Hyppää pääsisältöön

Leppäkertun siivenisku ja tuhatjalkaisen askeleet - näitä ääniä et ole koskaan kuullut

Leppäkerttu lähdössä lentoon.
Leppäkerttu lähdössä lentoon. Leppäkertut

Leppäkertun lento, tuhatjalkaisen askeleet, kastemadon matelu ja etanan rouskutus - kuuntele tässä jutussa, miltä nämä äänet kuulostavat! Yle Tiede vangitsi jokaisen suomalaisen ulottuviin ääniä, joita ihmiskorva ei normaalisti kuule.

Äänten vangitseminen vaati poikkeuksellista tekniikkaa - ja mullan kaivelua. Sarjan päätähdet, hyönteiset ja nilviäiset, etsittiin tienpientareilta, pensaiden juurilta ja kompostikasoista. Äänitystä varten tarvittiin erikoismikrofoneja ja kaiuton äänitysstudio. Lue tästä, miten maailman hiljaisimmat äänet saatiin taltioitua.

Leppäkertun siivistä lähtee uskomaton pörinä

Katso ja kuuntele miten, leppäkerttu äänitettiin:

- Kun toimme leppäkertun Ylen äänieristettyyn studioon, huomasimme, että leppäkertun käyttäytymisessä on kaava. Se alkoi kiertää pöydälle asetetulla purkin kannella kehää, kunnes se hetken päästä pysähtyi ja lentää pöräytti pienen matkaa huoneen poikki, Yle Tieteen toimittaja Jussi Nygren kertoo.

Näin tiesimme, mihin mikrofoni kannattaa asettaa, jotta lentoonlähtökin saatiin nauhoitettua.

Leppäkertun pörinä syntyy sen siipien värinästä. Lentoon lähtiessään leppäkerttu läväyttää punaisten peitinsiipien alle taitellut lentosiivet auki. Leppäkertun lentoääni on matala, sillä siipien lyöntitiheys on harva. Lennossa siivet lyövät noin 80 kertaa sekunnissa.

- Pörisijän siipien lyöntitiheys on selvästi harvempi kuin inisijän. Joillain hyttyslajeilla siivet lyövät jopa 700 kertaa sekunnissa, selittää museomestari Jaakko Kullberg Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Kuuntele koko äänite! Leppäkerttu rymistelee kontaktimikrofonien yli kuin lauma villihevosia:

Voiko kastemadon kuulla?

Kastemadot voivat elää jopa 10-vuotiaiksi ja viettää lähes koko elämänsä samassa kolossa maan alla. Nyt muutamat niistä pääsivät äänityskeikalle Ylen kuunnelmastudioon.

Ja toden totta, myös kastemadosta kuuluu ääntä sen hangatessa hiekkaa ja multaa ympärillään. Ääni on rytmistä, kuten kastemadon lihasten supistelukin. Paras lopputulos syntyi, kun kokonainen röykkiö kastematoja laitettiin möyrimään aivan mikrofonin alle.
Kastemadon ääni oli äänistä hiljaisin. Tämän vuoksi ääntä piti jälkikäsitellä ja siitä poistettiin laskennallisilla menetelmillä mikrofonin omaa kohinaa. Näin äänen voi juuri ja juuri erottaa.

Miltä kuulostavat tuhatjalkaisen askeleet?

Tuhatjalkaiset ovat nimeään harvajalkaisempia. Esimerkiksi tässä äänitetyllä kivijuoksiaisella jalkoja on vain kolmisenkymmentä, mutta vikkelästi ne polkevat.

- Kompostikasoista kaivettujen tuhatjalkaisten kiinni saaminen ja äänittäminen oli hankala prosessi. Ne ovat äärimmäisen nopeita, Nygren tuskailee.

Aänittäminen onnistui lopulta niin, että se pudotettiin lasimaljakon pohjalle kipittämään ympyrää. Lopputulos kuulostaa kuin rankkasade pieksisi peltikattoa.

Miltä kuulostaa etanan ruokahetki?

Yllättävin talteensaaduista äänistä oli lehtokotilon ahne rouskutus jäävuorisalaatin lehdellä. Kotilon määrätietoinen ateriointi kuulosti aivan puun veistelyltä.
Kotiloilla ei ole samanlaisia hampaita kuin ihmisillä, vaan sen hampaat ovat raastinkielen pinnalla. Veistelyn ääni syntyy, kun etanan kova raastinkieli raapii salaatinlehden pintaa.

 • Kuusi syytä, miksi kiroilu on §@#&*:n hyvä tapa

  Kiroilijat voivat paremmin ja ovat luotettavampia ystäviä.

  Ruokkoamattomia puheita kannattaa sietää, sillä niiden laukoja voi tutkimusten mukaan kaikin puolin paremmin. Hän on lisäksi myös luotettavampi ystävä.

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Haluatko olla luova? Kävele pätkittäin

  Tällainen kävely lisää luovuutta.

  Jos näet ihmisen kävelemässä hassusti pätkittäin, kysymys saattaa hyvinkin olla luovan työn tekijästä työn touhussa. Tutkijat ovat selvittäneet, millainen käveleminen ruokkii parhaiten luovuutta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Pakko sanoa, pakko olla hiljaa – ilmastokriisini nyt

  Jos toivoa ei enää ole, kannattaako sitä sanoa ääneen?

  Minua painaa raskas dilemma. Se on ammatillinen ja eksistentiaalinen – jopa henkilökohtainen. Se kuuluu näin: Jos arvelee, että ilmastokatastrofia ei voi enää estää, onko sitä mitään mieltä sanoa ääneen? Olen pohtinut tätä asiaa jo useamman vuoden. Juuri tämä kysymys on pitänyt minut pitkään varsin hiljaisena ilmastonmuutoksen suhteen.

Uusimmat sisällöt - Tiede