Hyppää pääsisältöön

Tuija Aalto: Miten ymmärtäisimme paremmin muutoksia suomalaisten elämässä?

Tuija Aalto
Tuija Aalto Kuva: Pauli Boström tuija aalto

Jotta Yle voi palvella jatkossakin kaikkia suomalaisia, meidän on yhä paremmin pyrittävä ymmärtämään myös suomalaisten elämässä tapahtuvia muutoksia.

Kuluvana syksynä lähdemme mukaan pilottitutkimukseen, jossa kokeillaan Sensemakeria – työkalua, joka tarjoaa uusia keinoja kompleksisen maailman ymmärtämiseen. Sen avulla voidaan selvittää mm. minkälaisia pinnan alla viriäviä yhteiskunnan ilmiöitä on olemassa, joille ei vielä ole määrällistä, tilastollista seurantaa.

Työkalun taustalla on walesilaisen tietojohtamisen tutkijan, professori David Snowdenin kehittämä Cynefin-ajattelukehikko. Sen avulla ongelmanratkaisija voi tutkia ongelman luonnetta, ennen kuin alkaa miettiä ratkaisuja niihin. Ongelmia on neljää eri tyyppiä: yksinkertaisia, monimutkaisia, kompleksisia ja kaoottisia.

“Millaisia tarinoita me kerromme, sellaisena me maailman näemme”, sanoo Snowden. Hän uskoo, että juuri tarinoissa on ratkaisu organisaatioiden toimintaympäristön ymmärtämiseen.

Sensemaker-tutkimuksessa pyydämme suomalaisia kertomaan elämästään tarinoiden kautta. Toivomme, että löydämme tarinoista sellaisia havaintoja, joita emme muilla keinoilla ehkä tulisi löytäneeksi.

Lähetä meille tarinasi 11. lokakuuta mennessä.

Myöhemmin syksyllä teemme Ylen arvo suomalaisille -tutkimuksen. Tällä vuosittaisella, perinteisellä tutkimuksella selvitämme, kuinka Yle suomalaisten mielestä onnistuu julkisen palvelun tehtävässä.

Sensemaker-tutkimuksen tavoittena on löytää uusia näkökulmia muutosten havaitsemiseen ja Ylen toimintaympäristötiedon kokoamiseen.

Kokeilu on osa Sitran Suomi 100- ja Sitra 50 -juhlatekoja. Sitra toteuttaa kokeilun yhdessä yhteiskunnallisen koulutuksen alumniensa ja Walesissa sijaitsevan Bangorin yliopiston Cynefin-keskuksen kanssa.

Ylen toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto osallistui Sitran Uusi demokratia -koulutukseen vuonna 2012. Ylen uusin kokoava toimintaympäristöanalyysi, Työkirja tulevaisuuteen, syntyi Ylen tämänvuotisen strategiatyön taustaksi.

Lisätiedot:
Tuija Aalto, Yle
Mervi Porevuo, Sitra

Kommentointi sulkeutuu 25.10.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Ratkaisu tekstiilijätevuoriin: näin T-paitasi syntyy uudelleen

    Tuotat elämäsi aikana 1000 kg tekstiilijätettä.

    70 000 tonnia vaatteita ja kodintekstiilejä päätyy joka vuosi paremman puutteessa jätteenpolttolaitoksiin Suomessa. Mutta ei enää kauan! Iso osa siitä voidaan jatkossa kierrättää, kun puhkikulutetusta puuvillasta voidaan kemiallisesti synnyttää uutta kuitua. Jos VTT:n kehittämä tekniikka lyö läpi, poisheitettävästä puuvillasta polttoon joutuu enää 15 prosenttia.

  • Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta

    Suunnitelmat suomalaisten evakuoimiseksi Alaskaan.

    Talvisodan aikaan Suomesta oltiin huolissaan Yhdysvalloissa. Pieni ja sympaattinen Suomi näytti jäävän suuren Neuvostoliiton jyräämäksi. Yhdysvallat kuitenkin pysytteli vielä tuolloin erossa Euroopan sodista, eikä apua juuri herunut. Alkuvuodesta 1940 nuoret amerikkalaiset Robert Black ja Leonard Sutton laativat suunnitelman suomalaisten evakuoimisesta Yhdysvaltoihin.