Hyppää pääsisältöön

Lihavuuden hoito on mahdollista saada toimivaksi - Vaakakapina keräsi terveiset päättäjille

Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas: #terveydenhuoltomysteeri.
Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas: #terveydenhuoltomysteeri. Kuva: Yle Kuvapalvelum Annukka Palmén-Väisänen Jenny Lehtinen,Saara Sarvas,terveydenhuoltomysteeri

Onko terveydenhuollossa tarjottu apu lihavuuden hoitoon tuloksellista? Ei sen perusteella, että niin monet asiakaskohtaamiset jäävät hoidon suhteen tuloksettomiksi. Keräsimme terveiset päättäjille: mitä yhteiskunta voi tehdä painokeskustelun, lihavuuden hoidon sekä kehopositiivisuuden edistämiseksi?

Monilla ylipainoisilla on kielteisiä kokemuksia terveydenhuollosta, koska he kokevat, että tulevat nähdyiksi vain kokonsa kautta ja usein heidän vaivojensa syyksi oletetaan ylipaino.

Tämä aiheuttaa lisää syyllisyyden ja huonommuuden tunteita, mikä saattaa johtaa jopa lääkärikäyntien välttelyyn, jolloin sairaudet jäävät hoitamatta.

Samanaikaisesti terveydenhuoltohenkilökunnan täytyy puuttua ylipainoon, koska se tutkitusti linkittyy moniin sairauksiin. Mutta onko tarjottu apu oikeanlaista?

Tässä terveydenhuollon ammattilaisten sekä kansalaisten terveiset päättäjille: mitä voimme yhteiskunnan tasolla tehdä terveydenhuollon painokeskustelun, lihavuuden hoidon sekä kehopositiivisuuden edistämiseksi?

Kansalaiset toivovat:

Kehopositiivisuuskasvatusta ja vanhempien vertaistukea neuvolaan

“Perusterveydenhuolto on aika kuormittunut, ei ole useinkaan aikaa. Ennaltaehkäisevä keino olisi neuvolan kautta toimiva ryhmä pienten lasten vanhemmille. Ei ravitsemusvalistusta vaan oman syömiskäyttäytymisen tarkastelua ja kehopositiivisuutta. Ryhmän ohjaajana toimisi laillistettu ravitsemusterapeutti.”

“Olisi hyvä jos neuvolapalvelu sisältäisi jatkuvana toimintana ryhmäjumpan raskaana oleville tai vasta lapsen saaneille. Maksuttomana se tukisi yhdenvertaisuutta ja tuoreiden äitien hyvinvointia ja samalla äidit saisivat vertaistukea.”

Enemmän resursseja terveydenhuoltoon

“Terveydenhuollossa alkaa olla valmiuksia ylipainoisten järkevään kohtaamiseen, mutta jotta tuloksiin päästäisiin, julkisella puolella pitäisi olla enemmän resursseja. Että olisi aikaa kohdata ihminen kokonaisuutena, eikä käynti jäisi toteamukseen laihtumisen tarpeesta.”

“Kunnalliseen terveydenhuoltoon tulisi liittää helposti saatavana palveluna ravintoterapeutti ja liikunnanohjaaja.”

Asennekasvatusta ja kasvurauhaa koulumaailmaan - koulutusta terveydenhoitajille ja opettajille

“Terveydenhoitajia ja opettajia pitää kieltää kommentoimasta lapsen painoa lapsen kuullen.”

“Lapsen ja nuoren painoa ei saisi kommentoida koskaan hänen kuultensa. Parempi hienovaraisesti esim. motivoida lasta aloittamaan liikuntaharrastus tai hauskalla tavalla opettaa tärkeää tietoa ravitsemuksesta, täysin ilman läski-stigmoja. Jos opettajalla tai terveydenhoitajalla herää huoli oppilaan ylipainosta, huoli pitäisi ottaa puheeksi vanhempien kanssa.”

Enemmän tilaa kouluruokailuun sekä välipalat kunniaan

“Kouluruokailulle pitäisi olla tarpeeksi aikaa ja ruokaa pitäisi saada oikeasti lounasaikaan. Tarkoittaa käytännössä, että kouluilla on oppilasmäärään nähden oikein mitoitettu ruokala ja keittiö. Liian aikainen lounas näkyy ruokahaluttomuutena, kun ei ole vielä nälkä - myöhemmin iltapäivällä se iskee kunnolla, riskeinä ylensyöminen ja napostelu. Myöhäinen lounas vie murisevilla vatsoilla keskittymiskyvyn sekä altistaa ahmimiselle ja napostelulle myöhemmin päivällä."

“Välipala koulussa olisi upea asia. Voisiko kaupoille tarjota jotain porkkanaa sopivien välipalojen lahjoittamisesta? Esim. päiväys menossa umpeen tms. Paljon auttaisi se, että kouluun voisi tuoda oman välipalan.”

“Isommat ruokalatilat tulevat kalliiksi. Miksi niitä ei käytettäisi ruoka-aikojen ulkopuolella opetuskäytössä? Tällöin ruokalaan mahtuisi enemmän oppilaita kerrallaan, jolloin ruoka-aikoja ei tarvitsisi porrastaa niin paljon että ensimmäiset joutuvat syömään jo kymmenen jälkeen ja viimeiset kahdentoista aikaan, vaikka olisivat tulleet kahdeksaksi.”

Koululiikunta kannustavaksi

“Koululiikunnasta OIKEASTI liikuntaa, eikä urheilua. Numeroarvostelu pois, numeron saa oppilas halutessaan, ei automaattisesti. Koululiikunta on tappanut niin monelta ihmiseltä halun liikkua ja vienyt liikunnan ilon. Eikö sille olisi aiheellista tehdä jotain?”

Ruoan hinta, liikuntasetelit ja ilmaiset uinnit

“Terveellisen, prosessoimattoman ruuan hinta alas. Tuoreet hedelmät, vihannekset ja prosessoimaton liha/kala ovat turkasen kalliita verrattuna eineksiin."

"Varsinkin pk-yritysten työntekijöiden käyttöön liikuntasetelit/liikuntasaldo, jolla työntekijä pääsee liikkumaan ilmaiseksi. Työttömille ilmainen pääsy esimerkiksi kaupungin uimahallille ja kuntosalille kuten Kotkassa. Lapsille ilmaisia mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa. Esimerkiksi joukkuelajien kustannukset ovat karanneet monien perheiden ulottumattomiin.”

Ylipainoisille räätälöityjä liikuntapalveluja

“Edelleen jaksan aiheesta paasata: Suomessa 2,5 miljoonaa ylipainoista eikä yhtäkään tälle ryhmälle suunnattua liikuntapalvelua! Helsingissä yksi ryhmä, johon pääsi 20 naista.”

Terveydenhuollon ammattilaiset viestivät:

Psykologi Satu Lähteenkorva: "Meillä ei ole varaa ylläpitää lihavuuden hoidon pseudo-systeemiä - neljä parannusehdotusta nykyiseen julkiseen terveydenhuoltoon."

Suomen tuki- ja liikuntaelinliiton toiminnanjohtaja Marja Kinnunen: "Miten kohdata ylipainoinen asiakas terveydenhuollossa - konkreettisia esimerkkejä voimauttavaan kohtaamiseen"

Lihavuustutkija Hannele Harjunen: "Lihavuuskeskustelu terveydenhuollossa tökkää kun painoon suhtaudutaan moraaliasiana"

Katse kohti onnistumista!

Työyhteisövalmentaja Anna Pylkkänen:"Ammattilainen, kysy itseltäsi nämä kysymykset kun haluat painokeskustelun onnistuvan".

Työyhteisövalmentaja Anna Pylkkänen: "Ammattilainen, kysy asiakkaaltasi nämä kysymykset, kun haluat painonhallintakeskustelun onnistuvan."

Terveydenhuollon asiakas Saga Raippalinna: "Lääkäri näki minut, ei läskejäni" - näin etenee onnistunut painokeskustelu, asiakas kertoo

Tämä artikkeli on osa Vaakakapinan #terveydenhuoltomysteeri-teemaa.

Mikä #terveydenhuoltomysteeri?

Monilla ylipainoisilla on kielteisiä kokemuksia terveydenhuollosta, koska he kokevat…

 • että tulevat nähdyiksi vain kokonsa kautta
 • että saavat riittämätöntä apua painonhallintaan
 • että useimpien heidän vaivojensa syyksi oletetaan ylipaino
 • että saavat huonompaa kohtelua kuin muut

Tämä aiheuttaa lisää syyllisyyden ja huonommuuden tunteita, mikä saattaa johtaa jopa lääkärikäyntien välttelyyn, jolloin sairaudet jäävät hoitamatta.

Samanaikaisesti terveydenhuoltohenkilökunnan täytyy puuttua ylipainoon, koska se tutkitusti linkittyy moniin sairauksiin. Heidän hyvä tarkoituksensa on auttaa asiakasta tervehtymään.

On mysteeri, miksi terveydenhuollon ja asiakkaan näkökulmat eivät kohtaa. Miten tilannetta voisi parantaa?

Vaakakapina haastaa kaikki tahot yhdessä ratkaisemaan #terveydenhuoltomysteeriä.

 • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

  Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

  Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

 • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

  Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

  Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina