgin, Englantilaisen kamariorkesterin ja Prahan kamariorkesterin solistina. Soolokonsertteja Ylönen on pitänyt mm. New Yorkin Carnegie Hall’ssa ja Amsterdamin Concertgebouwssa.

Kamarimusiikkia hän soittaa eri kokoonpanoissa kotimaisten muusikoiden lisäksi mm. sellisti Natalia Gutmanin, viulisti Gerhard Schulzin, sellisti Gary Hoffmanin ja pianisti Leif Ove Andsnesin kanssa. Ylönen toimii kamarimusiikin professorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

29.9. klo 19
Perjantaisarja 2
Edward Gardner, kapellimestari
Marko Ylönen, sello
Maurice Ravel: Tombeau de Couperin
Bernd Alois Zimmermann: Canto di Speranza
Thomas Adès: Three Studies from Couperin
Maurice Ravel: Daphnis & Chloé, balettisarja nro 2
Myöhäisillan kamarimusiikki:
Emma Vähälä, viulu
Taija Angervo, viulu
Jakob Dingstad, alttoviulu
Tomas Nuñez-Garces, sello
Maurice Ravel: Jousikvartetto
Liput: 9-35 €
Yle Radio 1 & yle.fi/areena

Kommentit
 • Conrad Tao muovaa klassisen musiikin tulevaisuutta

  Conrad Tao on RSO:n erikoisvieras tammikuussa.

  Alun perin viiden konsertin mittaiseksi suunniteltu pianisti Conrad Taon minifestivaali on jouduttu koronan takia supistamaan kolmeen vain Ylen kanavilla kuultavaan konserttiin. Ensimmäisessä konsertissa 22.1. Tao esittää Beethovenin 4. pianokonserton ja 27.1. Andrew Normanin pianokonserton. Ravelia ja Poulencia sisältävän kamarimusiikkikonsertin radiointi lähetetään 26.1.

 • Nakkirakin soitinesittelyt

  15 faktaa orkesterisoittimista.

  Pikku Kakkosesta tuttu Nakkirakki esittelee sinfoniaorkesterin soittimia RSO:n muusikoiden kanssa.

 • RSO:n kevät alkaa Conrad Taon ja Christian Gerhaherin erikoisvierailuilla

  Kaikki kevään konsertit televisioidaan suorana Yle Teemalla

  Amerikkalaispianisti Conrad Tao konsertoi RSO:n vieraana tammikuussa neljä kertaa. Toinen erikoisvieras on maailman arvostetuimpien liedlaulajien joukkoon kuuluva baritoni Christian Gerhaher, joka esittää Schubertin Schwanengesangin pianisti Gerold Huberin kanssa. Koronapandemiasta johtuen konsertteihin ei myydä keväälläkään kausilippuja. Kertalippujen myynti alkaa heti, kun yleisötilaisuudet jälleen sallitaan.