Hyppää pääsisältöön

A-teema: Lihava Suomi

A-teema puhuu ylipainosta ja sen hoidosta.
A-teeman juontavat Annika Damström ja Markus Liimatainen. Lähetyksessä myös Vaakakapinan Saara Sarvas ja Jenny Lehtinen. A-teema puhuu ylipainosta ja sen hoidosta. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu A-teema,Annika Damström,Jenny Lehtinen,Saara Sarvas,Yle TV1,markus liimatainen

TV1 torstaina 28.9.2017 klo 21.05 - 22.35, uusinta perjantaina 29.9. klo 15.10
Katsottavissa Yle Areenassa

Suomalaiset ovat Pohjoismaiden lihavin kansa ja ylipaino on kasvava ongelma. Onko lääkärin velvollisuus puuttua ylipainoon ja kenen vastuulle hoito ja sen kustannukset kuuluvat?

Syksyn ensimmäisessä A-teema-lähetyksessä puhutaan ylipainosta ja sen hoidosta. Suoraa lähetystä juontavat Annika Damström ja Markus Liimatainen.

Tunnistetaanko yksilöllisiä syitä?

Lähetyksessä keskustellaan siitä, miksi terveydenhuollon ja asiakkaan näkökulmat eivät kohtaa, ja miten tilannetta voisi parantaa. Entä ymmärtävätkö terveydenalan ammattilaiset ylipainon taustalta löytyviä yksilöllisiä syitä, osataanko lihavuuteen suhtautua oikein ja pystytäänkö potilaita ohjaamaan hyödyllisen tuen piiriin?

Vieraina ovat ravitsemusasiantuntija Patrik Borg, hyvinvointivalmentaja Vertti Harjuniemi, Lihavat ensihoitajat -bloggari Ville Kunnari, terveyskeskuslääkäri Kirsi Markula, sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki, erikoislääkäri Risto Mäkinen, professori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä, kehokuntoutuja ja yrittäjä Saga Raippalinna, toimittaja Saara Sarvas Ylen Vaakakapinasta ja laihduttamisestaan julkisesti puhunut Riitta Väisänen.

Miten puhua ylipainosta?

“On herkkää tasapainoilua, milloin ja miten terveydenhuollossa pitäisi puuttua potilaan ylipainoon. Toisaalta asiaa ei kannata tuputtaa, mutta toisaalta lääkäreillä on varmaan myös velvollisuus ottaa ylipaino puheeksi, vaikka aihepiiri vaikealta tuntuisikin”, A-teeman juontaja Annika Damström sanoo.

Lihava Suomi -lähetyksen toinen juontaja Markus Liimatainen arvelee, että suuri osa ihmisistä on joskus elämänsä aikana laihduttanut. "Kyse on paljon muustakin kuin siitä, että ottaako yksilö itseään niskasta kiinni."

Katso Lihava Perjantai-lähetys!

Lihava nainen voi olla kropastaan ja kiloistaan ylpeä, mutta onko lihava mies aina koomikko tai luuseri? Inhoaako meistä laihoinkin läskiä vyötäröllään? Perjantai-ohjelman vieraina 22.9. olivat näyttelijä Mikko Kivinen ja Vaakapina-toimittaja Jenny Lehtinen.

Vaakakapina lanseeraa #terveydenhuoltomysteerin

Monilla ylipainoisilla on kielteisiä kokemuksia terveydenhuollosta. Painonhallintaa ja kehopositiivisuutta nostanut Vaakakapina-kampanja haastaa nyt kaikki tahot ratkaisemaan, miten painonhallintaa ja ylipainoon suhtautumista voidaan terveydenhoidon piirissä parantaa.

Vaakakapina aloittaa #terveydenhuoltomysteerin purkamisen!

Jenny Lehtinen, Vaakakapinan kapinajohtaja
Jenny Lehtinen, Vaakakapinan kapinajohtaja Kuva: YLE / Anne Hämäläinen, Annukka Palmén-Väisänen vaakakapina
Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.