Hyppää pääsisältöön

Etsijöitä ennen ja nyt: John Fordin klassikko ja 2010-luvun Les Cowboys Teemalauantaissa 23.9.

Etsijöitä ennen ja nyt: elokuvat Les Cowboys (2015) ja Etsijät (1956).
Les Cowboys ja Etsijät. Etsijöitä ennen ja nyt: elokuvat Les Cowboys (2015) ja Etsijät (1956). Etsijät,Teemalauantai,Les Cowboys

Yksi teema, kaksi variaatiota: Teemalauantain kahden elokuvan illassa 23.9. nähdään John Fordin westernklassikko Etsijät ja siitä innoituksensa saanut Thomas Bidegainin moderni etsintädraama Les Cowboys.

Etsijät on John Fordin (1894–1973) pitkän uran pääteoksia, usein Fordin viimeisenä mestariteoksena mainittu. Monen mielestä se on myös kaikkien aikojen paras lännenelokuva – ja kaunein koskaan kuvattu Technicolor-elokuva.

Etsijät kertoo Yhdysvaltain sisällissodan veteraanista, yksinäisestä ratsastajasta Ethan Edwardsista. Kun Edwardsin uudisraivaajaveljen perhe murhataan julmasti, Edwards lähtee intiaanien jäljille kostoretkelle sekä etsimään verilöylyn ainutta eloonjäänyttä, nuorta veljentytärtään. Alkaa vuosikausien pakkomielteinen etsintä. Edwards on paitsi kostonhimon riivaama mies myös eräänlainen erämaiden uskonpuhdistaja.

Edwardsia näyttelee John Wayne, oikeastaan ensimmäistä kertaa antisankarin roolissa. Edwardsin nuorta etsintäkumppania esittää Jeffrey Hunter. Muissa rooleissa nähdään Natalie Wood, Hank Worden, Ward Bond, Vera Miles ja Henry Brandon (saksalaisnäyttelijä, joka esittää navajointiaanien päällikköä). Elokuvan kuvasi Winton C. Hoch, musiikin sävelsi Max Steiner.

Ratsastajia Monument Valleyssä. Kuva John Fordin lännenelokuvasta Etsijät (1956).
"Paikka jonne Jumala sijoitti lännen." Ratsastajia Monument Valleyssä. Kuva John Fordin lännenelokuvasta Etsijät (1956). Etsijät,John Ford,monument valley,elokuvat,lännenelokuvat

Etsijät on kuvattu suurelta osin Monument Valleyssä, epätodellisten kalliomuodostelmien reunustamassa autiomaassa, jota on kutsuttu myös John Fordin sielunmaisemaksi. Se on Fordin sanoin "paikka jonne Jumala sijoitti lännen".

Ollaan elämää suurempien kuvien äärellä. Tai niin kuin Etsijöitä "kuvien westerniksi" kutsunut Jean-Luc Godard kirjoittaa: "En tarkoita, että John Fordin elokuva on pelkästään kauniitten kuvien sarja, päinvastoin; tarkoitan vain, että Fordilla ensisijaisesti juuri kuva johtaa ideaan."

Toinen ranskalaisohjaaja François Truffaut kirjoitti muistosanoissaan: "John Ford oli taiteilija, joka ei lausunut koskaan sanaa 'taide', ja runoilija, joka ei koskaan lausunut sanaa 'runous'. (...) John Ford sai katsojansa nauramaan ja itkemään ruhtinaallisen helposti. Ainoa mitä hän ei osannut tehdä oli ikävystyttää heitä."

Vuonna 1956 valmistunut Etsijät esitettiin edellisen kerran Teemalauantaissa huhtikuussa 2015 John Ford -sarjan yhteydessä. Nyt se nähdään ensi kertaa HD-kopiona, täydessä myyttisessä loistossaan.

John Wayne elokuvassa Etsijät (1956).
John Wayne. John Wayne elokuvassa Etsijät (1956). Etsijät,John Ford,western,elokuvat,Teemalauantai,John Wayne
Isä ja poika etsivät muslimiksi kääntynyttä tytärtä modernissa eurooppalaisessa "westernissä" Les Cowboys (2015).
Finnegan Oldfield ja François Damiens. Isä ja poika etsivät muslimiksi kääntynyttä tytärtä modernissa eurooppalaisessa "westernissä" Les Cowboys (2015). Rakkautta ja anarkiaa,elokuvat,Teemalauantai,The Cowboys,Thomas Bidegain,Les Cowboys

Illan toinen elokuva Les Cowboys on 2010-luvun etsijöiden tarina. Se on moderni western, jossa cowboyt ja intiaanit ovat vaihtuneet terrori-iskujen ja uskonsotien hämmentämän Euroopan asukkaiksi.

Ohjaaja Thomas Bidegain on tuonut Etsijöiden teemat tähän päivään, rasismista sukupuolirooleihin ja sankarimyytteihin.

Tarina alkaa, kun 16-vuotias Kelly katoaa yhtäkkiä pienestä ranskalaisesta maalaiskylästä. Muslimiksi kääntynyttä siskoa ja tytärtä vuosikausia etsiviä miehiä esittävät Finnegan Oldfield ja François Damiens. Etsintä vie heidät Pakistaniin asti.

Les Cowboys on monesti käsikirjoittajana palkitun Bidegainin (Profeetta, Dheepan, Luihin ja ytimiin) esikoisohjaus. Se voitti viime vuonna Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin yleisöäänestyksen. Vuonna 2015 valmistunut elokuva on aiemmin nähty Suomessa vain R&A:ssa ja Kavin kuukauden elokuvana. Tämä on tv-ensi-ilta.

Les Cowboysista sanottua:
"Yksi kiinnostavimmista viime vuonna valmistuneista elokuvista. Jännittävä ja koskettava, fiksu ja pohdiskeleva." (Helsingin Sanomat)
“Reaching across 15 years and multiple countries, Les Cowboys repurposes the narrative codes of the classic western to explore the complexities of a disrupted world.” (The New York Times)
"The movie hits hard and stays with you.” (Rolling Stone)

Teemalauantai 23.9.2017: Etsijöitä ennen ja nyt

Klo 20.00 Etsijät (The Searchers), USA 1956. Ohjaus John Ford. Pääosissa John Wayne, Jeffrey Hunter, Natalie Wood, Hank Worden, Ward Bond, Henry Brandon, Vera Miles. (12)
Elokuva ei jää Areenaan.
Klo 22.00 Les Cowboys, Ranska 2015. Ohjaus Thomas Bidegain. Pääosissa François Damiens, Finnegan Oldfield, Iliana Zabeth, Mounir Marghoum, John C. Reilly. (12)
Areenassa 30 päivää.

30. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali Helsingissä 14.–24.9.2017

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa