Hyppää pääsisältöön

Raskaana olevien uusi villitys on vatsamaalaus – suosikkeina puput, bambit ja simpukat

Riina Laine tekee raskausvatsamaalausta
Riina Laine tekee raskausvatsamaalausta Kuva: Puoli seitsemän Body painting,vartalomaalaus,belly painting

Unohtakaa vaippakakut ja vatsasta tehtävät kipsivalut! Vauvakutsujen uusin hitti on raskausvatsamaalaus, joka valokuvataan äidille muistoksi. Maalaushetki on äidille myös hyvä hetki rauhoittua vatsan tarkkailuun ja raskaudesta nauttimiseen.

Raskausvatsa eli bellypaint-tekijöitä on Suomessa kourallinen, suurin osa Etelä-Suomessa. Yksi heistä on helsinkiläinen bodypainting -taiteilija ja maskeeraaja Riina Laine. Laine innostui vartalomaalauksesta kymmenen vuotta sitten ja on voittanut lajissa myös maailmanmestaruuden.

– Ero tavalliseen maalaukseen on tietysti se, että maalausalusta on elävä ihminen, jonka vatsassa on vielä pieni ihminen. Usein vauvat reagoivat siveltimenvetoihin niin, että maalausalusta elää ja liikkuu, nauraa Laine.

Usein vauvat reagoivat siveltimenvetoihin.

Tulevat äidit haluavat usein maalauksen, jonka teema liittyy vauvan työ- tai hellittelynimeen. Laine on maalannut vatsaan esimerkiksi hellyttävän pupun, pavunverson, bambin ja simpukan helmellä. Erään äidin vatsaan taiteiltiin tulppaaneja, koska lapsen isän juuret olivat Hollannissa. Maalausteema on löytynyt myös harrastuksista ja abstraktista kuvamaailmasta.

Tämän jutun kuvissa esiintyvä Inka Nokso-Koivisto halusi maalauttaa vatsaansa kuvion, joka viittaa hänen tutkimusalaansa islamin uskontoon.

Riina Laine maalaa raskausvatsaa
Riina Laine maalaa raskausvatsaa Kuva: Puoli seitsemän vartalomaalaus'

Kehoa hyväksyvä kokemus

Vatsamaalauksen teko kestää koosta riippuen tunnista kahteen. Raskaana oleva saa tuntea siveltimen vedon ja tarkkailla syntyvää teosta ylhäältä käsin, mutta valmiin teoksen hän näkee vasta valmiina.

Maalaushetki onkin vähintään yhtä tärkeä kuin lopputulos. Eräskin maalattavana ollut kiireinen äiti kertoi pysähtyneensä vasta maalauksen aikana tarkkailemaan raskausvatsaansa ja vauvan liikkeitä. Se voimaannutti.

Nokso-Koiviston tuntemukset olivat samanlaiset kuin äideillä yleensä: kokemus oli aluksi outo, mutta lopulta rentouttava, elämyksellinen ja kehoa hyväksyvä.

Koen aina, että olen tehnyt jotain todella hyvää, kun saan ihmiset niin iloiseksi.

Tähän mennessä kaikki maalattavana olleet ovat pitäneet näkemästään – niin myös Nokso-Koivisto. Laine kokee tekevänsä jotain merkittävää, kun onnistuu ilahduttamaan äitejä. Monet ihastelevat ja näkevät raskausvatsan ihan uudessa valossa.

– On tosi arvokasta nähdä se ilme mikä ihmisen kasvoilla on, kun he näkevät itsensä peilistä. Koen aina, että olen tehnyt jotain todella hyvää, kun saan ihmiset niin iloiseksi.

Vaikka vatsa valokuvataan, maalauksen peittäminen ja pois peseminen harmittaa monia. Muistoa ei haluaisi huuhtoa pois.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • 2018 on ihmiskunnan historian kiinnostavin vuosi

    Tutkimusmatkalle pääsee mukaan pysymällä hengissä!

    Ikinä ennen ei ole ollut näin hykerryttävän kiinnostavaa aikaa olla elossa - koska tiede! Tekniikan kehitys tapahtuu nopeammin kuin koskaan ja tutkimusmatkalle pääsee mukaan vain pysymällä hengissä, kirjoittaa biotekniikan tohtori Lauri Reuter blogissaan. Koko tammikuu on listattu viime vuoden saavutuksia ja maalailtu trendejä seuraavalle.

  • Synkin hetki kuvaa Britannian kohtalonhetkiä – Yksi kohtaus melkein pilaa Churchill-elokuvan

    Synkin hetki (Darkest Hour) luottaa populismiin

    Dunkirkin eli Dunkerquen evakuointioperaatio Dynamo on Britannialle samaa kuin meille talvisota, häviön partaalta koko valtakunnan pelastanut onnistunut myyttinen sotaoperaatio, josta tehdään yhä uudestaan elokuva. Juuri nyt Brexitin ollessa kuuma neuvottelukysymys yleisöjä lämmittelee Synkin hetki (Darkest Hour), jossa Winston Churchill pelastaa Britannian. Mutta antaako elokuva Churchillista oikean kuvan?