Hyppää pääsisältöön

Tuija Aalto: Miten ymmärtäisimme paremmin muutoksia suomalaisten elämässä?

Tuija Aalto
Tuija Aalto Kuva: Pauli Boström tuija aalto

Jotta Yle voi palvella jatkossakin kaikkia suomalaisia, meidän on yhä paremmin pyrittävä ymmärtämään myös suomalaisten elämässä tapahtuvia muutoksia.

Yle kokeilee Sensemaker – työkalua, joka tarjoaa uusia keinoja kompleksisen maailman ymmärtämiseen. Sen avulla voidaan selvittää mm. minkälaisia pinnan alla viriäviä yhteiskunnan ilmiöitä on olemassa, joille ei vielä ole määrällistä, tilastollista seurantaa.

Työkalun taustalla on walesilaisen tietojohtamisen tutkijan, professori David Snowdenin kehittämä Cynefin-ajattelukehikko. Sen avulla ongelmanratkaisija voi tutkia ongelman luonnetta, ennen kuin alkaa miettiä ratkaisuja niihin. Ongelmia on neljää eri tyyppiä: yksinkertaisia, monimutkaisia, kompleksisia ja kaoottisia.

“Millaisia tarinoita me kerromme, sellaisena me maailman näemme”, sanoo Snowden. Hän uskoo, että juuri tarinoissa on ratkaisu organisaatioiden toimintaympäristön ymmärtämiseen.

Sensemaker-tutkimuksessa pyydämme suomalaisia kertomaan elämästään tarinoiden kautta. Toivomme, että löydämme tarinoista sellaisia havaintoja, joita emme muilla keinoilla ehkä tulisi löytäneeksi.

Lähetä meille tarinasi tammikuun 2018 loppuun mennessä.

Jos haluat vastata älypuhelimen sovelluksella, voit hakea sovelluskaupasta (iOS/Android) Sensemaker Collector -sovelluksen. Kysely löytyy koodilla Yleisradio.

Ohjeet Sensemaker Collectorin lataamiseen:

  1. Avaa älypuhelimessasi App store tai Play Store. Etsi Sensemaker/Cognitive Edge Ltd. ja lataa applikaatio puhelimeesi
  2. Lataa aplikaatiokoodi: Yleisradio ja valitse se.
  3. Aloita kyselyyn vastaaminen.

Voit vastata kyselyyn useammalla tarinalla.
Sensemaker-tutkimuksen tavoittena on löytää uusia näkökulmia muutosten havaitsemiseen ja Ylen toimintaympäristötiedon kokoamiseen.

Kokeilu on osa Sitran Suomi 100- ja Sitra 50 -juhlatekoja. Sitra toteuttaa kokeilun yhdessä yhteiskunnallisen koulutuksen alumniensa ja Walesissa sijaitsevan Bangorin yliopiston Cynefin-keskuksen kanssa.

Ylen toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto osallistui Sitran Uusi demokratia -koulutukseen vuonna 2012. Ylen uusin kokoava toimintaympäristöanalyysi, Työkirja tulevaisuuteen, syntyi Ylen tämänvuotisen strategiatyön taustaksi.

Lisätiedot:
Tuija Aalto, Yle
Mervi Porevuo, Sitra

Juttua muutettu 16.11.2017: Lisätty linkki uuteen kyselylomakkeeseen, ja lisätty mahdollisuus vastata älypuhelinsovelluksella.
Poistettu maininta tulevasta Ylen arvo suomalaisille - tutkimuksesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua