Hyppää pääsisältöön

Yle isännöi kansainvälistä Let the Peoples Sing -kuorokilpailua lokakuussa

Riikka Holopainen ja Riku Riihilahti juontavat Let the Peoples Sing -kuorokilpailun gaalakonsertin sekä loppukilpailun.
Riikka Holopainen ja Riku Riihilahti juontavat Let the Peoples Sing -kuorokilpailun gaalakonsertin sekä loppukilpailun. Riikka Holopainen ja Riku Riihilahti juontavat Let the Peoples Sing -kuorokilpailun gaalakonsertin sekä loppukilpailun. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Kuvapalvelu Riku Riihilahti,riikka holopainen

Kilpailussa on mukana kahdeksan kuoroa eri puolilta Eurooppaa.

Let the Peoples Sing on vuodesta 1961 järjestetty Euroopan yleisradiounionin (EBU) järjestämä kuorokilpailu, joka tänä vuonna kokoaa kovatasoisia kuoroja eri puolilta Eurooppaa Helsingin Musiikkitaloon 14.–15.10.2017.

Kilpailun isäntänä toimi pitkään BBC, mutta nykyisin tapahtuman järjestävät eurooppalaiset yleisradioyhtiöt vuorotellen. Tänä vuonna kilpailun järjestäjämaana toimii 100-vuotisjuhlaansa viettävä Suomi. Edellisen kerran kilpailu järjestettiin Suomessa vuonna 1991.

Äänitekarsintoina käytyjen alku- ja välierien perusteella finaaliin on valittu kahdeksan kuoroa, Englannista, Jerseyn saarelta, Norjasta, Suomesta, Tanskasta ja Virosta. Kilpailukategorioita on kolme; lapsi- ja nuorisokuorot, avoin kategoria ja aikuiskuorot.

Kilpailuviikonloppu 14.–15.10.2017 on myös kuoromusiikin suurtapahtuma Musiikkitalossa. Lauantai 14.10. käynnistyy klo 11 Suomen Laulajain ja Soittajain Liiton (Sulasol) järjestämällä Laulun ja soiton päivän Kuorokavalkadilla. Lauantai-iltana järjestettävässä gaalakonsertissa esiintyy finalistikuorojen lisäksi kilpailun aiempina vuosina voittaneita suomalaiskuoroja, sekä lauluyhtye Rajaton. Yle välittää gaalaillan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa klo 19 alkaen.

Tapahtuma huipentuu sunnuntaina 15.10. Let the Peoples Sing -finaaliin, jossa palkitaan eri sarjojen parhaat sekä pääpalkinnon Silver Rose -maljan voittaja. Finaalissa esiintyy finalistikuorojen lisäksi myös edellisen kilpailun pääpalkinnon voittaja Aarhus Pigekor Tanskasta. Yle välittää finaalin suorana lähetyksenä Yle Teema & Fem:illä, Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa klo 20 alkaen.

Kilpailun kansainvälisen, kansallisia yleisradioyhtiöitä edustavan seitsenhenkisen tuomariston puheenjohtajana toimii Tanskan radion Bent Grønholdt, Yleisradiota edustaa kuoromusiikkiin erikoistunut toimittaja Inari Tilli. Tuomaristossa ovat edustettuina myös Yhdysvallat, Espanja ja Saksa. Yleisradioyhtiöiden ulkopuolelta tuomaristoon on kutsuttu myös kaksi kansainvälistä huippuasiantuntijaa: britti Bob Chilcott ja latvialainen Sigvards Klava. Chilcott on laulanut 12 vuotta lauluyhtye Kings Singersin jäsenenä, ja hänen uransa kuoronjohtajana ja vokaalimusiikin säveltäjänä tunnetaan ympäri maailman.

Gaalakonsertin ja finaalin juontavat Riikka Holopainen ja Riku Riihilahti.