Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Ilmainen videopuhelu onnistuu monilla sovelluksilla

Nainen ja kaksi lasta pöydän ääressä, nainen puhuu videopuhelua puhelimella.
Nainen ja kaksi lasta pöydän ääressä, nainen puhuu videopuhelua puhelimella. Kuva: Johanna Talasterä / Yle Digitreenit,videopuhelut,digitaidot

Asuuko ystävä kaukana ja haluat nähdä hänet puhelussa? Haluatko säästää puhelinkuluissa? Apuun tulevat internetin videopuhelut. Perehdy videopuhelujen alkeisiin.

Kuvapuhelupalvelujen veteraani on Skype, jonka Microsoft omistaa. Applen laitteiden käyttäjät tuntevat videopuheluohjelma Facetimen. Facebookin emoyhtiön Metan omistamissa pikaviestimissä Whatsappissa ja Facebook Messengerissa voi valita videon. Samoin pikaviestipalvelu Signalissa. Tämän jutun lopussa on tarkempaa tietoa neljästä isosta palvelusta.

Vaihtoehtoja on paljon muitakin. Yksi tutustumisen arvoinen on avoimeen lähdekoodiin perustuva Jitsi Meet, joka ei vaadi tiliä eli rekisteröitymistä. Jitsi toimii sovelluksella ja verkkoselaimessa. Koronapandemian myötä suosioon nousi Zoom-alusta. Google-tilin haltijalla on käytössään videoalusta Google Meet.

Perehdy tarkemmin Zoomiin, Meetiin ja muihin netin etätyökaluihin tässä Digitreenissä.

Onko se ilmaista?

Tavallaan kyllä: Erillisiä maksuja ei peritä. Videopuhelu siirtyy kuitenkin internetissä datana, josta maksetaan puhelin- tai nettiliittymän laskussa. Videopuhelu vie paljon mobiilidataa – mutta useimmilla Suomessa on dataltaan rajaton liittymä. Toinen vaihtoehto selvitä ilman kuluja on rupatella wi-fi-yhteyden kautta .

Maksuttomuuden kääntöpuolena on, että videopuheluyritys voi seurata sinua ja hyödyntää tätä dataa eri tavoin.

Millä laitteilla videopuheluita voi soittaa?

Osa palveluista toimii vain älypuhelimella tai tabletilla, osa myös tietokoneella.

Puhelimeen ja tablettiin ladataan sovellus sovelluskaupasta (Google Play tai App Store). Tietokoneella voit joillakin palveluilla soittaa videopuheluja nettiselaimen kautta, siis palvelun nettisivuilla.

Pitääkö videopuheluita varten ostaa lisälaitteita?

Videopuhelu vaatii tietenkin mikrofonia ja kameraa. Älypuhelimessa et tarvitse lisälaitteita. Et myöskään tabletissa, kunhan siinä on takakameran lisäksi etukamera – kuten uusissa laitteissa järjestään on.

Kannettavassa tietokoneessa eli läppärissä mikrofonilla varustetut kuulokkeet ovat fiksu lisälaite (Skypen ohjeet). Läppäreissä on useimmiten sisäänrakennettu netti- eli webkamera. Pöytäkoneen näyttöön saatat tarvita erillisen nettikameran (Skypen neuvoja mm. ääni- ja kuvaongelmiin).

Miten aloitan käytön?

Kun olet valinnut palvelun, sinun on luotava siihen tili – tunnuksineen. Joihinkin palveluihin voit vaihtoehtoisesti liittyä pelkällä puhelinnumerollasi.

Isojen yritysten omistamissa palveluissa (katso neljän palvelun lista alla) voit halutessasi käyttää olemassa olevaa tiliä, jos sinulla sellainen on.

Kuvakaappaus Skypestä: Valittu käyttäjänimeksi Taneli Toimittaja.
Käyttäjänimen voit valita vapaasti – kunhan sinut löydetään. Kuva Skypestä. Kuvakaappaus Skypestä: Valittu käyttäjänimeksi Taneli Toimittaja. Digitreenit,videopuhelut

Sitten täytyy saada yhteys rupatteluseuraan. Voit kutsua yhteystietolistasi ihmisiä palveluun – tai katsoa sovelluksesta, ovatko he jo siellä. Useimmissa videopuhelusovelluksissa voit pulista monen ihmisen kanssa yhtä aikaa.

Ennen kuin videopuhelu onnistuu, sinun täytyy antaa sovellukselle lupa käyttää laitteesi mikrofonia ja kameraa.

Pätkiikö kuva, nykiikö ääni?

Videopuheluissa kuvan ja äänen laatuun vaikuttavat nämä kaksi:

1. Soittajan ja vastaanottajan laitteet, esimerkiksi kameran ja mikrofonin laatu sekä kuvan käsittelytekniikat.

2. Nettiyhteys. Hyvä signaali vaatii jonkun näistä: kiinteä laajakaista, mobiilissa (vähintään) 4G-yhteys tai tehokas wifi-verkko. Mitä useampi puhuja videopuhelussa on, sitä useamman kesken yhteyden kaista jakaantuu.

Jos kuva pykii eikä jaksa latautua, laita kokeeksi videon pois ja käytä vain ääntä.

Kuvakaappaus Whatsappista: Ennen puhelua valitaan ääni- tai kuvapuhelu.
Kaikissa palveluissa voit valita videon tai pelkän äänen välillä. Kuva Whatsappista Kuvakaappaus Whatsappista: Ennen puhelua valitaan ääni- tai kuvapuhelu. Digitreenit,videopuhelut


Tutustu tarkemmin neljään isoon palveluun

1. Skype

  • Omistaja Microsoft. Microsoft-tilin tunnuksilla voi kirjautua Skypeen.
  • Olemassa mobiilisovellus ja Windows-tietokoneissa esiasennettuna sovelluksena.
  • Skypestä Skypeen -puhelut ovat ilmaisia.
  • Skype yksityiskäyttöön on eri asia kuin työkäyttöön ja isoille osallistujamäärille tarkoitettu Skype for Business.
  • Skypen tukisivut (osa ohjeista on konekäännettyjä).

2. Facetime

  • Applen laitteissa sisäänrakennettuna, toimii vain niiden välillä. Puhelimella käyttö perustuu puhelinnumeroon, mutta vaatii käytännössä Apple-tilin (Apple ID).
  • Tavalliseen puheluun saa videon mukaan painamalla näytöltä FaceTime -kuvaketta.
  • Applen ohjeet mobiililaitteiden ongelmatilanteisiin.
Kuvakaappaus iPhonesta: Facetime ehdottaa yhteystietolistan ihmisiä.
Facetime ehtottaa juttuseuraa yhteystietolistalta. Mukana voi olla myös muita kuin Iphonen omistajia, mutta heillä Facetime ei toimi. Kuvakaappaus iPhonesta: Facetime ehdottaa yhteystietolistan ihmisiä. Digitreenit,videopuhelut,FaceTime

3. Whatsapp

4. Messenger

  • Facebookin omistajan Metan pikaviestisovellus. Ei kuitenkaan vaadi itse Facebook-sovellusta puhelimeen.
  • Puhujien on oltava Facebook-kavereilta tai toistensa Messenger-yhteystiedoissa.
  • Tietokoneella toimii työpöytäversio Messenger.comilla.
  • Ryhmäkeskustelun voi osallistua kymmenittäin ihmisiä.
  • Facebookin infoa Messengeristä. Messengerin oma ohjekeskus.
Kuvakaappaus Messenger -sovelluksesta, ehdottaa sms-tekstiviestien yhdistämistä palveluun.
Messenger ehdottaa tekstivien yhdistämistä palveluun. Tähän voi halutessaan vastata Ei nyt. Kuvakaappaus Messenger -sovelluksesta, ehdottaa sms-tekstiviestien yhdistämistä palveluun. Digitreenit,videopuhelut,Facebook Messenger


Muokkaukset:
18.10.17: Pääkuva vaihdettu. 16.1.18: Täsmennetty nettikamera-kohdan tekstiä.
13.6.19: Lisätty Applen laitteiden ryhmäkeskustelu-ominaisuuteen liittyvä tieto.
3.12.19: Poistettu Skype-lause "Voi testata internet-selaimella ilman Skype-tilin luomista.", koska linkin ohjeet ovat kehnoa suomea. Korjattu tieto WhatsAppin ja Google Duon ryhmäpuheluista.
16.3.20: Lisätty videoryhmäpuhelujen henkilömääriä ja poistettu maininnat Windows-puhelimista.
12.3.21: Lisätty osuus Jitsi Meetsistä, maininta Signalista sekä tieto Google Duon ja Google Meetsin mahdollisesta yhdistymisestä. Viiden palvelun osallistujien enimmäismäärät ajan tasalle.
13.1.22: Kuvia ajan tasalle. Mukaan maininta Zoomista ja linkki toiseen Digitreeniin. Facebook-yhtiöiden omistaja korjattu Metaksi.
9.3.23: Tekstiä tiivistetty ja ajan tasalle, Google Duo -osuus poistettu (palvelu on yhdistynyt Google Meetiin).

Tämä artikkeli on osa Ylen Digitreenejä, joiden avulla voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Keskustele