Hyppää pääsisältöön

Lady Gaga -dokkari esittelee hämmästyttävän avoimen ja samaistuttavan artistin − rohkea supertähti antaa kameroiden pyöriä kivuista ja kyyneleistä huolimatta

Netflixin Gaga: Five Foot Two -dokkari ei oikeastaan kerro Lady Gagasta. Se kertoo Stefani Germanottasta, jonka luomus Lady Gaga on.

Lady Gaga oli oman dokumenttinsa tuottaja. // Kuva: Kevin Mazur

Muistatteko sen Lady Gagan, joka esiintyi lihapuvussa Video Music Awards -gaalassa vuonna 2010? Sen Gagan, joka pukeutui piikikkääksi tähdeksi vuonna 2014?

Sitä pukeutuminen ja shokkiarvo edellä menevää Lady Gagaa ei enää ole − eikä ole itse asiassa ollut enää pariin vuoteen.

Lady Gaga, oikealta nimeltään Stefani Germanotta, julkaisi viime syksynä Joanne-nimisen albumin. Levy esitteli yleisölle uudenlaisen Gagan. Poker Facen ja Telephonen kaltaiset tanssipop-biisit loistivat poissaolollaan. Ne oli korvattu vakavahenkisimmillä ja herkemmillä kappaleilla, jotka olivat kitarapop- ja kantrivoittoisia syntikkapopin sijaan. Samalla Gagan pukeutuminen muuttui maltilliseksi, tavalliseksi.

Netflixissä julkaistu Lady Gagasta kertova Gaga: Five Foot Two -dokumentti esittelee meille tämän uuden Lady Gagan − tai paremminkin Stefani Germanottan, henkilön Lady Gaga -hahmon takana.

Dokumentissa selviää ainakin osittain syy sille, miksi Lady Gaga pukeutui ennen niin räväkästi. Gagaa on käsketty pukeutumaan seksikkäästi, mutta hän on halunnut kuitenkin päättää itse, mitä tekee. Sitä kautta hän on säilyttänyt kontrollin itseensä.

Lady Gaga puhuu avoimesti sekä henkisistä että fyysisistä kivuistaan.

- Lisään yleensä jotain hullua asuun, jotta minä olen viime kädessä päättänyt pukeutua juuri niin, hän sanoo dokumentissa.

Dokumentti on mielenkiintoinen jo sen vuoksi, että Lady Gaga eli Stefani Germanotta on − tai ainakin vaikuttaa olevan − dokumentissa täysin oma itsensä. Hän puhuu avoimesti sekä henkisistä että fyysisistä kivuistaan − Germanotta kärsii kroonisista kivuista, joiden taustalla on fibromyalgia eli pehmytkudosreuma, joka aiheuttaa kipua etenkin hänen vuonna 2013 murtuneeseen lonkkaansa. Dokumentissa artisti kertoo, että kun hän on masentunut, kipu valtaa hänen koko vartalonsa.

Dokumentissa nähdään poikkeuksellisen avoin supertähti. Yksi sen aidoimmista hetkistä on se, kun Gaga makaa kivuliaana sohvalla ja kysyy itkien, että näyttääkö hän säälittävältä.

Kuinka moni supertähti antaisi kuvata itseään tällaisena hetkenä? Tai jos antaisi kuvata, antaisiko laittaa materiaalia dokumenttiin, jonka miljoonat ihmiset näkevät?

Lady Gaga eli Stefani Germanotta kärsii kroonisista kivuista. // Kuva: Netflix

Dokumentti kumoaa mahdolliset harhakuvat siitä, että megatähtien − tai ainakin Lady Gagan − elämä olisi täynnä glamouria ja tähtipölyä. Gaga hengailee kotona ystäviensä kanssa, leikkelee ruokaa koirilleen ja surkuttelee miesongelmiaan. Tai siis sitä, kun miesongelmia ei ole, kun ei ole ketään, kenen kanssa saada ongelmia aikaan. Lady Gaga erosi kihlatustaan, näyttelijä Taylor Kinneystä vuonna 2016, ilmeisesti hieman ennen kuin dokumenttia alettiin tehdä.

Lisäksi Gaga puhuu siitä, että hän kokee olonsa yksinäiseksi. Hänen ympärillään on ihmisiä, hän tapaa ja näkee faneja − mutta iltaisin hän on yksin.

Lady Gaga painii siis samanlaisten ongelmien kanssa kuin monet ympäri maailman. On samaistuttavaa ja inhimillistä nähdä, että on aivan se ja sama, onko yksi maailman johtavista artisteista vaiko perusduunari pikkukaupungissa − elämässä olevat ongelmat ja harmit voivat olla täysin samanlaisia.

Gagan avoimuus ja vilpittömyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö hän tietäisi olevansa etuoikeutetussa asemassa. Hän tiedostaa sen täysin, mutta ei tee siitä suurta numeroa. Gaga mainitsee, kuinka helppoa hänellä on omien kipujensa kanssa, kun hänen ympärillään on aina ihmisiä, jotka voivat auttaa. On hierojia ja fysioterapeutteja, jotka pyrkivät saamaan Gagasta esiintymiskuntoisen kovimpienkin kipujen keskellä.

"En tiedä, mitä helvettiä tekisin, jos minulla ei olisi ihmisiä, jotka auttaisivat."― Lady Gaga

Gaga kertoo ajattelevansa niitä ihmisiä, jotka kärsivät samanlaisista oireista, mutta joilla ei ole rahaa tai mahdollisuutta saada apua vaivoihinsa.

- En tiedä, mitä helvettiä tekisin, jos minulla ei olisi ihmisiä, jotka auttaisivat, Gaga sanoo ja itkee hieman lisää.

Kauniita hetkiä ja kuittailua Madonnalle

Dokumentin koskettavin hetki nähdään, kun Gaga vierailee mummonsa luona. Gagan Joanne-albumin nimikkokappale kertoo hänen mummonsa tyttärestä Joannesta, joka menehtyi sairauden vuoksi vain 19-vuotiaana. Vaikka Gaga ei ehtinyt tavata Joannea, hänen kohtalonsa toimi inspiraationa kokonaiselle levylle.

Gaga soittaa kappaleen demoversion mummilleen − jälleen kerran kyyneleet silmissään. Gaga kun ei voinut olla varma, kuinka isoäiti reagoi kappaleeseen, vaikka Joannen kuolemasta on yli 40 vuotta.

Kohtaus on herkkä ja korostaa sitä, kuinka tärkeä perhe on yksinäisyyttä potevalle artistille. Vaikuttaa siltä, että jos biisi olisi ollut mummolle liikaa, Gaga olisi voinut heivata sen pois koko albumilta.

Toinen ehdottoman hieno hetki tapahtuu, kun Gaga esittää akustisen version Bad Romance -hitistään laulaja Tony Bennettin 90-vuotissyntymäpäivillä. Esitys korostaa Gagan monipuolisuutta ja musiikillista lahjakkuutta. On ihan ok katsoa tämä veto pari−kolme kertaa ennen kuin jatkaa dokkaria eteenpäin.

Lady Gagan pukeutumiseen kuuluu nykyään usein valkoinen t-paita ja farkkushortsit. // Kuva: Netflix

Dokumentissa on oikeastaan vain yksi hetki, joka jättää Gagasta ei niin aikuismaisen kuvan. Kuten tiedossa on, Lady Gaga ja Madonna eivät tule toimeen keskenään. Kiista johtuu muun muassa siitä, että Madonna on maininnut Lady Gagan Born This Way -biisin olevan hieno esimerkki tavasta tehdä Madonnan vuonna 1989 julkaisema Express Yourself -kappale uudestaan.

Dokkarissa Gaga kritisoi sitä, että Madonna on puhunut riidasta ja haukkunut Gagaa televisiossa. Gagan mukaan Madonnan pitäisi sanoa asiansa päin naamaa, koska niin hänen mielestään kuuluisi tehdä.

Noh, nythän Gaga kritisoi Madonnaa dokumentissa, jonka hän on itse tuottanut. Onko se sitten yhtään kypsempää?

Gaga: Five Foot Two on oivallinen dokumentti, joka kannattaa katsoa, mikäli Lady Gaga tai supertähtien elämä ylipäänsä kiinnostavat. Kannattaa kuitenkin huomioida, että Gaga on toinen elokuvan tuottajista, joten hän on vaikuttanut poikkeuksellisen paljon siihen, millainen dokumentista tulee.

Nyt siitä tuli sellainen, joka esittelee Stefani Germanottan, jonka luoma hahmo oli ja on edelleen mystinen ja maaginen − mutta joka on kuitenkin ihanan tavallinen ihminen, joka tykkää viettää aikaa kotioloissa, collegehousut jalassa.

Gaga: Five Foot Two -dokumentti on nähtävillä Netflixissä.

Lue myös:

Moni julkkis on nyt aivan palasina – Lady Gaga osoitti mieltä Trump Towerin edustalla

Luuletko, että Lady Gaga on yhä lihapukuinen shokkipoppari? Joanne-albumi esittelee rauhoittuneen kantri-Gagan