Hyppää pääsisältöön

Autopankeista povattiin näppärää ratkaisua pankkiasiointiin

Suomeen avattiin ensimmäiset autopankit 1960-luvulla. Uutisfilmeissä esiteltiin autopankin kätevyyttä – asiakas saattoi hurauttaa suoraan tiskille ja hoitaa pankkiasiat nousematta autosta. Parkkipaikan etsimisen vaivakin säästyi. Autoilun suosion kasvu ja Amerikasta kantautuva drive-in-buumi ei kuitenkaan riittänyt tekemään keksinnöstä suosittua.

Suomi oli autopankkiasioissa etulinjassa, pohjoismaiden ensimmäinen autopankki avattiin Turkuun vuonna 1964 Kansallispankin toimesta. Helsinki sai ensimmäisen vuonna 1966, kun Osuuspankki avasi Arkadiankadun autopankin. Sen esittelystä on säilynyt yllä nähtävä uutisfilmi.

"Kun asiakas on autopankin edessä siirtää virkailija auton sivulasin alareunan kohdalla olevan kasetin ulos, jolloin kovaäänislaite ja mikrofoni kytkeytyvät", uutisfilmillä selostetaan. Pankin sisällä yhteydenpito virkailijan ja tilikortiston välillä kerrotaan tapahtuvan television avulla.

Kansallispankin autopankki Turussa KOP-kolmiossa
Kansallispankin autopankki Turussa KOP-kolmiossa Kansallispankin autopankki Turussa KOP-kolmiossa pankkitoiminta,autot
Helsingin osakepankin autopankki Aleksanterinkadulla 1960-luvulla (nykyinen WTC-talo)
Helsingin osakepankin autopankki Aleksanterinkadulla (nykyinen WTC-talo) Helsingin osakepankin autopankki Aleksanterinkadulla 1960-luvulla (nykyinen WTC-talo) pankkitoiminta
Kansallispankin autopankki, Hakaniemi, Ympyrätalo (1960-luku)
Kansallispankin autopankki Hakaniemen Ympyrätalossa Kansallispankin autopankki, Hakaniemi, Ympyrätalo (1960-luku) pankkitoiminta,autot

Autopankkeja avattiin seuraavan neljän vuoden aikana Helsingissä ainakin Hakaniemeen, Uudenmaankadulle ja Aleksanterinkadulle. Isoimpien kaupunkien lisäksi autopankkeja kohosi myös muualle Suomeen. Turengin drive-in-pankin esittelystä on säilynyt lyhyt uutispätkä, siinä selostajalla on varsin humoristinen ote.

Turenkilaiset taitavat nykyään olla rahakasta väkeä, paikkakunnalla avattiin nimittäin vastikaan autopankki, jonne ne autoilijat, joille on jäänyt rahaa auton oston jälkeen voivat tehdä sijoituksiaan ja talletuksiaan.

Autopankissa onnistui muun muassa rahanvaihto, tilillepanot ja -ja nostot, sekä erilaiset maksut ja pankkisiirrot. Näppärä asiointi ei koskenut vain autoilijoita.

Asiakkaan ei tarvitse olla autoilija, vaan esimerkiksi perheen äiti voi lastenvaunuja kuljettaessaan helpommin hoitaa asiansa.

Drive-in-palvelut elivät kukoistuskauttaan Amerikassa 1950–60-lukujen taitteessa ja rantautuivat sieltä Suomeenkin. Autopankkien lisäksi myös ensimmäinen autopuhelinkioski avattiin Helsingissä 1966 ja ensimmäinen drive-in-nakkikioski Porissa 1967.

Nordea pankkimuseon johtajan Kukka-Maaria Nummen mukaan autopankeille povattiin aikoinaan suurta menestystä, jota vauhdittaisi keskustojen paikoituspulmat. Mutta toisin kävi, toiminta lopulta hiipui käytön puutteeseen ja viimeisetkin autopankit sulkivat luukkunsa 1980-luvulla.

Yhdyspankin autopankki Uudenmaankadulla Helsingissä (1969)
Yhdyspankin autopankki Uudenmaankadulla Helsingissä (1969) Yhdyspankin autopankki Uudenmaankadulla Helsingissä (1969) Kuva: Erkki Markko pankkitoiminta,autot
Yhdyspankin autopankki Uudenmaankadulla Helsingissä (1969)
Yhdyspankin autopankki Uudenmaankadulla Helsingissä (1969) Yhdyspankin autopankki Uudenmaankadulla Helsingissä (1969) Kuva: Erkki Markko pankkitoiminta

Lue lisää:

Nainen tarjoilee autossa istuvalle miehelle nakkisämpylän ohjelmassa Kamera kiertää (1968)

Drive-in-tyypin nakkikioski Porissa

Amerikkalaiset tuulet puhalsivat sodanjälkeisessä Suomessa, ja autoistunut maa sai taajamiinsa myös amerikkalaistyylisiä drive-in-kioskeja.

Lue lisää:

Rahat kortilla

Ensimmäinen muovirahan muoto oli kauppojen tarjoama maksuaikakortti, jota seurasivat myöhemmin varsinaiset luottokortit sekä pankkikortit ja pankkiautomaattikortit.

Jutussa on käytetty lähteenä uutisfilmien lisäksi Nordean pankkimuseon museonjohtajan Kukka-Maaria Nummen kertomia tietoja. Valokuvat Nordean pankkimuseon kokoelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto