Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Ilmainen videopuhelu onnistuu yhä useammalla sovelluksella

Digitreenien pääkuvapohja. Tekstit: Viedopuhelut, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa nainen kännykän videopuhelun kuvassa.
Digitreenien pääkuvapohja. Tekstit: Viedopuhelut, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa nainen kännykän videopuhelun kuvassa. Kuva: Yle. Digitreenit,Videopuhelu

Asuuko ystävä tai sukulainen kaukana? Haluatko muuten vain nähdä sen, jonka kanssa puhut – tai säästää puhelinkuluissa? Apuun tulevat internetin videopuhelut. Perehdy videopuhelujen alkeisiin ja tutustu viiteen palveluun.

Tunnetuin kuvapuhelupalvelu Skype perustettiin jo 2003. Sittemmin sille on ilmaantunut monia vaihtoehtoja. Applen laitteiden käyttäjät tuntevat videopuheluohjelma FaceTimen. Facebookin omistamissa pikaviestimissä WhatsAppissa ja Facebook Messengerissa voi valita videon. Samoin pikaviestipalvelu Signalissa. Googlella on kuluttajille suunnattu Google Duo-videosovellus. Tämän jutun lopussa on tarkempaa tietoa viidestä isosta palvelusta.

Vaihtoehtoja on tietty paljon muitakin. Yksi tutustumisen arvoinen on avoimeen lähdekoodiin perustuva Jitsi Meet, joka ei vaadi tiliä eli rekisteröitymistä. Jitsi toimii sovelluksella ja verkkoselaimessa. Käyttöönotto vaatii jonkin verran englannin taitoa.

Maailmalla isoihin videochattialustoihin kuuluvat Viber (260 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää v. 2019) ja Kiinan ykkönen WeChat (yli miljardi päivittäistä käyttäjää v. 2019).

Onko se ilmaista?

Tavallaan kyllä: Erillisiä maksuja ei peritä. Videopuhelu siirtyy kuitenkin internetissä datana, josta maksetaan puhelin- tai nettiliittymän laskussa. Videopuhelu syö paljon mobiilidataa. Rupattele siis maksuttoman wi-fi-yhteyden kautta tai valitse liittymä, jossa ei ole datakattoa. Silloin selviät ilman kuluja.

Maksuttomuuden kääntöpuolena on, että videopuheluyritys voi seurata sinua ja hyödyntää tätä dataa eri tavoin.

Millä laitteilla videopuheluita voi soittaa?

Osa palveluista toimii vain älypuhelimella tai tabletilla, osa myös kannettavalla tietokoneella eli läppärillä, jotkut myös pöytäkoneella.

Puhelimeen ja tablettiin ladataan sovellus sovelluskaupasta (Google Play tai App Store). Pöytäkoneella tai kannettavalla tietokoneella voit joillakin palveluilla soittaa videopuheluja internet-selaimen kautta, siis palvelun nettisivuilla.

Videopuhelut eivät välttämättä toimi laitteessa, jossa on vuosia vanha käyttöjärjestelmä.

Kuvakaappaus Google Duo -sovelluksen asennuksesta: Käyttöoikeuksien pitkä lista.
Videopuhelusovellukset käyttävät laitteen mikrofonia ja kameraa. Sovellukset saattavat vaatia monenlaista muutakin lupaa. Kuvakaappaus Google Duo -sovelluksen asennuksesta: Käyttöoikeuksien pitkä lista. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Videopuhelu,Duo

Pitääkö videopuheluita varten ostaa lisälaitteita?

Videopuhelu vaatii tietenkin mikrofonia ja kameraa. Älypuhelimessa et tarvitse lisälaitteita. Et myöskään tabletissa, kunhan siinä on takakameran lisäksi etukamera – kuten uusissa laitteissa järjestään on.

Kannettavassa tietokoneessa eli läppärissä mikrofonilla varustetut kuulokkeet ovat fiksu lisälaite (Skypen ohjeet). Läppäreissä on useimmiten sisäänrakennettu netti- eli webkamera. Pöytäkoneen näyttöön saatat tarvita erillisen nettikameran (Skypen neuvoja mm. ääni- ja kuvaongelmiin).

Miten aloitan käytön?

Kun olet valinnut palvelun, sinun on luotava siihen tili – tunnuksineen. Joihinkin palveluihin voit vaihtoehtoisesti liittyä pelkällä puhelinnumerollasi. Isojen yritysten omistamissa palveluissa (ks. viiden palvelun lista alla) voit halutessasi käyttää olemassa olevaa tiliä, jos sinulla sellainen on.

Kuvakaappaukset Skypen sivulta ja Facebook Messenger -sovelluksesta: Käyttäjänimen ei tarvitse olla oma nimi.
Käyttäjänimen voit valita vapaasti – kunhan sinut löydetään. Kuvakaappaukset Skypen sivulta ja Facebook Messenger -sovelluksesta: Käyttäjänimen ei tarvitse olla oma nimi. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Videopuhelu

Sitten täytyy saada yhteys rupatteluseuraan. Puhelimella voit kutsua yhteystietolistasi ihmisiä palveluun - tai katsoa sovelluksesta, ovatko he jo siellä. Tietokoneella voit kutsua ihmisiä mukaan nimen, käyttäjänimen, sähköpostiosoitteen tai matkapuhelinnumeron avulla.

Kuvakaappaus Skype-sovelluksesta: Kutsu yhteystietolistan väkeä.
Ei ole vaaraa, ettei juttuseuraa löydy. Palvelut ehdottavat ahkerasti, että kutsut ihmisiä mukaan. Kuvakaappaus Skype-sovelluksesta: Kutsu yhteystietolistan väkeä. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Videopuhelu,Skype
Kuvakaappaus: Google Duo -sovellus kutsuu yhteystietolistan ihmisen mukaan tekstiviestillä.
Google Duo lähettää mukaan kutsumallesi ihmiselle tekstiviestin. Kuvakaappaus: Google Duo -sovellus kutsuu yhteystietolistan ihmisen mukaan tekstiviestillä. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Videopuhelu,Duo
Videokaappaus puhelimen Skype-sovelluksesta: Kirjautumistavat
Skypeen voi kirjautua eri tavoilla – sitten kun tili on luotu. Videokaappaus puhelimen Skype-sovelluksesta: Kirjautumistavat Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Videopuhelu,Skype

Kuva pätkii, ääni jumittaa

Videopuheluissa kuvan ja äänen laatuun vaikuttavat nämä kaksi:

1. Soittajan ja vastaanottajan laitteet, esimerkiksi kameran ja mikrofonin laatu sekä kuvan käsittelytekniikat.

2. Nettiyhteys: Mobiililaitteella 3G- tai H-nopeus eivät välttämättä riitä, vaan joskus tarvitaan vähintään 4G-puhelinyhteys. Jos puliset langattomassa lähiverkossa (wifi), reitittimessä pitää olla laajakaistayhteys (Applen FaceTime-ohjeet).

Jos kuva pykii eikä jaksa latautua, voit laittaa kokeeksi videon pois ja käyttää vain ääntä.

Kuvakaappauksia videopuhelusovelluksista: Kuvan ja äänen kuvakkeet.
Kaikissa palveluissa voit valita videon tai pelkän äänen välillä. Kuvakaappauksia videopuhelusovelluksista: Kuvan ja äänen kuvakkeet. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Videopuhelu
Viiden videopuhelupalvelun kuvakkeet kännykän näytöllä: Google Duo, WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, FaceTime
Sovellusten kuvakkeita kännykässä. Vasemmanpuoleiset toimivat sekä Android- että iPhone-luureissa. FaceTimella voi pulista ainoastaan Applen laiteilla. Viiden videopuhelupalvelun kuvakkeet kännykän näytöllä: Google Duo, WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, FaceTime Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Videopuhelu

Viisi isoa palvelua

1. Skype

 • Toimii kaikilla laitteilla (ei vanhimmilla käyttöjärjestelmillä).
 • Videopuhelupalveluista vanhin, joten tunnetaan laajasti. Omistaja: Microsoft. Microsoft-tilin tunnuksilla voi kirjautua Skypeen.
 • Skypestä Skypeen -puhelut ovat ilmaisia – laitteesta riippumatta.
 • Erikseen maksullisia versioita. Voit esimerkiksi soittaa mobiili- ja lankanumeroihin lataamalla Skype-tilillesi rahaa eli saldoa. Voit myös ostaa erillisen kuukausimaksullisen Skype-numeron, johon voi soittaa mobiili- tai lankanumerosta.
 • Skype kuluu Microsoftin Office 365 -pakettiin. Linkittämällä tilit saa kuukausittain tunnin puheaikaa 60 maan lanka- ja/tai mobiilinumeroihin.
 • Ryhmäkeskusteluun voi periaatteessa osallistua jopa 100 ihmistä.
 • Mukana sosiaalisesta mediasta tuttuja toimintoja, kuten kuvien ja videoiden jakaminen. Nämä toimivat vain uudemmilla laitteilla.
 • Skypen mobiilisovelluksesta voi kirjautua ulos, toisin kuin Facebookin tai Googlen omistamista sovelluksista.
 • Skypen tukisivut (valitse oma versiosi alasvetovalikosta / osa ohjeista on konekäännettyjä).
Kuvakaappaus Skype-sovelluksesta: Saldo 0, 00 euroa.
Skypeen ei tarvitse ladata senttiäkään saldoa, jos vastaanottajallakin on Skype-tili. Kuvakaappaus Skype-sovelluksesta: Saldo 0, 00 euroa. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Skype
Kuvakaappaus Skypen uudesta versiosta: Kuvassa keskustelua: emoji ja hassu profiilikuva.
Skypen uusin versio lähestyy sosiaalisen median pikaviestimiä. Kuvakaappaus Skypen uudesta versiosta: Kuvassa keskustelua: emoji ja hassu profiilikuva. Kuva: Skype / kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Skype

2. FaceTime

 • Applen laitteissa sisäänrakennettuna, toimii vain niillä: mobiililaitteet iPhone ja iPad, tietokone Mac. Käyttö perustuu puhelinnumeroon, mutta vaatii käytännössä Apple-tilin (Apple ID).
 • Ryhmäkeskustelut mahdollisia iOS 12.1.4 tai uudemmilla käyttöjärjestelmillä ja iPhone 6S tai uudemmilla kännyköillä tai uudemmilla iPad laitteilla. Osallistujia voi olla 31.
 • Videopuheluun voi siirtyä iPhonella tavallisen puhelun aikana painamalla näytöltä FaceTime -kuvaketta.
 • Applen ohjeet mobiililaitteiden ongelmatilanteisiin.
Kuvakaappaus iPhonesta: Facetime aukeaa suoraan yhteystietolistalta.
FaceTime aukeaa iPhonessa suoraan yhteystiedoista – jos toisellakin on Applen puhelin. Kuvakaappaus iPhonesta: Facetime aukeaa suoraan yhteystietolistalta. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Videopuhelu,FaceTime

3. WhatsApp

 • Laajasti käytetty, Facebookin omistama pikaviestisovellus, johon videopuhelut tulivat mukaan vuonna 2016.
 • Toimii kaikilla laitteilla (ei vanhimmilla käyttöjärjestelmillä). Tietokoneella toimii vain, jos sovellus on ladattuna puhelimessa.
 • Tietokoneelle voi ladata työpöytäversion (Windows 8, Mac OX 10.10 ja niitä uudemmat käyttöjärjestelmät). Videopuhelut ovat tulossa mahdollisiksi myös siinä (tilanne 2021 alussa).
 • Ryhmäpuhelut mahdollisia, videopuheluissa enintään kahdeksan puhujaa.
 • Tietosi voidaan jakaa Facebookin ja muiden sen omistamien omistamien yritysten kanssa.
 • WhatsApp: Usein kysyttyä (osin englanniksi).
Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta: Kahden kesken voi pulista äänellä tai videolla, ryhmässä vain jakaa kuvia ja kirjoittaa viestejä.
WhatsAppissa voi soittaa ääni- ja videopuheluja kahden kesken tai ryhmässä. Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta: Kahden kesken voi pulista äänellä tai videolla, ryhmässä vain jakaa kuvia ja kirjoittaa viestejä. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Videopuhelu,WhatsApp

4. Facebook Messenger

 • Facebookin oma pikaviestisovellus, johon video tuli mukaan vuonna 2015.
 • Toimii kaikilla laitteilla (ei käyttöjärjestelmien vanhimmilla versioilla).
 • Puhujien on oltava Facebook-kavereilta tai toistensa Messenger-yhteystiedoissa.
 • Puhelimessa toimii Facebook Messenger -sovelluksella. Ei vaadi itse Facebook-sovellusta puhelimeen.
 • Tietokoneella toimii työpöytäversio Messenger.comilla.
 • Ryhmäkeskustelu tapahtuu huoneissa (videokameran kuvake > Luo uusi huone). Videopuheluun voi osallistua jopa 50 ihmistä.
 • Tietosi voidaan jakaa Facebookin ja muiden sen omistamien omistamien yritysten kanssa.
 • Facebookin infoa Messengeristä. Messengerin oma ohjekeskus.
Kuvakaappaus Facebook Messenger -sovelluksesta: Kirjaudu puhelinnumerolla.
Messengeriin kirjaudutaan joko Facebook-tunnuksilla tai puhelinnumerolla. Kuvakaappaus Facebook Messenger -sovelluksesta: Kirjaudu puhelinnumerolla. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Videopuhelu,Facebook Messenger
Kuvakaappaus Facebook Messenger -sovelluksesta, ehdottaa sms-tekstiviestien yhdistämistä palveluun.
Messenger haluaa omia muutkin viestisi. Kuva Android-puhelimesta. Kuvakaappaus Facebook Messenger -sovelluksesta, ehdottaa sms-tekstiviestien yhdistämistä palveluun. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Videopuhelu,Facebook Messenger

5. Google Duo

 • Googlen sovellus, joka toimii vain tabletilla tai älykännykällä.
 • Käyttöönotto vaatii puhelinnumeron tai Google-tilin.
 • Erikoisuutena kop kop -toiminto: Näet videokuvaa yhteystiedoissasi olevasta soittajasta ennen vastaamista – Android-puhelimella myös silloin, kun sovellus ei ole auki. Toiminnon saa pois.
 • Ryhmäkeskustelu onnistuu, videopuhelussa rajana 32 ihmistä.
 • Googlella on myös toinen videopuhelupalvelu Hangouts, joka yhdistyy vähitellen Google Meet -videopalveluun. Nämä kaksi toimivat vain, jos soittaja ja vastaanottaja ovat kirjautuneina Google-tilillään.
 • HUOM: Google aikoo mahdollisesti yhdistää Duon video-ohjelma Google Meetsiin, joka muuttui vuonna 2020 ilmaiseksi. Yhdistyminen tapahtunee aikaisintaan vuonna 2022.
 • Google Duon tukisivut.
Kuvakaappaus Google Duo - palvelusta: Vastaanottaja näkee soittajan kuvaa videona.
Google Duossa on oletuksena, että vastaanottaja näkee videokuvaa soittajasta jo ennen vastaamista. Kuvakaappaus Google Duo - palvelusta: Vastaanottaja näkee soittajan kuvaa videona. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Videopuhelu
Kuvakaappaus Google Duosta: Palvelu kyselee puhelun laatua puhelun jälkeen.
Google Duossa puhelun laatu on joko hyvä tai huono. Kuvakaappaus Google Duosta: Palvelu kyselee puhelun laatua puhelun jälkeen. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Videopuhelu


Muokkaukset:
18.10.17: Pääkuva vaihdettu. 16.1.18: Täsmennetty nettikamera-kohdan tekstiä.
13.6.19: Lisätty Applen laitteiden ryhmäkeskustelu-ominaisuuteen liittyvä tieto.
3.12.19: Poistettu Skype-lause "Voi testata internet-selaimella ilman Skype-tilin luomista.", koska linkin ohjeet ovat kehnoa suomea. Korjattu tieto WhatsAppin ja Google Duon ryhmäpuheluista.
16.3.20: Lisätty videoryhmäpuhelujen henkilömääriä ja poistettu maininnat Windows-puhelimista.
12.3.21: Lisätty osuus Jitsi Meetsistä, maininta Signalista sekä tieto Google Duon ja Google Meetsin mahdollisesta yhdistymisestä. Viiden palvelun osallistujien enimmäismäärät ajan tasalle.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele