Hyppää pääsisältöön

Lihattomuus, lapsettomuus ja lentokoneettomuus - näillä eväillä Docventures-kansa käy sotaan ilmastonmuutosta vastaan!

Kuvassa Docventuresin ilmastonmuutos-teeman vieraat ja teksti Ilmastosodan julistus
Kuvassa Docventuresin ilmastonmuutos-teeman vieraat ja teksti Ilmastosodan julistus docventures

Lihaton ruokavalio, ajokortittomuus, lentomatkailun lopettaminen, kulutustottumusten muutos. Koko ajattelutavan muutos. Docventuresin ilmastonmuutos-teema sai monen innostumaan #kultainensuihku-tempauksesta, mutta tietenkään pelkkä suihkussa pissiminen ei maailmaa pelasta. Mitä muuta voimme tehdä? Docventures kysyi, te kerroitte.

Ilmastonmuutos sai verkon ja Twitterin laulamaan. Moni on tehnyt pieniä - ja suuria - ilmastotekoja omassa elämässään.

1. Kulutustottumusten muutos

Erittäin monen keskustelijan mielestä erityisesti kulutustottumusten muuttaminen on hyvästä.

Ennen oli viinakortit, miks ei nyt ois hiilikortit? Eli kaikille laskettas omat kulutukset ilmastoon kohden, ettei kukaan olisi niin sanotusti toista edellä kulutuksesta? Keskiarvon mukaan tietysti, ehdottaa nimimerkki 2 kotimaan lentoa 27 vuoden aikana

Kulutuksen minimoiminen. Ikuinen talouskasvun ja ostovoiman nousun vaatimus tuhoaa koko planeetan, toteaa toinen verkkokyselyn vastaaja.

Twitterissä oltiin samoilla linjoilla.

2. Ruokavalion muutos

Käytännössä moni on ryhtynyt ilmastosotaan luopumalla muun muassa lihasta.

Verkossa asiaa pohdiskeltiin perusteellisesti:

Oma ympäristötekoni on ollut vähentää lihansyöntiä pieni askel kerrallaan. Leikkeleissä aluksi siirryttiin ohuen ohuisiin siivuihin ja seuraavaksi korvattiin leikkele esimerkiksi salaatti, tomaatti ja kurkkuyhdistelmällä. Muutenkin aluksi kerran viikkoon tein kasvisruuan (onhan niitä korvikkeita nykyää marketeissa, härkikset, nyhtikset, tofupallerot ja nakotkin vielä) ihan mielenkiinnosta. Totuttelun jälkeen askel askeleelta vähensin lihankulutusta. Nollatoleranssiin en ryhtynyt/pystynyt, koska onhan se vanha kunnon pihvi vaan kova aika ajoin, mutta lisäämällä arkiruuissa lihattomia vaihtoehtoja, vaikuttaa omaan hiili- ja vedenjalanjälkeen huomattavasti. Muutos kuitenkin lähtee, niin klisee kuin se onkin, niin yksilöiden uusien tapojen omaksumisesta, pohdiskelee vastaaja internetissä.

Pyrin suosimaan suomalaista lähiruokaa ja käyttämään vähän tuotteita, jotka kuormittaa ympäristöä kuten soijaa, avocadoa ja palmuöljyä.

Kasvisten lisääminen ruokavalioon. (Kun puolisolle ei tarjoa jauhelihaa, hän pieree vähemmän).

Mulla on edelleen tavoitteena lopettaa lihan syöminen kokonaan. Se on haastavaa koska rakastan grillaamista ja purilaisia. Kuitenkin liha saadaan tappamalla ja se on itsessään väärin ja itse uskon siihen, että ihmisen selviytymisen ja ravinnon saamisen kannalta liha ei ole meille välttämätöntä ja silti me voisimme syödä hyvin. Elintarvikejätit ovat valtavia ja jos ihmiset vain vaatisivat enemmän niitä tekemään meille hyvältä maistuvaa terveellistä ruokaa niin ne tekisivät niin. Jos mitään uutta ei vaadita, niin ei sitä näköjään myöskään tarjota. Lihaton lokakuu näyttää toistaiseksi aika mahdottomalta, mutta olen päässyt olemaan ilman lihaa jo viikon. Ja siis lihan tuotantohan on yksi kovasti ilmastoa rasittava teollisuuden haara. Meillä kuluttajilla on vastuu toimia oikein ja vastuullisesti.

3. Liikkumisen muutos

Lentäminen ja autottomuus. Siinä monen vastaus konkreettiseen tekoon ympäristön hyväksi.

Olen minimoinut jalanjälkeni liikenteen osalta: En ole ajanut ajokorttia ja en käytä julkisia kuin pakon edestä. Liikkumisen hoidan kävellen tai pyöräillen, kertoo verkossa nimimerkki Nainen 31v.

Vaihdoin työpaikkaa kävelymatkan päähän.

Olemme viettäneet lomia Toscanan sijaan Hiidenmaalla, Saarenmaalla ja Saimaalla.

Olin yhdeksän vuotta lentämättä kunnes pitkin hampain, sosiaalisen paineen alla lennähdin Välimerelle ja takaisin. Nyt olen toista vuotta taas lentokiellossa ja haastan teidät, arvon Docventures-miesluolan studiohenkilökunta, mukaani seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi lentokieltoon. Lentämisen poisjättäminen on suurin yksittäinen teko ilmastonmuutoksen hillinnässä. Lentomatkaileva ekoihminen on silkkaa ukkofliusaa.

4. Väestönkasvun muutos

Muutama vastaaja on halunnut tehdä oman osansa väestönkasvun hillitsemiseksi.

Merkittävin ilmastonmuutosta ja elonkehän tuhoa estävä tekoni on se, etten ole hankkinut enkä tule hankkimaan lapsia. Lapseni eivät tule koskaan aiheuttamaan grammaakaan kasvihuonepäästöjä ja se on suurin päästövähennys, jonka henkilökohtaisesti voin tehdä. Bonuksena minun ei tarvitse koskaan olla huolissani siitä, minkälaisessa tulevaisuudessa lapseni joutuvat selviytymään.

Suurin ilmastomuutostekoni oli hankkia vain 2 lasta.

5. Koko ajattelutavan muutos

Ehkä parhaiten asian tiivistää kuitenkin tämä verkkokyselyyn vastaaja:

Minun ilmastotekoni on noudattaa niitä oppeja, joita vanha ja näin jälkikäteen ajateltuna äärimmäisen viisas naapurin rouva opetti minulle vuosikymmeniä sitten.

Tiivistettynä: Aina kun otat jotain luonnosta, sinun on annettava takaisin. Jos kaadat puun, sinun on huolehdittava koko metsästä niin, että se kasvaa vähintään se yhden puun verran takaisin. Jos pyydystät kalan, sinun on huolehdittava, että kanta korjaantuu. Koskaan et saa ottaa enemmän kuin todella tarvitset. Eikä raha kasvata kaadettua puuta, ei kalastettua kalaa.

Minulle opetettiin kohtuuta kaikessa ja ymmärrystä siitä, että luonto ei ole tuolla jossain, kaukana. Me elämme luonnossa.

Koska me saamme kaiken luonnosta jokaisen materiaalin pienintä hiukkasta myöten, meidän jokaisen pitää joka päivä miettiä, mitä otan ja mitä annan luonnolle takaisin.

Se laittaa ajattelemaan, kun äkkiä hoksaa, että tämä ei ole meidän ihmisten planeetta, vaan me olemme yksi ötökkä tässä luonnossa - joka hetki.

Siispä se ympäristöteko on ajatella asiat toisin. Tarvitsenko vai haluanko jotain. Jos haluan enkä tarvitse, silloin otan luonnolta liikaa. Jos ajan sähköautolla, vaikka kävellenkin pääsisin, otan luonnolta liikaa. Jos syön itseni ylipainoiseksi, otan luonnolta liikaa. Jos suljen silmäni kaikelta siltä, mistä tiedemiehet saarnaavat, en myöskään täytä vastuutani antaa jotain luonnolle takaisin.

Docventures kiittää kaikkia keskusteluun osallistujia ja tekonsa jakajia! Kaikki sotaan!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures