Hyppää pääsisältöön

"Romaani kuvaa sitä, kuinka vaikeaa on nuorena naisena vaeltaa" - Maija Vilkkumaan verkkolukupiirissä keskusteltiin sukupolvista ja selviytymisestä

maija vilkkumaa
maija vilkkumaa Kuva: Yle/Iina Jussila Maija Vilkkumaa,verkkolukupiiri

Muusikko Maija Vilkkumaan vetämässä verkkolukupiirissä on luettu Anja Kaurasen (nyk. Snellman) romaani Sonja O. kävi täällä (1981). On loppuyhteenvedon aika: mitä ajatuksia kirja herätti niissä, jotka lukivat sen vuosien jälkeen uudestaan ja niissä, jotka tarttuivat siihen ensi kerran? Keskusteluun voi edelleen osallistua!

Maija Vilkkumaa paljastaa aluksi, että luki romaanin ensimmäistä kertaa kokonaan vasta nyt, verkkolukupiirissä. Nuorena hän vain vilkuili sitä:
- Luin pätkiä siitä teini-iässä kun se oli vanhempien hyllyssä. Muistan lauseen "tuskin pillun syke oli laantunut" ja sit olin ihan punaposkisena, Maija kirjoittaa.
Sonja O. kävi täällä
on kirja, jolla on maine ja jonka tietävät nekin, jotka eivät ole sitä itse lukeneet.
- Se oli kyllä vielä 90-luvullakin kirja, johon nuoren naisen piti tavallaan tehdä välinsä selväksi, kirjoittaa Kaisa.
- Mulle se oli tavallaan tärkeä vaikken edes lukenut sitä! vahvistaa Maija.

Anja Kaurasen esikoisromaani oli puheenaihe jo ilmestyessään. Vuonna 1981 oli rohkeaa, että nainen kirjoitti avoimesti seksistä. Verkkolukupiirissä pohdittiin, miten romaani näyttäytyy eri sukupolville.
- Mun äiti muistelee että se todella oli ilmestyessään vallankumouksellinen kirja, Maija kirjoittaa.
HannaT kertoo, että Sonja O. kävi täällä oli hänelle 90-luvulla todella tärkeä:
-Se oli niin rohkea, aktiivinen, vaikka 90-luvun alku ei mitään 50-lukua ollutkaan niin oli se kuitenkin hyvin eri aika kuin mitä nyt eletään. Ei silloin ollut joka toisessa nuorten kirjassa homorakkautta, mielenterveysjuttuja tms. teemoja, joita nyt käsitellään koko ajan.”

Että minä uskallan ja että minulla sittenkin on aivot, oma pää.― Sonja O.

Verkkolukupiirissä pohdittiin myös, miltä Sonja O:n kohellus mahtaa tuntua nykyisistä nuorista lukijoista (aivan nuoria lukijoita ei valitettavasti ollut itse paikalla asiasta kertomassa).
-Jos mietin siskontyttöäni, joka on nyt viidentoista, en uskoisi hänen jaksavan lukea tällaista tekstiä, vaikka lukeekin paljon. Jollain tavalla nykynuoret ovat siveellisempiäkin kuin 80-90-lukujen nuoret aikoinaan. :D”, kirjoittaa Marjut ja jatkaa:
- Nykypäivänä joka paikasta pursuaa seksiä ja Sonja O:n tyylinen teksti (ja kuva) on kaikkien ulottuvilla ilmaiseksi, niin nykynuoret kapinoivat omaan tapaansa olemalla kunnollisempia kuin "me" aikoinaan.

- Mä en oikein usko, että Sonja O on kestänyt aikaa siinä mielessä, että se tekisi nykyisiin 15-25-vuotiaisiin naisiin kauheasti vaikutusta. Sillä tavalla kuin se silloin 80-90-luvulla nuoriin naisiin saattoi tehdä, HannaT sanoo.

Verkkolukupiiri pohti vilkkaassa keskustelussa paljon myös feminismiä ja Sonjan edustamaa naiskuvaa. Sonja on roisi, mutta hukassa.
- Mä ajattelin nyt että se feminismi onkin sitä Sonjan ahdingon ja surun kuvausta. Ei sitä, että Sonja olisi jotenkin vahva ja missään asiassa niskan päällä. Vaan että romaani kuvaa sitä, kuinka vaikeaa on nuorena naisena vaeltaa, Maija kirjoittaa.

Myös Sonjan perheen tragediat ja kaikkien henkilöiden kokema ulkopuolisuus puhuttivat.
-Se äiti on tosi traaginen hahmo ja tosiaan tunnistettava. Sillä ei oo voimavaroja mihinkään sen vammaisen pojan ja juopon miehen hoitamisen lisäksi, Maija miettii.
- Tunnistan siinä joten sellaista katkeruutta, jota näkee edelleen paljon vanhemmissa ihmisissä, Marjut sanoo.

Lukupiiri näki Sonjassa kuitenkin viime kädessä selviytyjän. Terhi kirjoittaa:
-Ajattelisin että Sonja selviytyy. Kirjan loppupuolella on hyvin lohdullisesti kirjoitettu "Että minä uskallan ja että minulla sittenkin on aivot, oma pää. Ja minulla on kädet ja suu muuhunkin tarkoitukseen kuin terskan vaivaamiseen tai suuhunottamiseen."

Koko lukupiirichat luettavissa täällä:

Seuraava verkkolukupiiri 2.11. klo 19 täällä samassa paikassa! Lukupiirin vetää kirjailija Emmi Itäranta ja luettavana on Elina Hirvosen romaani Kun aika loppuu.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi