Hyppää pääsisältöön

13 huikeaa keksintöä, jotka mullistavat energiantuotannon

Pelastuuko maailma näillä?
Pelastuuko maailma näillä? Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ilmastonmuutos

Tekniikan voittokulkua ei voi pysäyttää. Pellepelottomat panevat parastaan, kun kyse on vaihtoehdoista fossiilisille polttoaineille. Tsekkaa Docventuresin lista ja päättele itse, mitkä näistä keksinnöistä jäävät elämään - mitkä taas eivät.

  Biokaasuvoima syntyy eloperäisestä jätteestä mädättämällä
  Biokaasuvoima syntyy eloperäisestä jätteestä mädättämällä docventures
 1. Energiavallankumous lähtee myös Suomessa maalta. Eteläpohjalainen Jepuan kylä perusti yhteisen biokaasuvoimalan. Yli puolet kylän energiantarpeesta tuotetaan maatalouden biomassajätteillä. Katso tältä videolta jokamiehen ja -naisen rakennusohjeet oman biojäteastian muuttamisesta kaasuvoimalaksi.
 2. Maalämpö on kannattavaa myös talvisessa Suomessa
  Maalämpö on kannattavaa myös talvisessa Suomessa Docventures,maalämpö
 3. Energiavallankumouksen voi toteuttaa omakotitalossa. Suomessa yli 700 000 taloutta on vaihtanut öljykattilan halvempaan maalämpöpumppuun. Ne tuottavat jo pienen ydinvoimalan verran sähköä. Katso tee-se-itse -ohjeet täältä.
 4. Aurinkokennot toimivat pelkällä sisävalon energialla
  Aurinkokennot toimivat pelkällä sisävalon energialla docventures
 5. Pistorasioita ei tarvita enää. Pelkkä hehkulamppu riittää. Suomen VTT on tehnyt pilottiversioita millinohuesta muovautuvasta aurinkokennosta. Katso täältä, miten teet kaljatölkeistä aurinkovoimalan.
 6. Kännykkä ilman akkua ottaa virtansa valosta ja radioaalloista
  Kännykkä ilman akkua ottaa virtansa valosta ja radioaalloista docventures
 7. Jenkit keksivät puolestaan kännykän, joka toimii ilman akkua. Katso tutkimusryhmän video täältä.
 8. Leijat tuottavat tuulivoimaa
  Leijat tuottavat tuulivoimaa docventures
 9. Skotlannissa käytössä olevat leijavoimalat ovat "niin halpoja, etteivät ne tarvitse edes valtion tukia". Katso täältä, miten leijat toimivat.
 10. Hengityssuojan miniturbiini lataa kännykän akun
  Hengityssuojan miniturbiini lataa kännykän akun docventures
 11. Joogeille ja zen-munkeille soveltuu puolestaan AIRE -laturi.
 12. Kuntopyörää polkemalla sähköä
  Kuntopyörää polkemalla sähköä docventures
 13. Mikkeliläisessä LadyLine -liikuntakeskuksessa spinning -pyöräilijät tuottavat tilan valaistuksen ja ilmastoinnin. LadyLinen sali on lajissaan ensimmäinen koko Euroopassa. Katso tältä videolta ohjeet, miten muutat oman kuntopyöräsi voimalaksi.
 14. Portaat keräävät värähtelyenergian talteen
  Portaat keräävät värähtelyenergian talteen docventures
 15. Energiavallankumousta voi toteuttaa juoksemalla portaita. Katso videolta, miten portaat nostavat sinut keräämänsä energian avulla takaisin ylös.
 16. T-paita ja lenkkarit keräävät talteen lenkillä tuottamasi energian
  T-paita ja lenkkarit keräävät talteen lenkillä tuottamasi energian docventures
 17. Lenkkeilijätkin kantavat oman maailmaa pelastavan kortensa kekoon. Joka ikinen hikipisara ja askel ovat arvokasta energiaa. Katso tältä vakuuttavalta videolta, miten T-paita kerää lämpö- ja liike-energiasi hyötykäyttöön.
 18. Lasin pinta kerää lämpöenergiaa talteen
  Lasin pinta kerää lämpöenergiaa talteen docventures
 19. Lasiset toimistokolossit muuttuvat lämpövoimaloiksi. Jyväskylän yliopistossa kehitetään ikkunalasia, joka kerää auringon lämmön talteen. Keksintö perustuu valon ja lämmön erilaisille aaltopituuksille.
 20. Aaltovoimalaitos velloo aaltojen tahdissa ja pyörittää sisällä olevaa roottoria
  Aaltovoimalaitos velloo aaltojen tahdissa ja pyörittää sisällä olevaa roottoria docventures
 21. Suomalainen arkkitehti keksi aaltojen liikettä hyödyntävän voimalan. Katso täältä, miten Wellon prototyyppi kelluu Atlantilla, jossa aallot ovat käytännössä aina metrin korkuisia. Vaatinee vielä pientä hienosäätöä, ennen kuin aaltovoimala toimii Suomenlahdenkin laineissa.
 22. Gravitaatiolamppu lainaa käkikellon teknologiasta
  Gravitaatiolamppu lainaa käkikellon teknologiasta docventures
 23. Tiedätkö miksi käkikelloissa on ketjujen varassa roikkuvat kävyt? Painovoima saa kellon koneiston käymään. Nykyisten energiatehokkaiden LED-lamppujen aikana jälleen toimiva konsti! Katso täältä, miten gravitaatiolamppu toimii.
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures