Hyppää pääsisältöön

Ruusufinni, POD, akne – Mikä auttaa aikuisen iho-ongelmiin?

Nainen katsoo kameraan ja pitää paidan kaulusta kasvojen edessä.
Nainen katsoo kameraan ja pitää paidan kaulusta kasvojen edessä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen Akuutti,ihotaudit

Moni nainen saa kasvoihinsa ikävän yllätyksen aikuisiällä. Vaikka teini-iän näppylöiltä olisikin välttynyt, voi kasvoihottuma tulla seuralaiseksi aikuisena.

Usein naisten kasvoihottuman taustalla on perimä, ympäristöolosuhteet, hormonaaliset muutokset, kosmetiikka, stressi tai mahdollisesti ruokavalio. Usein näiden syiden aiheuttamiin iho-ongelmiin löytyy apu, mutta sitä ennen moni elää epätoivon hetkiä, vaikka kyseessä onkin enimmäkseen kosmeettinen haitta. Heleä iho on muisto vain, itku ei ole kaukana ja iholle levitetty paksu kerros meikkiä tekee kasvoista vieläkin pahemman näköiset. Loppujen lopuksi tekisi mieli vetaista pussi päähän.

Aikuisiän akne, POD ja ruusufinni

Yleisimmin aikuisiän riesaksi ilmestyy aikuisiän akne, POD eli perioraalidermatiitti tai ruusufinni. Sellainen kolmikko, joista jokainen aiheuttaa lannistavia hetkiä ja häpeää näppy- ja röhelmäkokoelmasta kasvoissa.

Iho-ongelmia ei voi välttämättä mitenkään välttää, mutta monella hyvällä kotikonstilla ja ennakkotoimilla ihoaan voi ja kannattaa kuitenkin hoitaa.

– Ihonhoidossa on tärkeää muistaa, että pitkäkestoinen tai voimakas stressi voi laukaista ihottuman. Tyypillisesti monet krooniset ihottumat pahenevatkin stressin seurauksena, joten riittävä uni ja lepo ovat ihonhoidossa tärkeitä asioita, sanoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Erika Wikström.

Myös tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö näkyvät ihossa. Samoin liiallinen auringonotto. Aurinko voi pahentaa esimerkiksi ruusufinnioireilua, mutta sen sijaan akne ja atooppinen ihottuma voivat tykätä maltillisesta auringonsaannista.

Grafiikka: Akne. "Liiallinen nopeiden hiilihydraattien saanti voi pahentaa aknea."
Grafiikka: Akne. "Liiallinen nopeiden hiilihydraattien saanti voi pahentaa aknea." Akuutti,grafiikka: akne

Sokerin vaikutuksesta ihoon puhutaan paljon. Aivan turhaa puhe ei olekaan.

– Liika nopeiden hiilihydraattien saanti, yleensäkin liiallinen energiansaanti voi pahentaa aknea. Hiilihydraattien laatu ja määrä vaikuttavat yleisesti, ei niinkään yksittäisen ruoka-aineen välttäminen. Esimerkiksi suklaan, maitotuotteiden, pelkän valkoisen sokerin tai gluteenin karsimisen ruokavaliosta ei ole pystytty osoittamaan parantavan aknea, Erika Wikström kertoo.

– Valkoinen sokeri ja vaaleat viljat eivät ole ravintoarvoiltaan kovin hyviä, joten tietysti niitä kannattaa syödä mahdollisimman vähän ja korvata nämä muilla ruoka-aineilla, mutta stressiä tästä ei kannata ottaa. Se kun taas voi pahentaa iho-oireita entisestään, Wikström lisää.

Joidenkin tutkimusten mukaan kasvisvoittoinen ruokavalio voi hillitä aknea. Tähän ruokavalioon kuuluu paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, vähän punaista lihaa ja maitotuotteita sekä paljon kalaa, pähkinöitä ja muita pehmeitä rasvoja sekä täysjyväviljoja.

Myös proteiinilisät, esimerkiksi heraproteiini runsaasti nautittuna, saattaa pahentaa aknea. Yksi aknen puhkemisen syy voi olla myös e-pillerit:

– Akne voi puhjeta uudelleen tai ensimmäistä kertaa myös sellaisessa elämänvaiheessa, kun e-pillerit syystä tai toisesta lopetetaan, Erika Wikström kertaa aknen syitä.

Aikuisiän akne ja sen hoito

Varsinkin naisilla hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa aknen puhkeamiseen aikuisiällä. Viidesosalla akne kuitenkin jatkuu nuoruudesta pitkäaikaisesti aikuisiälle, joskus jopa läpi elämän. Aknen taustalla voi olla myös monirakkulainen munasarjatauti, jota on 5–15 prosentilla naisista.

Aikuisiällä esiintyvässä aknessa oireet ovat samankaltaiset kuin nuortenkin aknessa, eli vaihtelevasti mustapäitä, pieniä märkärakkuloita tai syvempiä paisemaisia muutoksia. Akne oireilee kasvojen lisäksi usein ylävartalolla.

Aikuisiän aknea hoidetaan pitkälti samoin kuin nuoruusiän akneakin.

Hoito:

 • Lievää aknea hoidetaan paikallisesti geeleillä ja voiteilla. Ne ovat monesti hyvä hoito akneen, mutta saattavat kuivattaa ihoa varsinkin aluksi, joten maltillinen annostelu ja kosteusvoiteen käyttö ovat paikallaan.
 • Itsehoitovalmisteena apteekista löytyy bentsoyyliperoksidia sisältäviä valmisteita. Mikäli 2–3 kuukauden paikallishoidolla ei saada riittävää tehoa, käytetään suun kautta annosteltavaa lääkettä.
 • Yleisimmin paikallishoidon rinnalle lisätään tetrasykliini-antibiootti suun kautta tai yhdistelmäehkäisypillerit, mikäli näille ei ole vasta-aiheita. Mikäli edellä mainituillakaan lääkkeillä akne ei parane tai jos jo lähtötilanteessa todetaan vaikea onteloakne, käytetään isotretinoiinikuuria. Isotretinoiini auttaa akneen lähes aina, mutta lääke edellyttää varmaa ehkäisyä ja verikoeseurantaa.
 • Kasvisvoittoinen ruokavalio voi hillitä aknea. Tähän ruokavalioon kuuluu paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, vähän punaista lihaa ja vähän maitotuotteita sekä paljon kalaa, pähkinöitä ja muita pehmeitä rasvoja sekä täysjyväviljoja. Sokerittomasta tai gluteenittomasta ruokavaliosta aknen hoidossa ei ole selkeää tutkimusnäyttöä.
 • Kosmetologin tekemästä kasvojenpuhdistuksesta voi olla apua etenkin komedoaknessa.

– Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Erika Wikström

Grafiikka: Pod. "Kosmetiikkatuotteiden arvellaan olevan keskeisiä perioraalidermatiitin synnyssä."
Grafiikka: Pod. "Kosmetiikkatuotteiden arvellaan olevan keskeisiä perioraalidermatiitin synnyssä." Akuutti,Grafiikka: Pod

Atopiataipumuksen ja ihoa ärsyttävien ulkoisten tekijöiden, kuten kosmetiikkatuotteiden, arvellaan olevan keskeisiä perioraalidermatiitin synnyssä. Jokaisen oma ihotyyppi asettaa haasteita sopivien voiteiden ja kosmetiikan löytymiseen. Joskus kasvoihottuman taustalta voi löytyä kosmetiikka-allergia.

– Joskus vähemmän on enemmän. Iho voi ärtyä erilaisten seerumeiden, kasvovesien ja voiteiden yhteiskäytöstä. Ihotautilääkärin näkökulmasta mainonnassa usein lupaillaan liikoja erilaisten voiteiden ihoa nuorentavasta vaikutuksesta. Iho saattaa voida jopa paremmin, kun nämä kaikki korvataan yhdellä hajustamattomalla perusvoiteella, Erika Wikström muistuttaa.

– Toisaalta meikki suojaa ihoa esimerkiksi UV-valolta, joten jos itselle sopiva kosmetiikka on löytynyt, sitä voi harkitusti käyttää, kunhan muistaa pestä kasvot hyvin illalla, Wikström lisää.

Perioraalidermatiitti ja sen hoito

POD eli perioraalidermatiitti oireilee enimmäkseen 15–45-vuotiailla naisilla. Jos suun ympäristössä on kutisevia tai kirveleviä pieniä näppylöitä tai märkärakkuloita sekä punoitusta, voi kyseessä olla hyvinkin POD. Oireita voi olla myös silmien ympärillä (periokulaaridermatiitti) etenkin alaluomen ja silmän ulkonurkan seudussa.

Perioraalidermatiitti saattaa tulla potilaalle vain kertaalleen, mutta myös uusiutuminen on mahdollista.

Atopiataipumuksen ja ihoa ärsyttävien ulkoisten tekijöiden, kuten kosmetiikkatuotteiden, arvellaan olevan keskeisiä perioraalidermatiitin synnyssä. Myös kortikosteroidivoiteiden käyttö voi olla POD:n laukaiseva tekijä

Hoito

 • Kokeile taukoa kosmetiikkatuotteiden käytössä.
 • Vältä kortisonivoiteiden käyttöä.
 • Kokeile lieviin oireisiin paikallista metronidatsolivoidetta (saa apteekista).
 • Lääkäri voi määrätä paikallishoidoksi myös pimekrolimuusi- tai atselaiinihappovoidetta.
 • Lääkärin määräämä tetrasykliiniryhmän antibioottikuuri (4–8 viikkoa). Tetrasykliinien vaihtoehtona on erytromysiini.

– Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Erika Wikström

Grafiikka: Ruusufinni. "Ruusufinniä sairastaa 10 % aikuisväestöstä."
Grafiikka: Ruusufinni. "Ruusufinniä sairastaa 10 % aikuisväestöstä." Akuutti,Grafiikka: Ruusufinni

Ruusufinni on yleinen ihosairaus. Sitä sairastaa aikuisväestöstä noin 10 prosenttia, jos kaikkien lievimmätkin punoitusoireet lasketaan mukaan. Jos lievät punoitusoireiset tapaukset jätetään pois laskuista, esiintyvyys on noin 2 prosentin luokkaa.

– Ruusufinni oireilee pitkäkestoisesti eikä varsinaista pysyvästi parantavaa hoitoa ole. Oireet alkavat tavallisimmin 30–50 vuoden iässä ja sen ilmaantuvuuteen vaikuttavat perintötekijät, mutta alttiusgeenejä ei tunneta. Ruusufinnin syyt ovat edelleen paljolti epäselviä, vaikka tutkimus on vilkasta. Potilailla on todettu poikkeavuutta muun muassa luontaisessa immuunipuolustuksessa ja tulehduksen säätelyssä, kertoo Erika Wikström.

Ruusufinnin hoito

Ruusufinni on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, joka esiintyy pelkästään kasvojen alueella. Tavallisesti ruusufinni oireilee symmetrisesti kasvojen kuperilla pinnoilla: poskilla, nenässä, otsan keskiosassa ja leuassa.

Demodex folliculorum -talipunkki kuuluu aikuisen ihmisen ihon normaaliin eliöstöön. Viimeaikaisten tutkimusten perusteella osalla potilaista talipunkki voi ainakin pahentaa oireita. Ruusufinnin oireita voivat pahentaa myös monet ulkoiset tekijät. Yleisimpiä ovat kortisonivoiteet ja auringon UV-säteily. Muita pahentavia tekijöitä voivat olla kuumuus (esimerkiksi saunominen), kylmyys, voimakkaasti mausteiset ruoat, kuumat juomat, alkoholi ja stressi. Potilaan tulisikin tarkkailla oireitaan ja miettiä, mitkä tekijät saattavat juuri hänellä pahentaa oireita. Näitä tekijöitä olisi hyvä pyrkiä välttämään mahdollisuuksien mukaan. Aurinkosuojaus on tärkeä muistaa, oireet yleensä pahenevat etenkin kevättalvella ja alkukesästä, kun UV-valon määrä nousee.

Hoito

 • Apteekista ilman reseptiä saatava metronidatsolivoide.
 • Jos itsehoito ei auta, lääkäri voi määrätä muita paikallishoitoja.
 • Paikallishoidon lisäksi voidaan käyttää sisäistä tetrasykliiniryhmän antibioottikuuria (1–3 kk).
 • Paikallishoidon teho ilmenee hitaasti 1–3 kuukauden sisällä. Jos hoitovaste on riittämätön, ihotautien erikoislääkäri voi harkita isotretinoiinilääkitystä. Annos on yleensä pienempi kuin aknessa.
 • Punoituksen hoitoon voi käyttää laajentuneita hiussuonia (couperosaa) supistavaa lääkegeeliä tai laserhoitoa. Hoito on yleensä kustannettava itse.
 • Rinofyyman hoito tapahtuu isotretinoiinilla ja kirurgisin menetelmin. Ruusufinnin silmäoireisiin käytetään hoitona luomireunan puhdistusta, kostutustippoja, paikallisia lääkevalmisteita ja sisäistä tetrasykliiniä.

– Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Erika Wikström

Iho-oireiden kanssa ei kannata tuskailla yksinään liian kauan. Jos iho oireilee, se häiritsee itseä, eikä itsehoito riitä, kannattaa mennä ihotautilääkärin vastaanotolle. Esimerkiksi aknen kohdalla hoitoon kannattaa hakeutua hyvissä ajoin, koska aknearpia on huomattavasti haastavampaa hoitaa kuin varsinaista aknea.

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!