Hyppää pääsisältöön

Vikasietotila: Nettijättien monopolia vastaan taisteleminen vaatii viitseliäisyyttä

Kari Haakana, Olli Sulopuisto, Panu Räty
Kari Haakana, Olli Sulopuisto, Panu Räty Vikasietotila,internet

Maailman suurimmat nettiyhtiöt ovat kasvaneet isoiksi siksi, että niiden palvelut ovat halpoja ja helppokäyttöisiä. Fiksu hakee silti vaihtoehtoja tai ainakin varmuuskopioi tietonsa.

Yhä isompi osa digitaalisesta jalanjäljestämme tallentuu kaikkialle muualle kuin oman tietokoneen tai älypuhelimen muistiin. Google pitää kirjaa sähköposteista ja hakuhistoriastamme, Facebook ja Instagram toimivat kuva-arkistoina.

Ne ovat oikein päteviä työkaluja kyseisiin tarkoituksiin. Hinta-laatusuhde on lyömätön ja toiminnallisuudetkin riittävät. Silti voi olla järkevää välillä käyttää muiden tarjoamia palveluita, ihan jo riskinhallinnan kannalta – jos kaikki tietosi ovat tallessa ainoastaan Googlen palveluissa ja sinne tulee toimintahäiriö, et pääse käsiksi mihinkään niistä.

Tosin pitää mainita, että yksi jättiyhtiöiden eduista on se, että yleensä niiden toimintavarmuus on parempi kuin pienempien yritysten. Silti keskittymisen aiheuttama vaara on todellinen, kuten Amazonin pilvipalveluihin luottavat käyttäjä saivat huomata toukokuussa 2017.

Vaihtoehtoisia työkaluja

Nettiviestinnän tarpeista keskeisin on sähköposti. Kenties ilmeisin vaihtoehto on hajauttaa palvelunsa nettijättien välille. Jos käytät Googlea hakukoneena, hanki sähköpostilaatikko Microsofilta. Siihen saa @live.fi-osoitteen ja lähes rajattomasti tilaa ilmaiseksi.

Mikäli haluat pitää sähköpostisi kokonaan poissa isojen yhtiöiden näpeistä, laajalti kehuttuja vaihtoehtoja ovat Protonmail, Fastmail ja Posteo. Protonmailin perusversio on maksuton, Fastmailissa ja Posteossa on muutaman euron kuukausihinta.

Hakukoneissa yksityisyydestään huolehtivan käyttäjän vaihtoehto on Duckduckgo, mutta myös Microsoftin Bingiä voi kokeilla. Ja joka tapauksessa on toisinaan hyvä verrata eri hakukoneiden tuloksia, sillä vaikka Google on siinä tehtävässä erinomainen, se ei ole ainoa vaihtoehto.

Jos kaikki tietosi ovat tallessa ainoastaan Googlen palveluissa ja sinne tulee toimintahäiriö, et pääse käsiksi mihinkään niistä.

Facebookin kiertäminen on sähköpostilaatikon vaihtamista hankalampaa. Yksi tapa on palastella Facebookin sisältämät toiminnot erillisiksi tehtäviksi ja hakea niille korvaavia palveluita.

Messenger-pikaviestien kohdalla tosin törmätään heti siihen ongelmaan, että Suomen suosituin viestipalvelu eli Whatsapp on myös Facebookin omistuksessa ja kaikkien muiden viestipalveluiden käyttäjämäärät ovat selvästi pienempiä. Mutta jos saat kaverisi ja perheesi suostuteltua asentamaan uuden ohjelman kännykkäänsä, tarjoaa Signal ilmaisia ja salattuja pikaviestejä.

Ryhmätyöskentelyyn ja -pölinään soveltuvat hyvin Slack ja vielä testivaiheessa oleva Stride, jotka molemmat tarjoavat selaimella ja älypuhelimella toimivan ryhmächatin ilmaiseksi. Maksamalla saa lisäominaisuuksia, mutta niitä ilmankin pärjää useimmissa tapauksissa mainiosti.

Twitterin kaltaiseen sosiaaliseen lörpöttelyyn taas on tarjolla Mastodon, joka näyttää ulospäin pitkälti samanlaiselta kuin Twitter, mutta perustuu erilaiseen, hajautettuun teknologiaan. Ongelma on siinä, että sosiaalinen verkosto on ennen kaikkea ihmisiä, ei tekniikkaa – jos kukaan ei käytä Mastodonia, ei sen teknologisista hienouksista ole mitään hyötyä.

Omat tiedot talteen

Toinen tapa varautua nettimonopolien ylivaltaan on huolehtia siitä, että pystyy – ainakin teoriassa – kopioimaan sinne tallentuneet tietonsa talteen jonnekin muualle.

Se onnistuu esimerkiksi Googlen Takeout-palvelussa, josta saa ladattua itselleen lähes kaiken Googlen palveluihin tallennetun tiedon: sähköpostit, Youtubeen ladatut videot, hakuhistorian ja niin edelleen. Paketilla on melkoisesti kokoa ja sen valmistuminen saattaa kestää jopa muutaman tunnin. Lopputuloksena on koneluettavassa muodossa oleva kokonaisuus, josta voi kopioida vaikkapa Gmail-sähköpostit suoraan toiseen postipalveluun.

Myös Facebookilla on vastaavanlainen palvelu (ohje), mutta sieltä saatava tietomäärä on paljon pienempi. Esimerkiksi viestihistoria jää puuttumaan kokonaan, ystävyyssuhteet esitellään ylimalkaisesti ja yleensä ottaen koko arkisto tuntuu olevan suunniteltu niin, että se ylittää tiedon siirtämistä koskevat kriteerit vain rimaa hipoen.

Ongelma on siinä, että sosiaalinen verkosto on ennen kaikkea ihmisiä, ei tekniikkaa.

Samalla tavalla karu on Twitterin arkisto, jonka tallentamiseen ei ole edes saatavilla suomenkielisiä ohjeita. Se tarjoaa lähinnä omaksi iloksi kelpaavan www-sivun, josta voi selailla lähettämiään tweettejä, mutta puuttumaan jää kaikki se, mikä tekee Twitteristä kiinnostavan – vastaukset, uudelleentweettaukset ja niin edelleen.

Tässä suhteessa me käyttäjät olemme pahasti alikynnessä. Vaikka periaatteessa omistamme yhä tietomme (toki luovutettuamme palveluille vapaat kädet tehdä niillä melkein mitä tahansa), käytäntö ei ole aivan samalla tasolla.

Jakson linkit ja vinkit

Vikasietotila

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot