Hyppää pääsisältöön

Tuija Aalto: Miten ymmärtäisimme paremmin muutoksia suomalaisten elämässä?

Tuija Aalto
Tuija Aalto Kuva: Pauli Boström tuija aalto

Jotta Yle voi palvella jatkossakin kaikkia suomalaisia, meidän on yhä paremmin pyrittävä ymmärtämään myös suomalaisten elämässä tapahtuvia muutoksia.

Yle kokeilee Sensemaker – työkalua, joka tarjoaa uusia keinoja kompleksisen maailman ymmärtämiseen. Sen avulla voidaan selvittää mm. minkälaisia pinnan alla viriäviä yhteiskunnan ilmiöitä on olemassa, joille ei vielä ole määrällistä, tilastollista seurantaa.

Työkalun taustalla on walesilaisen tietojohtamisen tutkijan, professori David Snowdenin kehittämä Cynefin-ajattelukehikko. Sen avulla ongelmanratkaisija voi tutkia ongelman luonnetta, ennen kuin alkaa miettiä ratkaisuja niihin. Ongelmia on neljää eri tyyppiä: yksinkertaisia, monimutkaisia, kompleksisia ja kaoottisia.

“Millaisia tarinoita me kerromme, sellaisena me maailman näemme”, sanoo Snowden. Hän uskoo, että juuri tarinoissa on ratkaisu organisaatioiden toimintaympäristön ymmärtämiseen.

Sensemaker-tutkimuksessa pyydämme suomalaisia kertomaan elämästään tarinoiden kautta. Toivomme, että löydämme tarinoista sellaisia havaintoja, joita emme muilla keinoilla ehkä tulisi löytäneeksi.

Lähetä meille tarinasi tammikuun 2018 loppuun mennessä.

Jos haluat vastata älypuhelimen sovelluksella, voit hakea sovelluskaupasta (iOS/Android) Sensemaker Collector -sovelluksen. Kysely löytyy koodilla Yleisradio.

Ohjeet Sensemaker Collectorin lataamiseen:

 1. Avaa älypuhelimessasi App store tai Play Store. Etsi Sensemaker/Cognitive Edge Ltd. ja lataa applikaatio puhelimeesi
 2. Lataa aplikaatiokoodi: Yleisradio ja valitse se.
 3. Aloita kyselyyn vastaaminen.

Voit vastata kyselyyn useammalla tarinalla.
Sensemaker-tutkimuksen tavoittena on löytää uusia näkökulmia muutosten havaitsemiseen ja Ylen toimintaympäristötiedon kokoamiseen.

Kokeilu on osa Sitran Suomi 100- ja Sitra 50 -juhlatekoja. Sitra toteuttaa kokeilun yhdessä yhteiskunnallisen koulutuksen alumniensa ja Walesissa sijaitsevan Bangorin yliopiston Cynefin-keskuksen kanssa.

Ylen toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto osallistui Sitran Uusi demokratia -koulutukseen vuonna 2012. Ylen uusin kokoava toimintaympäristöanalyysi, Työkirja tulevaisuuteen, syntyi Ylen tämänvuotisen strategiatyön taustaksi.

Lisätiedot:
Tuija Aalto, Yle
Mervi Porevuo, Sitra

Juttua muutettu 16.11.2017: Lisätty linkki uuteen kyselylomakkeeseen, ja lisätty mahdollisuus vastata älypuhelinsovelluksella.
Poistettu maininta tulevasta Ylen arvo suomalaisille - tutkimuksesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.