Hyppää pääsisältöön

Avaruuslintuja, revontulia ja Sammon taontaa. Avaruusromua 1.10.2017

Karelian Skies 2017 -tapahtuman esiintymislava muusikoineen.
Karelian Skies 2017 -tapahtuman esiintymislava muusikoineen. Karelian Skies 2017 -tapahtuma

”Eräs tärkeä syy on se, että tämä vie minut jonnekin mukavuusalueeni ulkopuolelle. Täällä joudun ajattelemaan ja työskentelemään uusilla tavoilla. Tämä on luova haaste ja hyvin positiivinen kokemus”.

Näin sanoo englantilainen tietokonemies ja muusikko Nick Rothwell. Hän puhuu Karelian Skies 2017 -tapahtumasta, heinäkuussa 2017 Nurmeksessa, Pohjois-Karjalassa järjestetystä muusikoiden kohtaamisesta.

Karelian Skies järjestettiin kesällä 2017 jo neljättä kertaa. Tapahtuman ideana on se, että elektronista musiikkia tekevät muusikot kokoontuvat Karjalan laulumaille, työskentelevät viikon verran yhdessä ja esittävät lopuksi konsertissa yhteistyönsä tuloksia. "Hyvin luova haaste", toteaa Nick Rothwell.

Vuoden 2017 tapahtumassa oli koolla kuusihenkinen ryhmä: Petri Frestadius, jonka monet muistavat Sigma-yhtyeestä, klarinetisti ja elektroniikkamies Severi Kärki, tapahtuman organisaattori Otso Pakarinen eli Ozone Player, englantilainen softa- ja tietokone-ekspertti Nick Rothwell, kosketinsoittaja Teijo Salminen sekä eräs alan suomalaisista pioneereista, Argon- ja Organ-yhtyeistä tunnettu Pekka Tolonen. Siis melkoinen kokoonpano jälleen.

Ja musiikkia syntyi:

Nick Rothwell korostaa sitä, kuinka tärkeää tällaisessa tapahtumassa ja yleensäkin yhdessä soitettaessa on se, että kuuntelee enemmän kuin soittaa.

”Eräs tämän tapahtuman hienoista puolista on se, että täällä ei tule harjoiteltua ainoastaan soittamista, vaan myös kuuntelemista", hän sanoo.

Pekka Tolonen puolestaan muistuttaa, että Karelian Skies -tapahtuman musiikki syntyy paikan päällä, tilanteessa ja yhteistyön tuloksena. Mitään ei ole etukäteen valmisteltuna.

”Eräs hienous elektronisissa instrumenteissa on se, että niitä voi ohjata ohjelmistopohjaisesti”, toteaa Nick Rothwell ja sanoo että näin on mahdollista saada elektroniset laitteet tekemään jotakin, jota ei voisi käsin edes soittaa. Ohjelmoimalla voi tehdä mielikuvituksellisia asioita.

Ja miksei myös klarinetilla. Eräs Karelian Skies 2017 -tapahtuman muusikoista oli klarinetisti ja elektroniikkamies Severi Kärki.

AVARUUSROMUA 1.10.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
Ohjelman musiikki on heinäkuussa 2017 Nurmeksessa järjestetystä Karelian Skies 2017 -tapahtumasta.
Karelian Skies 2017 -kokoonpano: Petri Frestadius, Severi Kärki, Otso Pakarinen, Nick Rothwell, Teijo Salminen ja Pekka Tolonen.
KARELIAN SKIES 2017: Avaruuslinnut (Live at Karelian Skies 2017, konserttiäänitys)
KARELIAN SKIES 2017: Revontulet (Live at Karelian Skies 2017, konserttiäänitys)
KARELIAN SKIES 2017: Sadetta (Live at Karelian Skies 2017, konserttiäänitys)
KARELIAN SKIES 2017: Kansantanssi (Live at Karelian Skies 2017, konserttiäänitys)
KARELIAN SKIES 2017: Sammon taonta (Live at Karelian Skies 2017, konserttiäänitys)
KARELIAN SKIES 2017: Vaka vanha (Live at Karelian Skies 2017, konserttiäänitys)
KARELIAN SKIES 2017: Kiertoradalle (Live at Karelian Skies 2017, konserttiäänitys)
KARELIAN SKIES 2017: Apinoiden planeetta (Live at Karelian Skies 2017, konserttiäänitys)
KARELIAN SKIES 2017: Wednesday Jam 3 - osa - (Live at Karelian Skies 2017, workshop-äänitys)

BONUS:
Suomalaista elektronista historiaa. Argon ja Venuksesta itään, albumilta Kone kertoo (1981):

Organ ja Organ, albumilta Nekrofiilis (1982):

Ozone Player ja Whales In Fog, albumilta Insane Logic (2000):

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua