Hyppää pääsisältöön

Kännykkäsi vakoilee sinua! Näillä vinkeillä pidät yksityisyydestäsi huolta

Kännykän näyttö, jossa Flashlight -niminen appsi haluaa käyttöoikeuden mikrofoniin.
Taskulamppusovellus saattaa haluta tietää myös sen, missä liikut ja kenen puhelinnumeroita sinulla on kännykässäsi. Kännykän näyttö, jossa Flashlight -niminen appsi haluaa käyttöoikeuden mikrofoniin. Kuva: Matti Toivonen mobiilisovellukset,tietoturva,kännykkä

Osa kännykkäsovelluksista haluaa käyttäjästään tietoja, jotka eivät sille oikeastaan kuuluisi. Paikkatietojen, valokuvien ja mikrofonin käyttöoikeuksien antamista kannattaa kuitenkin harkita kaksi kertaa. Näillä yksinkertaisilla vinkeillä voit pitää parempaa huolta yksityisyydestäsi.

1. Osta appsit virallisesta sovelluskaupasta

Käytännössä kaikki Android-haittaohjelmista on peräisin jostain muualta kuin Googlen omasta Google Play sovelluskaupasta. Android käyttäjien kannattaa siis hankkia sovelluksensa Google Playsta.

iPhonen käyttäjät hankkivat kännykkäsovelluksensa Applen omasta Appstoresta. Sinne päästäkseen appsin on saatava Applen hyväksyntä. Käyttöjärjestelmän voi kuitenkin “jailbreakata”, jolloin puhelimeen voi hankkia sovelluksia myös epävirallisista ohjelmistokaupoista. Huonona puolena on se, että kännykän käyttöjärjestelmään tehdyt muutokset tekevät puhelimesta haavoittuvamman.

2. Suosi suosittuja sovelluksia

Joukkoälystä on apua appsia valittaessakin. Pitkään käytössä olevilla kännykkäsovelluksella saattaa olla miljoonia käyttäjiä. Oletettavaa on, että osa heistä on lukenut käyttöehdot puolestasi ja antanut palautetta tekijöille, mikäli sovelluksen käyttöehdoissa on ollut jotain huolestuttavaa. Korjausliikkeitä on siis saatettu jo tehdä.

Tähän ei voi tietenkään täysin luottaa. Vastikään paljastui, että suosittu sääsovellutus AccuWeather keräsi käyttäjiensä sijaintitiedot, vaikka puhelimen sijaintitoiminto ei ollut edes päällä. Sovellusta käyttävän puhelimen saattoi paikantaa muutaman metrin tarkkuudella. AccuWeather löytyy yli 50 miljoonasta Android-puhelimesta, joten tällä kertaa sovelluksen suosiokaan ei suojellut sen käyttäjiä. Sovelluskehittäjä poisti ominaisuuden asiasta nousseen kohun jälkeen.

3. Poista turhat ohjelmat kännykästäsi

Mitä vähemmän ohjelmia, sitä vähemmän on mahdollisuuksia, että henkilökohtaisia tietoja livahtaa tietämättäsi ulkopuolisiin käsiin. Käyttämättömien sovellusten poistaminen vapauttaa myös tilaa puhelimestasi.

Sovellusten poistaminen onnistuu näin:

Android: Asetukset -> Sovellusten hallinta

Apple iOS: Asetukset > Yleiset > Tallennus- ja iCloud-tilan käyttö > Hallitse tallennustilaa > [sovellus] > Poista appi
iOSissa on myös oikotie sovellusten nopeaan poistamiseen: Paina sormella hieman pitempään jonkun sovellusikonin päällä, jolloin kaikkien poistettavissa olevien sovellusten ikoneihin ilmestyy rasti, jota klikkaamalla sovelluksen voi deletoida.

4. Varaudu varkaan varalle

Valokuvat ja muut henkilökohtaiset muistosi päätyvät ulkopuolisiin käsiin myös silloin, jos kännykkäsi varastetaan. Kännykkään kannattaa laittaa suojakoodi, jota kysytään joka kertaa kun puhelinta halutaan käyttää.

Jos kännykkä joutuu voron käsiin, puhelimen pystyy tyhjentämään myös etänä. IPhonella se tapahtuu osana iCloud-palvelua. Mahdollisuus tietojen tyhjentämiseen on aktivoitava etukäteen. Aktivoiminen ei onnistu enää siinä vaiheessa, kun puhelimesi on väärissä käsissä.

Android-puhelimissa tiedot voi hävittää Android Device Manager -palvelun kautta.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän