Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Mollivoittoisia elämäntarinoita tangosäveltäjän itsemurhasta kolmiodraamaan

Kuvituskuva kuunnelmaan Uuteen maailmaan
Kuvituskuva kuunnelmaan Uuteen maailmaan Kuva: Yle Uuteen maailmaan

Radiodraaman arkistojulkaisuissa käsitellään rakkautta ja kuolemankaipuuta, uuteen maailmaan matkaavaa uppoamatonta laivaa, pikapäissään tehtyä tappoa ja 1930-luvun pulavuosien ahdinkoa. Kuunnelmat ovat saaneet Sokeain kuunnelmapalkinnon ensilähetysvuonnaan. Tunti kerrallaan (1972) on palkittu myös Pohjoismaisella kuunnelmapalkinnolla.

Esko Korpilinnan kirjoittama radiodraama Uuteen maailmaan (1973) kertoo Titanic-hengessä Atlanttia ylittävästä valtamerilaivasta, jonka matka uhkaa tyssätä sekä öljyn loppumiseen että jäävuoreen törmäämiseen. Ironian kuljettama tarina naljailee kapteenin ja muun laivapäällystön ylpeydelle ja omanarvontunnolle. Tärkeily vie huomion tärkeiltä asioilta. Kuunnelman loppupuolella päästään nauttimaan todellisesta sanailoittelusta kapteenin (Erkki Luomala) ja perämiehen (Ossi Ahlapuro) etsiessä laivan ohjaimia.

Lappeenrannassa syntynyt Korpilinna muutti nuorena miehenä Ruotsiin ja kehittyi 1960-70-luvulla kansainvälisesti laajasti menestyneeksi ruotsinsuomalaiseksi kirjoittajaksi. Hänestä tuli merkittävä radiokirjailija. Korpilinnan teoksia on esitetty ulkomailla ainakin 40 kertaa ja Ylen arkistosta löytyy viisitoista hänen kirjoittamaansa kuunnelmaa: mm. Biancan henget (1979), Vajavaisten vallankumous (1990), Kammottavia naapureita (Kalle Holmbergin ohjaus 1967 ja Raiku Kempin 1969) ja Grrgrr (1974), joka parodioi Daniel Defoen kirjoittamaa Robinson Crusoeta (1719).

Unto Monosen elämästä kertova Tunti kerrallaan vie kuulijan tangosäveltäjän melankoliseen maailmaan: "Mitäs poika tuumaisit, jos hyppäisin tuonne pilven päälle kahtelemaan maailman menoa?" Satumaa-tangon säveltäjän mieltä varjostivat naiset, päihteet ja menestyksenjano, mutta valonpikahduksen tuo M.A. Nummisen pyyntö säveltää musiikki hänen kirjoittamaansa kappaleeseen Naiseni kanssa Eduskuntatalon puistossa. Unto Monosta esittää Martti Tschokkinen. M.A. Numminen on kuunnelmassa cameo-roolissa. Kuunnelman on kirjoittanut Jukka Pakkanen.

Tanssijoita lavatansseissa, paritanssi.
Tanssijoita lavatansseissa, paritanssi. Kuva: Yle Kuvituskuva tanssilava

"Tässä kaupungissa ei ole tilaa rakkaudelle", huokaa leskirouva Adele (Marita Nordberg) kuunnelmassa Kultaiset leijonankäpälät (1971). Irene-tyttärelle (Seela Sella) on löytynyt sulhaseksi nuori virkamies Johan Waldemar (Rauno Ketonen), mutta anoppi ja nuorimies lämmittelevätkin sielujen sympatiaa yöllisissä tapaamisissaan. Se ei jää kaupungin seurapiireiltä huomaamatta.

Näyttelijöitä kuunnelmasta Kultaiset leijonankäpälät
Näyttelijöitä kuunnelmasta Kultaiset leijonankäpälät Kuunnelma Kultaiset leijonankäpälät

Ohjaaja ja dramaturgi Väinö Vainio ohjasi 1970-luvulla kaksi synkkätunnelmaista kuunnelmaa, jotka molemmat saivat Sokeain kuunnelmapalkinnon: Iltamien jälkeen (1970) ja Naavankaira (1974). Vainio on ohjannut satoja kuunnelmia ja kuulokuvia, joista Areenaan on jo julkaistu 15-osainen Välskärin kertomukset. Hänen muita palkittuja ohjauksiaan ovat mm. Kristallivuori (1988) ja Paavo Rintalan kirjoittama Omakuva nuoruuden vuosilta (1990). Pultava-kuulokuvasarjalla (1997) Vainio toi lähes unohtuneet kuulokuvat takaisin radion ohjelmistoon.

Leo Kalervon kirjoittamassa radiodraamassa Iltamien jälkeen käydään läpi edellisen illan tapahtumia, joissa talon nuorin veli Aulis (Kari Franck) on kiihkopäissään ampunut miehen. Syöpäsairas isäntä elää viimeisiä päiviään ja tapahtunut yritetään hoitaa hiljaisesti. Velisuhteiden ja tilan tulevaisuuden lisäksi talon miehiä puhuttaa suursodan uhka.

Näyttelijöitä kuunnelmasta Iltamien jälkeen
Näyttelijöitä kuunnelmasta Iltamien jälkeen Kuva: Yle Kuvituskuva kuunnelmaan Iltamien jälkeen

Väinö Karihtalan kirjoittama Naavankaira kertoo pula-ajan keväästä 1930-luvulla. Joukko jätkiä makailee Rovaniemellä Ounasjoen törmällä. Ei ole rahaa eikä leipää, niinkuin Helsingin herroilla. Savottatöitä ei tahdo riittää kaikille ja vankilastakin haetaan suojaa: "linna on meidän paratiisi". Simaus (Kauko Kokkonen) ja Ohranpolkija (Erkki Luomala) selviytyvät miten parhaiten taitavat. Miehet saavat ahvenia vastaan kaupalta suolaa ja hirven kaadetuksi pelkällä puukolla, mutta selviytymiskamppailu on jatkuvaa. Suojeluskuntaan liittymällä saadaan kivääri. Kuunnelman tunnelmallisen musiikin on säveltänyt Toni Edelmann.

Näyttelijöitä kuunnelmasta Naavankaira
Näyttelijöitä kuunnelmasta Naavankaira Kuva: Yle Kuvituskuva kuunnelmaan Naavankaira

Nyt julkaistut Sokeain kuunnelmapalkinnon saaneet kuunnelmat ovat pysyvästi Areenassa. Iltamien jälkeen ja Naavankaira ovat lisäksi ladattavissa. Loput Sokeain kuunnelmapalkinnon saaneet kuunnelmat julkaistaan Areenaan 9.10.2017.

Kommentit