Hyppää pääsisältöön

Playtime avaa Tati-sesongin

Herra Hulot (Jacques Tati) tarkastelee modernia maisemaa. Kuva elokuvasta Playtime (1967).
Playtime. Herra Hulot (Jacques Tati) tarkastelee modernia maisemaa. Kuva elokuvasta Playtime (1967). Playtime,Jacques Tati,Teemalauantai

Elokuvan ja komedian juhlaa! Areenan syksyn muhkean Tati-paketin avaa television puolella nerokas Playtime. Tatille omistettu Teemalauantai 7.10. klo 21.00–0.30.

Jumaloin sen miehen tyyliä ja näkemystä."― David Lynch Jacques Tatista

Jacques Tati (1907–1982) oli elokuvahistorian nerokkaimpia koomikkoja ja omaperäisimpiä ohjaajia, mikä ei ole ollenkaan helppo yhtälö. Hän loi sekä suurta komiikkaa että uutta elokuvailmaisua, eikä yleisö pysynyt hänen perässään. Nyt, 110 vuotta syntymänsä jälkeen, Tatia pidetään yleisesti yhtenä seitsemännen taiteen kaikkein suurimmista visionääreistä.

Teemalauantai 7.10. lanseeraa Areenan loppuvuoden suuren Tati-paketin: kaikki Jacques Tatin pitkät ja lyhyet elokuvat (suurin osa lyhyistä ensi kertaa Suomen tv:ssä) sekä kaksi Tati-dokumenttia ovat katsottavissa Teeman Areena-kanavalla Tatin 110-vuotispäivästä 9.10. alkaen vuoden 2017 loppuun asti.

Television puolelle paketista on valittu mestarillinen komedia Playtime, sen johdannaisena syntynyt lyhytelokuva Koomikkojen iltakoulu ja koomikosta itsestään kertova dokumenttielokuva Suurenmoinen Tati.

Elle-lehden kansi jossa Jacques tati ja monsieur Hulot. Kuva dokumenttielokuvasta Suurenmoinen Tati (2009).
Herra Hulot ja ohjaajamestari Tati. Kuva dokumenttielokuvasta Suurenmoinen Tati. Elle-lehden kansi jossa Jacques tati ja monsieur Hulot. Kuva dokumenttielokuvasta Suurenmoinen Tati (2009). Jacques Tati,Monsieur Hulot,Teemalauantai,Suurenmoinen Tati

Jacques Tati aloitti uransa miimikkona 1930-luvun Pariisin music hall -lavoilla. Ensimmäisen pitkän elokuvansa Lystikäs kirjeenkantaja hän ohjasi vuonna 1949. Herra Hulot'n Tati esitteli elokuvassa Riemuloma Rivieralla (1953). Ura huipentui vuonna 1959 Oscar-voittoon, yleisömenestykseen ja taiteelliseen täysosumaan Enoni on toista maata.

Tatin taiteellinen kunnianhimo yltyi. Seuraava elokuva, urbaania Pariisia ja modernin maailman menoa satirisoiva Playtime valmistui vuosien hionnan tuloksena vasta vuonna 1967. Siihen päättyi käytännössä myös Tatin ura elokuvantekijänä. Yleisö ei lopulta ollut valmis Playtimen visioille. Kallis elokuva romahdutti Tatin talouden, ja hänen rakennuttamansa elokuvastudio Tativille purettiin.

Viimeiset elokuvansa (Trafic 1971, Parade 1974) Tati teki ulkomailla, pienillä budjeteilla. Hetken näytti myös siltä, että koko Tatin perintö tuhoutuu. Tatin tytär Sophie Tatischeff onnistui kuitenkin pelastamaan isänsä teokset ja arkistot jälkipolville.

Jacques Tati eli monsieur Hulot modernissa ympäristössä. Kuva elokuvasta Playtime (1967).
Playtime. Jacques Tati eli monsieur Hulot modernissa ympäristössä. Kuva elokuvasta Playtime (1967). Jacques Tati,Teemalauantai,elokuvat,Playtime
Jacques Tati lyhytelokuvassa Koomikkojen iltakoulu (1967).
Koomikkojen iltakoulu. Jacques Tati lyhytelokuvassa Koomikkojen iltakoulu (1967). Jacques Tati,elokuvaohjaajat,näyttelijät,koomikot,Teemalauantai,lyhytelokuvat,Koomikkojen iltakoulu
Playtime on taideteos, jonka voi katsoa ja nähdä vaikka kuinka monta kertaa, aina uusin silmin.

Tati-illan avaava Playtime on huikean näköinen ja kuuloinen laajakangaselokuva. Se kuvaa modernia Pariisia, keskeisinä tapahtumapaikkoina lentokenttä, messukeskus ja upouusi ravintola. Tarinanpoikanen syntyy herra Hulot'n ja nuoren amerikkalaisen turistin kohtaamisista oudoissa arkkitehtonisissa ympäristöissä.

Playtimen nerous oli kokonaisen maailman hahmottamisessa, ei juonessa tai hahmoissa. Se vaati katsojalta aktiivisuutta, halua katsoa ja valita mitä katsoo. Palkintona oli paitsi maailman parasta elokuvakomiikkaa myös taideteos, jonka voi katsoa ja nähdä vaikka kuinka monta kertaa, aina uusin silmin.

Playtimen jälkeen nähdään Playtimen lavasteissa vuonna 1967 kuvattu Nicolas Rybowskin ohjaama lyhytelokuva Koomikkojen iltakoulu (Cours du soir). Siinä Tati opettaa orastaville koomikoille pantomiimin alkeita muun muassa tupakoinnin, kompastumisen ja ratsastuksen kautta.

Tati-illan dokumenttielokuva Suurenmoinen Tati kertoo miten ja mistä aineksista Tati loi huikeat elokuvansa, herra Hulot'n kuolemattoman hahmon ja koko Tati-maailmansa. Michael Housen vuonna 2009 ohjaamassa dokumentissa on ainutlaatuista arkistomateriaalia Tatin elämästä ja kaikista elokuvista. Samalla se tuo Tatin tuotannon tähän päivään, 2000-luvun fanien keskelle.

Dokumentissa esiintyvät niin Tati itse (arkistomateriaalissa) kuin monet Tatin ystävät, työtoverit ja fanit. Jälkimmäisiin kuuluvat muun muassa Sparks-yhtye, laulaja Frank Black sekä animaatio-ohjaaja Sylvain Chomet, joka on tehnyt Tatin käsikirjoitukseen pohjautuvan pitkän animaatioelokuvan Illusionisti.

Teemalauantai 7.10.2017: Komedian ja elokuvan mestari Jacques Tati

Klo 21.00 Playtime (S)
Klo 22.59 Koomikkojen iltakoulu (S) (Cours du soir)
Klo 23.26 Suurenmoinen Tati (The Maginificent Tati)

Jacques Tatin syntymästä on kulunut 110 vuotta 9.10.2017

Nuori Jacques Tati. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Suurenmoinen Tati (2009).
Nuori Tati. Nuori Jacques Tati. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Suurenmoinen Tati (2009). Jacques Tati,Teemalauantai,elokuvaohjaajat,koomikot,Suurenmoinen Tati
Kommentit

Yle Teema