Hyppää pääsisältöön

Toni Wirtasen päivä: Cheek saa Jari Sillanpään itkemään – ja vetää sellaiset nauruhepulit, joita ei ole ennen nähty

Mutta valitettavasti Suomen kertosäekunkku Toni Wirtasen Vain elämää -päivänä biisit eivät oikein lähde Cheekin koskettavaa tarinaa lukuun ottamatta.

Toni Wirtasen päivänä pukeuduttiin vähän erilaisemmin. // Kuva: Petri Aho

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Apulannan keulakuva Toni Wirtasen päivää.

Jos et halua tietää jaksosta etukäteen, lopeta jutun lukeminen tähän.
 

Siinä missä esimerkiksi Nikke Ankaran tai Sannin ensimmäisestä Vain elämää -osallistumisesta nousi porua sen vuoksi, kun artisteja ei pidetty tarpeeksi tunnettuina, Toni Wirtasen kohdalla tilanne on täysin toinen. Apulanta on julkaissut uransa aikana 12 studioalbumia ja neljä kokoelmalevyä. Valtaosa meistä pystyy nimeämään yhtyeen biisejä, joista monet ovat kuolemattomia suomirock-klassikoita.

Wirtanen on itseoikeutetusti sarjan all stars -kokoonpanossa yhdessä Jenni Vartiaisen, Cheekin, Sannin, Juha Tapion, Jari Sillanpään ja Kaija Koon kanssa.

Wirtasen päivän ehdottomasti hienoimmasta vedosta vastaa Cheek.

Cheek versioi Apulannan Jumala-kappaleen. Biisivalinta on räppärille hyvin luonnollinen, onhan hän pukeutunut musiikkivideolla Jeesukseksi ja tunnetaan nykyään myös toisena Profeetoista. Hän on isojen ja eeppisten viittausten mies.

Cheekin luoma tarina on yksinäisestä, murtuneesta ihmisestä on erittäin koskettava.

Tavalleen uskollisesti Cheek on muuttanut kappaleen sanat itselleen sopiviksi. Nyt vain kertosäe on jäänyt ennalleen. Normaalisti Cheek rakentaa biisien tarinan omaan elämänkokemukseensa pohjautuen. Tällä kertaa hän on kehittänyt kappaleen tarinan kuunneltuaan Jumala-biisin kertosäettä.

Missä taivas on, missä Jumala on
kun lauma polkee paikallaan

Cheekin luoma tarina on yksinäisestä, murtuneesta ihmisestä on erittäin koskettava. Sanojen painottaminen tehokeinona onnistuu aivan älyttömän hyvin.

Esityksen jälkeen kamera hakee kuviin Jari Sillanpään, jonka silmästä valuu kyynel.

Kappale on kaunis, mutta tulee jakamaan mielipiteitä. Cheek osaa räpätä, mutta laulajana hän ei ole niin ihmeellinen, vaikka on selkeästi ottanut suuria kehitysaskeleita. Hän laulaa viimeisen kertsin hyvin toniwirtasmaisesti – eikä se kyllä ihan maaliin mene. Tai no, tämähän on toki mielipidekysymys ja oli miten oli, pisteet siitä, että Chekkonen uskaltaa ottaa riskin.

Sillä Tonin päivänä riskit ovat muuten kovin vähissä.

Kokonaisuudessaan Tonin päivän biisit ovat tämän kauden toistaiseksi latteimmat, vaikka mukaan mahtuu Jenni Vartiaisen kokeileva veto Apulannan perin erikoisesta Mato-biisistä. Sannin esitys on nätti, mutta ei jää millään tavalla mieleen.

Sen sijaan mieleen jää Cheekin hepuli.

Ruokapöydässä syntyy hurja naurunremakka, kun Wirtanen kertoo taideprojektistaan noin 15 vuoden takaa. Erään dildoteoksen kuvaus on Cheekille liikaa ja hän repeää sellaiseen nauruun, jota häneltä ei olla kameroiden edessä aiemmin kuultu. Jos Cheekiä on kehuttu tällä kaudella vapautuneemmaksi ja humoristisemmaksi kuin mitä aiemmin on julkisuudessa nähty, nyt Chekkonen vaikuttaa vapautuvan aivan täysin.

Sen näkee muun muassa siinä, miten hän suhtautuu Wirtasen päivän puuhasteluihin, jotka ovat ehdottomasti tämän tuotantokauden ja jopa koko Vain elämää -historian oudoimmat. Fantasiahahmoista kiinnostunut ja innostunut Wirtanen nimittäin vie tähdet metsään larppaamaan haltijoita ja sotureita.

Etenkin Cheek katsoo Wirtasta aluksi kuin halpaa makkaraa.

Lopulta vaikuttaa kuitenkin siltä, että Chekkonen, haltijaneuvoston jäsen, on Wirtasen jälkeen eniten innostunut roolileikkihetkestä.

Minun merkistäni me tuomme helvetin haltijavaltakuntaan, Wirtanen – korjaan, johtaja Wirtsak, huutaa.

Vain elämää -ohjelman Toni Wirtasen päivä tänään 29. syyskuuta Nelosella. Ensi viikolla ohjelmassa vietetään Jenni Vartiaisen päivää.

Lue myös:

Sannin päivä: Itkuennätys, kohukimara, Cheekin ja Sannin hämmentävä suhdevihjailu ja Jari Sillanpään mykistävä drag-show

Biisiesittelyssä Sinä ansaitset kultaa: Jare ja Jari tekivät toistensa Vain elämää -biiseihin kekseliäät jatko-osat

Biisiesittelyssä Sannin Timantit on ikuisia: Cheekin maskuliininen hitti muuttuu teini-iän kasvukipuja ymmärtäväksi voimalauluksi