Hyppää pääsisältöön

Natsi-Saksan unelmatehdas: dokumentti Hitlerin omasta Hollywoodista ja elokuvaharvinaisuus Muuttolintu Teemalauantaissa

Saksan kotka paraatikentän yllä natsi-Saksan aikaisessa propagandafilmissä Tahdon voitto
Kuva Leni Riefenstahlin propagandaelokuvasta Tahdon voitto. Saksan kotka paraatikentän yllä natsi-Saksan aikaisessa propagandafilmissä Tahdon voitto Teemalauantai,Hitlerin Hollywood

Babylon Berlinin jälkinäytös: näin elokuvateollisuus palveli natsiaatetta vuodesta 1933 eteenpäin.

Teemalauantaissa esitetään Hitlerin Hollywood, dokumenttielokuva natsi-Saksan elokuvista ja propagandan ajasta, unelmatehtaasta kuoleman voimien käytössä. Sen jälkeen nähdään värielokuva Opfergang eli Muuttolintu, yksi natsi-Saksan viimeisistä elokuvista vuodelta 1944.

Pari päivää sen jälkeen, kun valta oli siirtynyt kansallissosialisteille, oli Berliinin UFA-Palastissa gaalaensi-ilta elokuvalle Morgenrot (Aamurusko), joka kertoo sodasta sukellusvenemiehistön näkökulmasta ja halusta uhrautua. Läsnä olivat sekä Hitler että Goebbels. Vaikka tämä elokuva oli viimeisiä Weimarin tasavallassa tuotettuja, siitä voidaan laskea uuden suunnan alkaneen.

Goebbels otti nopeasti maan elokuvatuotannon ohjakset haltuunsa ja käytti siihen sekä kaiken määräysvallan että paljon resursseja loppuun asti. Katsottiin, että elokuva on massojen viihdytysvälineenä oiva keino vaikuttaa toivotun maailmankatsomuksen muokkaamisessa. “Das Kino war ein Teil vom Staat als Gesamtkunstwerk” – Elokuva oli osa valtiota kokonaistaideteoksena.

Teemalauantaissa nähdään Rüdiger Suchslandin dokumenttielokuva Hitlerin Hollywood, jonka alaotsikko on "saksalainen elokuva propagandan aikakautena 1933–45". Se on jatkoa hänen aiemmalle, niinikään Teemalla esitetylle dokumentilleen Caligarista Hitleriin.

Jälleen kerran Suchsland esittää kysymyksen: mitä sellaista elokuvassa piilee, jota emme tiedosta. Tämä ajatus lähtee Siegfried Kracauerin teesistä, että elokuva ilmentää alitajuisesti jopa aikalaiskatsojiensa ymmärrystä ja tarkkailukykyä selvemmin tiettyjä tendenssejä. Dokumentti on runsain näyttein kolmannen valtakunnan elokuvaa valaiseva ja analysoiva läpikäynti.

Natsi-Saksassa tuotettiin noin 1150 elokuvaa. Valtaosa näistä oli viihdettä, romanttista draamaa, musiikki-, ja seikkailuelokuvia ja tietyin varauksin ainakin näennäisesti epäpoliittisia.

Sodan jälkeen liittoutuneet kävivät läpi suuren osan nimikkeistä ja kielsivät alkuun useiden satojen elokuvien esittämisen. Länsi-Saksan valtion myötä säädettiin myös laki jonka kohteena olivat niinkutsutut "Vorbehaltsfilme" eli ne teokset, joiden kansallissosialistisen sisällön takia tehtiin varauma. Näitä nimikkeitä on edelleen noin 40, ja niiden esittämiseen tarvitaan lupa, historiallisen kontekstin käsittely ennen esitystä sekä esityksen jälkeen käytävä ohjattu keskustelu.

Suchslandin dokumentin jälkeen Teemalla nähtävä Opfergang eli Muuttolintu ei kuulu indeksoituihin elokuviin mutta siinä esiintyy piirre jota voidaan pitää kansallissosialistisen estetiikan ainesosana – "Todessehnsucht" eli kuolemanvietti.

Nainen valkean ratsun selässä meren aalloissa. Kuva elokuvasta Muuttolintu (Opfergang), 1944.
Äls Flodéen (Kristina Söderbaum) Nainen valkean ratsun selässä meren aalloissa. Kuva elokuvasta Muuttolintu (Opfergang), 1944. Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung Teemalauantai,Opfergang,Veit Harlan,Kristina Söderbaum,teeman elokuvat
Nainen ja mies lemmenkohtauksessa heinissä. Kuva elokuvasta Muuttolintu (Opfergang)
Äls Flodéen (Kristina Söderbaum) ja Albrecht Froben (Carl Raddatz) Nainen ja mies lemmenkohtauksessa heinissä. Kuva elokuvasta Muuttolintu (Opfergang) Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung Teemalauantai,teeman elokuvat
Juhlijoita naamiaisissa. Kuva elokuvasta Muuttolintu (Opfergang)
Hurjat naamiaisjuhlat Juhlijoita naamiaisissa. Kuva elokuvasta Muuttolintu (Opfergang) Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung Teemalauantai,teeman elokuvat
Keimaileva valkopukuinen nainen istuu karvalankamatolla. Kuva elokuvasta Muuttolintu (Opfergang)
Octavia Froben (Irene von Meyendorff) Keimaileva valkopukuinen nainen istuu karvalankamatolla. Kuva elokuvasta Muuttolintu (Opfergang) Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung Teemalauantai,teeman elokuvat

Muuttolinnun ohjaaja Veit Harlan, joka oli ensin näyttelijä, nousi Goebbelsin tuella kolmannen valtakunnan ykkösohjaajien piiriin. Hänen tunnetuin elokuvansa on Jud Süss, joka avoimen antisemitistisenä kuuluu edelleen tarkkailulistalle.

Harlan avioitui ruotsalaisen näyttelijän Kristina Söderbaumin kanssa ja antoi tälle pääosia elokuvissaan. Muuttolinnussa Söderbaum edustaa pohjoista, villiä, luonnon kanssa yhteydessä elävää hahmoa – joka muuttolinnun tavoin vaihtaa maisemia. Roolihahmon nimi on Äls(kling) Flodéen, hän puhuu välillä ruotsia, ja kun taustaa kysellään, kertoo olevansa Suomesta!

Miespääroolin esittää Carl Raddatz, maailmankävijä Albrechtina, joka on palannut kotikaupunkiinsa Hampuriin ja jolla on vielä yksi valloitus edessään, valinta kahden naisen väliltä. Toinen on omaan jähmettyneeseen ja maailmasta eristäytyneeseen yläluokkaan kuuluva perhetuttu Octavia ja toinen on vapaana muiden mielipiteistä elävä Äls.

Muuttolintu on värielokuva, ja Harlan tuo näytölle toinen toistaan värikylläisempiä ja fantastisia kohtauksia, joissa Äls loistaa vitaalisuudellaan, jolla hän naamioi kuolemaan johtavaa sairauttaan.

Muuttolintu ei ehkä ole laadukkain näinä natsismin vuosina tehdyistä elokuvista. Siihen on haettava tekijää esimerkiksi Helmut Käutnerista, jonka tuotantoa on syytä esittää myöhemmin. Harlanin melodraamassa on kuitenkin selkeästi esillä niitä aiheita, joilla vielä yritettiin loihtia harmittomasta maailmasta kertova satu, kun todellisuudessa edessä oli vain lopun alkua.

Opfergang on restauroitu Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftungin toimesta. Se nähdään Areenassa vain suoratoistona.

Teemalauantai on uusinta syksyltä 2017, jolloin Teemalla esitettiin runsaasti saksalaista elokuvaa. Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot.

Artikkelin kirjoittaja Johan Förnäs on Ylen elokuvahankkija.

Teemalauantai 2.3.2019: Natsien unelmatehdas

Klo 20.00 Hitlerin Hollywood (Hitlers Hollywood: Das Deutsche Kino im Zeitalter der Propaganda 1933–1945), Saksa 2017. Areenassa 30 päivää.
Klo 21.40 Muuttolintu (Opfergang), Saksa 1944. Pääosissa Kristina Söderbaum, Carl Raddatz. Ohjaus Veit Harlan. Areenassa vain suoratoistona.

Lue lisää:

Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

Lue lisää:

Mabusesta Hitleriin: Saksalaisen elokuvan historiaa lokakuussa Teemalla

Lokakuussa 2017 Teemalla ja Areenassa perehdytään Saksan 1900-luvun historiaan elokuvien kautta. Tietävätkö elokuvat jotain, mitä me emme tiedä? Jykevän kokonaisuuden harvinaisin tapaus on Teemalauantai, jossa käsitellään ja esitetään natsi-Saksan elokuvaa.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa