Hyppää pääsisältöön

Pyydystä ja syö -kalastus

Silhuetten av två i en eka, i bakgrunden lyser nattsolen.
Silhuetten av två i en eka, i bakgrunden lyser nattsolen. Kuva: Kaisa Siren / All Over Press Finland Keskiyön aurinko,juhannus,kesä,perämoottorit,kalastus,soutu

Kalastan kesäisin Turun saaristossa. Katiskaan ja verkkoon ui pääasiassa ahventa ja lahnaa. Harvinaisemman hauen nappaminen ilahduttaa aina vaihtelunhaluista kalastajaa.

Onko kalastuslupa maksettu? Kalastaa voi hyvällä omatunnolla, jos on lisäksi tarkoituksenmukaiset välineet ja kalastaa vain elinvoimaisia lajeja, eikä niitäkään yli oman tarpeen. Pitää välttää myös kalojen tarpeetonta kärsimystä. Omatarvekalastuksen harjoittaja säästää rahaa ja saa keittiöönsä tuoreen kotimaisen raaka-aineen – jos Ahti suo.

Ahven

Raitapaitainen ahven on yleisin kalalajimme eikä sitä ulkonäöltään juuri voi sekoittaa edes sukulaisiinsa kuhaan ja kiiskeen. Syynä ahvenen yleisyyteen ovat sen väljät ympäristövaatimukset, tehokas lisääntyminen ja joustava ravinnonkäyttö.

Neljätoista perattua ahventa kalliolla
Neljätoista perattua ahventa kalliolla Kuva: Tina Cavén ahven,kalastus

Ahven on paksunaihkainen ja piikikäs kala. Saaliin perkaamisen jälkeen kädet ovat täynnä pieniä naarmuja ja pistoja, jotka muistuttavat itsestään monta päivää. Vaiva on kuitenkin sen arvoinen, koska maku on niin herkullinen.

leivitettyjä, paistettuja ruodottomia ahvenfileitä
leivitettyjä, paistettuja ruodottomia ahvenfileitä Kuva: Tina Cavén ruodoton
ahvenia savustuspöntössä, haapalastuja, savua, ahvenia
ahvenia savustuspöntössä, haapalastuja, savua, ahvenia Kuva: Tina Cavén ahven,savustus

Suomustan ja paistan ahvenet kokonaisina, tai hemmottelen perhettäni fileoimalla ne ruodottomiksi ja nahattomiksi. Keväällä ahventa tulee niin paljon, että suurin osa päätyy savustuspönttöön, koska silloin käsittelyksi riittää pelkkä perkaaminen.

Lahna

Lahnaa ei arvosteta niin paljon kuin se ansaitsisi. En minäkään hihku ilosta, jos verkko on raskaana lahnoista, varsinkaan jos ne vielä ovat pienikokoisia. Särkikaloille ominaiseen tapaan lahnassa on runsaasti ruotoja, pienessä lahnassa kokoon nähden ihan liikaa. Rehevöityvissä vesistöissämme yleistyvää lahnaa ei kuitenkaan kannata väheksyä, koska se on lihaisa ja maukas ruokakala.

Lahna kannon päällä.
Lahna kannon päällä. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen lahna
lahna suolakuoressa uunissa valmistettuna uunipellillä
lahna suolakuoressa uunissa valmistettuna uunipellillä Kuva: Tina Cavén lahna,kala suolakuoressa

Rasvaisuus kannattaa myös ottaa huomioon valmistuksessa: lahnaa sopii jopa vähän kuivattaa valmistettaessa, ettei lopputulos ole hyytelömäinen. Minä useinmiten savustan lahnan ja perkaan isoimmat ruodot kypsästä kalasta. Pienet ruodot voi jauhaa lihan mukana. Kun mukaan sekoittaa sitruunamehua, hapankermaa ja tilliä, on tuloksena savulahnatahna, eikä parempaa herkkua voi saaristolaisleivälle levittää.

Hauki

Pitkänsolakka hauki on rantavesien lamborghini. Sen muotoilu on kaunis ja pedolle tarkoituksenmukainen. Ei suotta sanota, että lähtee kuin hauki rannasta. Haen valtava kita useine nieluun päin kallistuneine hammasriveineen herättää kunnioitusta ja edellyttää varovaisuutta käsiteltäessä.

90 cm mittainen hauki laudalla, vieressä tulitikkuaski ja mitta
90 cm mittainen hauki laudalla, vieressä tulitikkuaski ja mitta Kuva: Tina Cavén Hauki,iso kala
suuren hauen avoin kita
suuren hauen avoin kita Kuva: Tina Cavén Hauki,kalastus,hauen hampaat

Metsästysvietillä täytyy olla jotain tekemistä hauen nappaamisen riemun kanssa, koska sen liha on tavanomaisesti valmistettuna melko yhdentekevän makuista, vanhemmiten jopa puisevaa. Toisaalta en tiedä mitään parempaa, kuin kylmäsavustettu hauki. En valitettavasti omista laitteita, joilla valmistaisin sitä itse, joten perheeni saa yleensä tyytyä haukeen murekkeena tai kalapullina. Nekin ovat herkkuruokaa.

Decimerad måskoloni denna sommar.
Decimerad måskoloni denna sommar. Kuva: Yle/Mikaela Löv-Aldén lokit (rantalinnut),Pietarsaari,Pohjanmaa
Sääkuva Espoosta Haukilahden rannasta, pakkasta yli -10, meri jäässä, kuvassa äiti Mari Mannila Haukilahdesta ja lapsi Olli, 7.2.2017.
Sääkuva Espoosta Haukilahden rannasta, pakkasta yli -10, meri jäässä, kuvassa äiti Mari Mannila Haukilahdesta ja lapsi Olli, 7.2.2017. Kuva: Jari Kovalainen / Yle Haukilahti,suomenlahti

Muista kalaretkilläsi ottaa aina huomioon myös ympäristö. Kalastajan on huomioitava linnut, nisäkkäät, kalat, kasvit, alueen asukkaat, mökkiläiset ja muut vesillä liikkujat. Jätteet on toimitettava asianmukaisiin jäteastioihin, eikä luontoon saa jättää mitään ylimääräistä: erityisesti siimat ja roskat ovat hyvin vahingollisia eläimille. Siirrä kestävän kalastuksen taidot myös seuraaville sukupolville.

Aristoteleen kantapää syventyy kalalajien nimien etymologiaan siinä määrin kuin se on mahdollista. Monien tuttujen kalalajiemme nimien alkuperä katoaa kauas historian hämärään. Vanhoista ja uusista kalojen nimistä tietää Pasi Heikuran haastattelema kala-asiantuntija Markku Varjo. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

Kommentit
 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Finnjet oli kaikkien aikojen matkustajalaiva, joka pilkottiin kylmästi palasiksi – entisen konepäällikön rakkaus ei katoa

  Finnjet oli merimatkailun ylellinen tulevaisuus.

  Finnjet oli maailman suurin ja nopein matkustaja-autolautta. Samalla se oli uuden ajan airut, joka uitti Suomen maailmankartalle. Kaikkien aikojen matkustaja-alus paloiteltiin 10 vuotta sitten Intiassa. Konepäällikkö Juhani Puontille se oli kova isku. Onneksi muistot eivät katoa. Niitä tulvii mieleen, kun katsoo vanhan virkapuvun murentuvia kenkiä.