Hyppää pääsisältöön

"Sipilän kätilöt" suivaantuivat kikyyn

Kätilöt Nina Heinikoski ja Raakel Shapcott ovat suivaantuneet siihen, millaiseksi kiky-sopimus lopullisesti muovautui. Kätilöt tulivat tunnetuiksi, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi kätilöiden kääntäneen hänen päänsä.

Heinikoskea ja Shapcottia haastateltiin A-studioon kaksi vuotta sitten. He kertoivat kätilöiden olevan valmiina kilpailukykysopimuksen eli kikyn tuomiin leikkauksiin, jos taakka jaetaan kaikkien kesken.

”Tämä A-studion kätilöiden haastattelu oli puhutteleva ja sai minutkin vielä kerran miettimään, että eiköhän tähän löytyisi kuitenkin keino, kun kaikki kivet käännetään, ja niinhän se löytyi”, Sipilä sanoi.

Sipilän hallitus ja työmarkkinajärjestöt sopivat, että sunnuntai- ja ylityökorvausten sijaan leikattiin työntekijöiden lomarahoja.

MOT:n haastattelemat kätilöt ihmettelevät nyt, miksi kolmeksi vuodeksi sovittu lomarahaleikkaus koskee vain julkisen sektorin työntekijöitä.

”Oikeastaan siitä ei puhuttu kauheesti mitään, että lomarahajuttu kaatuikin kokonaan julkisen sektorin harteille”, Shapcott sanoo.

Kätilöt kummeksuvat myös sitä, että kuva Suomen taloudesta muuttui kuin taikaiskusta heti kikyn solmimisen jälkeen.

”Tuli vähän semmonen, että onko meitä nyt vedetty nenästä, vähän käytetty hyväksi. Mutta he tietävät nämä asiat, ja meidänhän on pakko jotenkin uskoa”, Heinikoski sanoo.

Päättäjät ja ennustelaitokset antoivat Suomen taloudesta synkän kuvan vielä viime vuonna ennen kiky-sopimuksen allekirjoitusta. Talous on kuitenkin kasvanut pirteää tahtia viime vuoden loppupuolelta lähtien.

Viime viikkoina talousennustajat ovat entisestään nostaneet ennusteitaan. Valtion virallinen eli valtiovarainministeriön ennuste tämän vuoden kasvuksi on nyt 2,9 prosenttia, kun vastaava ennuste vuosi sitten oli 0,9 prosenttia.

Etla on nostanut ennusteensa 1,2 prosentista 2,9 prosenttiin ja Palkansaajien tutkimuslaitos 1,3 prosentista 3,6 prosenttiin.

”Ennustajat eivät uskalla ennustaa käännepisteitä, koska siinä otetaan iso riski. Yleensä silloin, kun talous nousee, se on ollut aina näin: ennusteet jäävät alle toteutuman, ja vastaavasti kun on huonot ajat, ennusteet ovat ylioptimistisia”, Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Eero Lehto sanoo.

MOT: Ennustajat mokasivat – kätilöt kyykkyyn
TV1 maanantaina 2.10. klo 20

Uusinnat:
TV1 tiistaina 3.10. klo 5.55
TV1 keskiviikkona 4.10. klo 16.15

Lyly: Kiky vaikein sopimukseni

Näin pieleen ennusteet menivät

”Sipilän kätilöt” suivaantuivat kikyyn

Muokattu: vaihdettu trailerintilalle katsottavaksi koko ohjelma 3.10.2017 MK

Kommentit