Hyppää pääsisältöön

Riku Rantala: ISIS ja ihmiskauppiaat kiittävät ilmastonmuutosta – onko turha rypistää kun päästöt ovat jo housuissa?

Paskapuheiden aika on ohi. Sekä ilmastodenialismin että tuomiopäivän julistuksen aika on ohi! Näin summaa murrosaikojen Docventuresin seuraava kohudokkari ja ehkä koko sarjan tärkein elokuva, Before The Flood.

Ilmastonmuutos ei ole hämärä tulevaisuudenkuva "jota ei jaksais just nyt kelata", vaan se tapahtuu nyt. Katovuodet, hurrikaanit ja niiden sivuvaikutukset – kuten vaikkapa ISIS ja pakolaiskriisi – ovat ilmastonmuutosta tositoimissa vuonna 2017.

Siksi ei puhuta enää ilmastodebatista vaan siitä, mitä tämän epämiellyttävän faktan valossa on vielä tehtävissä. Vai onko enää mitään?

Ihmiskunta on availlut lopunajan adventtikalenteria ahneesti koko vuosisadan. Mutta viimeisen luukun takana ei lurkikaan suklaata, vaan se valitettavista valitettavin totuus – eliöiden massasukupuutot, ilmastopakolaisuus ja sääilmiöiden runtelema safkantuotanto.

Miten helvetissä tämän visaisen sirkulan voisi rikkoa?

Tällä vuosikymmenellä Leonardo ei törmää jäävuoreen, vaan pelastaa niitä titaanisella panostuksella.

Before the Flood tarjoaa yhden parannuskeinon ilmastodebatin ympärillä vellovaan asennevammaisuuteen ja iskee viimeisen naulan sen sanaiseen arkkuun.

Dokkari on ollut tapaus pelkästään valovoimaisen päähenkilönsä Leonardio DiCaprion ansiosta. Tällä vuosikymmenellä Leonardo ei törmää jäävuoreen, vaan pelastaa niitä titaanisella panostuksella.

Mutta staraa tärkeämpi on leffan pääviesti: denialismi on ohi. Ilmastonmuutoksen kiistäjien trollaukseen on turha käyttää enää yhtään energiaa.

Toiveajattelu on ohi. Tuomiopäivän julistus – senkin pitää olla ohi.

Paskapuheiden aika, niin ohi. Nyt pitää toimia!

Mutta onko meistä siihen? Onko poliitikoistamme siihen? Onko suurpääomasta siihen? Onko yksittäisellä jätteiden lajittelijalla, kasvisruokailijalla tai veden taikka sähkön säästäjällä hyttysenpaskaa suurempaa merkitystä, kun Trump vesittää ilmastosopimuksen ja Kiinassa tehtaat bongittaa savusumua stratosfääriin?

Tähän Docventures tulee hakemaan vastausta vierailtaan, jotka jälleen edustavat aiheessa alansa terävintä ajattelua.

Paskapuheiden aika, niin ohi. Nyt pitää toimia!

Leffaklitsuun saapuvat keskiviikkona 27.9. klo 21 energia-alan yrittäjä ja St1-bensakeisari Mika Anttonen, uuden Hyvän sään aikana -kirjan tekijä ja Long Play -päätoimittaja Hanna Nikkanen sekä Vihreiden kansanedustaja ja presidenttiehdokas Pekka Haavisto, joka tulee myös päivystämään Docventuresin suositulla Yölinjalla.

Torstaina aiheen perkaamista jatketaan Yle Puheessa klo 15, jolloin taajuuksille saadaan energiakysymyksiin keskittynyt teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta.

Kyseessä on ehkä tärkein yksittäinen dokumentti, jonka Docventures on koskaan esittänyt. Tulkaa mukaan. Oppikaa, puhukaa, kysykää, jakakaa – sillä meno on vähintäänkin kuumottavaa!

– Riku Rantala

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures