Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Ilmainen videopuhelu onnistuu yhä useammalla sovelluksella

Digitreenien pääkuvapohja. Tekstit: Viedopuhelut, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa nainen kännykän videopuhelun kuvassa.
Digitreenien pääkuvapohja. Tekstit: Viedopuhelut, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa nainen kännykän videopuhelun kuvassa. Kuva: Yle. Digitreenit,Videopuhelu

Asuuko ystävä tai sukulainen kaukana? Haluatko muuten vain nähdä sen, jonka kanssa puhut – tai säästää puhelinkuluissa? Apuun tulevat internetin videopuhelut. Perehdy videopuhelujen alkeisiin ja tutustu viiteen palveluun.

Kuvapuhelupalveljen veteraani on Skype, jonka Microsoft osti vuonna 2011. Applen laitteiden käyttäjät tuntevat videopuheluohjelma Facetimen. Facebookin omistamissa pikaviestimissä Whatsappissa ja Facebook Messengerissa voi valita videon. Samoin pikaviestipalvelu Signalissa. Googlella on kuluttajille suunnattu Google Duo-videosovellus. Tämän jutun lopussa on tarkempaa tietoa viidestä isosta palvelusta.

Vaihtoehtoja on tietty paljon muitakin. Yksi tutustumisen arvoinen on avoimeen lähdekoodiin perustuva Jitsi Meet, joka ei vaadi tiliä eli rekisteröitymistä. Jitsi toimii sovelluksella ja verkkoselaimessa. Käyttöönotto vaatii jonkin verran englannin taitoa. Koronapandemian myötä suosioon nousi Zoom-alusta. Perehdy tarkemmin Zoomiin ja muihin netin etätyökaluihin tässä Digitreenissä.

Maailmalla isoihin videochattialustoihin kuuluvat Viber (260 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää v. 2019) ja Kiinan ykkönen WeChat (yli miljardi päivittäistä käyttäjää v. 2019).

Onko se ilmaista?

Tavallaan kyllä: Erillisiä maksuja ei peritä. Videopuhelu siirtyy kuitenkin internetissä datana, josta maksetaan puhelin- tai nettiliittymän laskussa. Videopuhelu vie paljon mobiilidataa – mutta useimmilla Suomessa on dataltaan rajaton liittymä. Toinen vaihtoehto selvitä ilman kuluja on rupatella wi-fi-yhteyden kautta .

Maksuttomuuden kääntöpuolena on, että videopuheluyritys voi seurata sinua ja hyödyntää tätä dataa eri tavoin.

Millä laitteilla videopuheluita voi soittaa?

Osa palveluista toimii vain älypuhelimella tai tabletilla, osa myös kannettavalla tietokoneella eli läppärillä, jotkut myös pöytäkoneella.

Puhelimeen ja tablettiin ladataan sovellus sovelluskaupasta (Google Play tai App Store). Pöytäkoneella tai kannettavalla tietokoneella voit joillakin palveluilla soittaa videopuheluja internet-selaimen kautta, siis palvelun nettisivuilla.

Videopuhelut eivät välttämättä toimi laitteessa, jossa on vuosia vanha käyttöjärjestelmä.

Kuvakaappaus Google Duo -sovelluksesta: ennen käyttöä annettava erilaisia oikeuksia.
Videopuhelusovellukset käyttävät laitteen mikrofonia ja kameraa. Sovellukset saattavat vaatia monenlaista muutakin lupaa. Kuva Google Duosta. Kuvakaappaus Google Duo -sovelluksesta: ennen käyttöä annettava erilaisia oikeuksia. Digitreenit,videopuhelut,Duo

Pitääkö videopuheluita varten ostaa lisälaitteita?

Videopuhelu vaatii tietenkin mikrofonia ja kameraa. Älypuhelimessa et tarvitse lisälaitteita. Et myöskään tabletissa, kunhan siinä on takakameran lisäksi etukamera – kuten uusissa laitteissa järjestään on.

Kannettavassa tietokoneessa eli läppärissä mikrofonilla varustetut kuulokkeet ovat fiksu lisälaite (Skypen ohjeet). Läppäreissä on useimmiten sisäänrakennettu netti- eli webkamera. Pöytäkoneen näyttöön saatat tarvita erillisen nettikameran (Skypen neuvoja mm. ääni- ja kuvaongelmiin).

Miten aloitan käytön?

Kun olet valinnut palvelun, sinun on luotava siihen tili – tunnuksineen. Joihinkin palveluihin voit vaihtoehtoisesti liittyä pelkällä puhelinnumerollasi. Isojen yritysten omistamissa palveluissa (ks. viiden palvelun lista alla) voit halutessasi käyttää olemassa olevaa tiliä, jos sinulla sellainen on.

Kuvakaappaus Skypestä: Valittu käyttäjänimeksi Taneli Toimittaja.
Käyttäjänimen voit valita vapaasti – kunhan sinut löydetään. Kuva Skypestä. Kuvakaappaus Skypestä: Valittu käyttäjänimeksi Taneli Toimittaja. Digitreenit,videopuhelut

Sitten täytyy saada yhteys rupatteluseuraan. Puhelimella voit kutsua yhteystietolistasi ihmisiä palveluun - tai katsoa sovelluksesta, ovatko he jo siellä. Tietokoneella voit kutsua ihmisiä mukaan nimen, käyttäjänimen, sähköpostiosoitteen tai matkapuhelinnumeron avulla.

Kuvakaappaus Whatsapp-viestistä, jossa pyydetään yhteystietoa mukaan Skypeen.
Palvelut ehdottavat ahkerasti, että kutsut ihmisiä mukaan. Kuvassa Whatsappilla lähetetty Skype-kutsu. Kuvakaappaus Whatsapp-viestistä, jossa pyydetään yhteystietoa mukaan Skypeen. Digitreenit,videopuhelut,Skype

Kuva pätkii, ääni jumittaa

Videopuheluissa kuvan ja äänen laatuun vaikuttavat nämä kaksi:

1. Soittajan ja vastaanottajan laitteet, esimerkiksi kameran ja mikrofonin laatu sekä kuvan käsittelytekniikat.

2. Nettiyhteys. Hyvä signaali vaatii jonkun näistä: laajakaista, (vähintään) 4G-yhteys tai tehokas wifi-verkko.

Jos kuva pykii eikä jaksa latautua, voit laittaa kokeeksi videon pois ja käyttää vain ääntä.

Kuvakaappaus Whatsappista: Ennen puhelua valitaan ääni- tai kuvapuhelu.
Kaikissa palveluissa voit valita videon tai pelkän äänen välillä. Kuva Whatsappista Kuvakaappaus Whatsappista: Ennen puhelua valitaan ääni- tai kuvapuhelu. Digitreenit,videopuhelut


Tutustu tarkemmin viiteen isoon palveluun

Viiden videopuhelupalvelun kuvakkeet kännykän näytöllä: Google Duo, WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, FaceTime
Viiden videopuhelupalvelun kuvakkeet kännykän näytöllä: Google Duo, WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, FaceTime Digitreenit,videopuhelut

1. Skype

 • Omistaja Microsoft. Microsoft-tilin tunnuksilla voi kirjautua Skypeen.
 • Skypestä Skypeen -puhelut ovat ilmaisia – laitteesta riippumatta.
 • Erikseen maksullisia versioita. Voit esimerkiksi soittaa mobiili- ja lankanumeroihin lataamalla Skype-tilillesi rahaa eli saldoa. Voit myös ostaa erillisen kuukausimaksullisen Skype-numeron, johon voi soittaa mobiili- tai lankanumerosta.
 • Skype kuluu Microsoftin Office 365 -pakettiin. Linkittämällä tilit saa kuukausittain tunnin puheaikaa 60 maan lanka- ja/tai mobiilinumeroihin.
 • Ryhmäkeskusteluun voi periaatteessa osallistua jopa 100 ihmistä.
 • Mukana sosiaalisesta mediasta tuttuja toimintoja, kuten kuvien ja videoiden jakaminen. Nämä toimivat vain uudemmilla laitteilla.
 • Skypen mobiilisovelluksesta voi kirjautua ulos, toisin kuin Facebookin tai Googlen omistamista sovelluksista.
 • Skypen tukisivut (valitse oma versiosi alasvetovalikosta / osa ohjeista on konekäännettyjä).
Kuvakaappaus Skype-sovelluksen kirjautumisikkunasta. Mukana Microsoftin logo.
Microsoftin omistamaan Skypeen voi kirjautua eri tavoilla. Kuvakaappaus Skype-sovelluksen kirjautumisikkunasta. Mukana Microsoftin logo. Digitreenit,videopuhelut,Skype

2. Facetime

 • Applen laitteissa sisäänrakennettuna, toimii vain niiden välillä. Puhelimella käyttö perustuu puhelinnumeroon, mutta vaatii käytännössä Apple-tilin (Apple ID).
 • Ryhmäkeskustelut mahdollisia iOS 12.1.4 tai uudemmilla käyttöjärjestelmillä ja iPhone 6S tai uudemmilla kännyköillä tai uudemmilla iPad laitteilla. Osallistujia voi olla 33.
 • Videopuheluun voi siirtyä iPhonella tavallisen puhelun aikana painamalla näytöltä FaceTime -kuvaketta.
 • Applen ohjeet mobiililaitteiden ongelmatilanteisiin.
Kuvakaappaus iPhonesta: Facetime ehdottaa yhteystietolistan ihmisiä.
Facetime ehtottaa juttuseuraa yhteystietolistalta. Mukana voi olla myös muita kuin iPhonen omistajia, mutta heillä Facetime ei toimi. Kuvakaappaus iPhonesta: Facetime ehdottaa yhteystietolistan ihmisiä. Digitreenit,videopuhelut,FaceTime

3. Whatsapp

 • Facebookin omistama pikaviestisovellus, johon videopuhelut tulivat mukaan vuonna 2016.
 • Tietokoneella toimii vain, jos sovellus on ladattuna puhelimessa.
 • Tietokoneelle voi ladata työpöytäversion (Windows 8, Mac OX 10.10 ja niitä uudemmat käyttöjärjestelmät). Tietokoneella (video)puhelu onnistuu kahden kesken, ryhmäpuhelu ei (tilanne vuoden 2022 alussa).
 • Mobiililaitteella ryhmäpuhelut onnistuvat, videopuheluissa enintään kahdeksan puhujaa.
 • Tietosi voidaan jakaa omistaja Metan yritysten kesken.
 • Whatsapp: Usein kysyttyä (osin englanniksi).
Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta: Valittuna Uusi ryhmäpuhelu.
Whatsappin ryhmäpuhelussa voi olla enintään kahdeksan osallistujaa. Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta: Valittuna Uusi ryhmäpuhelu. Digitreenit,videopuhelut,Whatsapp

4. Messenger

 • Facebookin omistajan Metan pikaviestisovellus, johon video tuli mukaan vuonna 2015.
 • Puhujien on oltava Facebook-kavereilta tai toistensa Messenger-yhteystiedoissa.
 • Puhelimessa toimii Messenger -sovelluksella. Ei vaadi itse Facebook-sovellusta puhelimeen.
 • Tietokoneella toimii työpöytäversio Messenger.comilla.
 • Ryhmäkeskustelu tapahtuu huoneissa (videokameran kuvake > Luo uusi huone). Videopuheluun voi osallistua jopa 50 ihmistä.
 • Tietosi voidaan jakaa omistaja Metan yritysten kesken.
 • Facebookin infoa Messengeristä. Messengerin oma ohjekeskus.
Kuvakaappaus Messenger -sovelluksesta, ehdottaa sms-tekstiviestien yhdistämistä palveluun.
Messenger ehdottaa tekstivien yhdistämistä palveluun. Tähän voi halutessaan vastata Ei nyt. Kuvakaappaus Messenger -sovelluksesta, ehdottaa sms-tekstiviestien yhdistämistä palveluun. Digitreenit,videopuhelut,Facebook Messenger

5. Google Duo

 • Googlen sovellus, joka toimii vain tabletilla tai älykännykällä.
 • Käyttöönotto vaatii puhelinnumeron tai Google-tilin.
 • Erikoisuutena kop kop -toiminto: Näet videokuvaa yhteystiedoissasi olevasta soittajasta ennen vastaamista – Android-puhelimella myös silloin, kun sovellus ei ole auki. Toiminnon saa pois.
 • Ryhmäkeskustelu onnistuu, videopuhelussa rajana 32 ihmistä.
 • Googlella on myös toinen videopuhelupalvelu Hangouts, joka yhdistyy vähitellen Google Meet -videopalveluun. Nämä kaksi toimivat vain, jos soittaja ja vastaanottaja ovat kirjautuneina Google-tilillään.
 • HUOM: Google aikoo mahdollisesti yhdistää Duon video-ohjelma Google Meetsiin, joka muuttui vuonna 2020 ilmaiseksi. Yhdistyminen tapahtunee aikaisintaan vuonna 2022.
 • Google Duon tukisivut.
Kuvakaappaus Google Duo -sovelluksesta Android-puhelimella: Kun sovellusta ottaa käyttöön, se hakee yhteystiedoista muut Duon käyttäjät.
Duo on Googlen sovellus, joten ainakin Android-puhelimissa se hakee yhteystiedoista muut Duo-käyttäjät. Kuvakaappaus Google Duo -sovelluksesta Android-puhelimella: Kun sovellusta ottaa käyttöön, se hakee yhteystiedoista muut Duon käyttäjät. Digitreenit,videopuhelut,Duo


Muokkaukset:
18.10.17: Pääkuva vaihdettu. 16.1.18: Täsmennetty nettikamera-kohdan tekstiä.
13.6.19: Lisätty Applen laitteiden ryhmäkeskustelu-ominaisuuteen liittyvä tieto.
3.12.19: Poistettu Skype-lause "Voi testata internet-selaimella ilman Skype-tilin luomista.", koska linkin ohjeet ovat kehnoa suomea. Korjattu tieto WhatsAppin ja Google Duon ryhmäpuheluista.
16.3.20: Lisätty videoryhmäpuhelujen henkilömääriä ja poistettu maininnat Windows-puhelimista.
12.3.21: Lisätty osuus Jitsi Meetsistä, maininta Signalista sekä tieto Google Duon ja Google Meetsin mahdollisesta yhdistymisestä. Viiden palvelun osallistujien enimmäismäärät ajan tasalle.
13.1.22: Kuvia ajan tasalle. Mukaan maininta Zoomista ja linkki toiseen Digitreeniin. Facebook-yhtiöiden omistaja korjattu Metaksi.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Keskustele