Hyppää pääsisältöön

JVG vietti yllättävän rauhalliset synttärit Hartwall Arenalla − suurimmat huudot nostatti Antti Tuisku, joka oli illan suurin stara

JVG:n synttärikeikalla nähtiin odotetusti suomirapin kutsubileet, joita höysti Antti Tuisku, Vesala, Reino Nordin, Elias Gould ja Pete Parkkonen. Teemu Brunilaa lavalla ei nähty.

Synttärikeikan aikana JVG vaihtoi vaatteita kahteen otteeseen. // Kuva: Katariina Salmi

Hartwall Arena on täynnä kauluspaitoja ja löysiä huppareita. Pillifarkkuja ja lökäpöksyjä. Tennareita, korkokenkiä ja lenkkareita. Parikymppisiä, kolmikymppisiä, keski-ikäisiä ja lapsiperheitä. Muutamia mummoja ja vaareja.

JVG:n synttärikeikka ja musiikki uppoavat koko kansaan. JVG:n tekemä räppi ja korni poppi ovat koko Suomen musiikkia. Siksi on oikeastaan hyvin luonnollista, että 30 vuotta täyttävät Jare ja VilleGalle juhlivat syntymäpäiviään juuri Hartwall Arenalla. Sinne on pienempi kynnys saapua kuin jollekin hämyiselle klubille.

Kipinäsuihkut alkavat roihuta. Nyt on tulossa iso ilta.

Synttärikeikka alkaa valopiirroksella, joka näyttää Jaren ja VilleGallen ääriviivat. Uuden, yllättäen ilmestyneen Popkorni-albumin suosituin kappale Älä jätä roikkuu alkaa soida. Lavalle saapuvat valkoisiin verkkareihin pukeutunut VilleGalle ja mustia verkkareita rokkaava Jare. Lavan edessä olevat kipinäsuihkut alkavat roihuta. Nyt on tulossa iso ilta.

- Kiitti kun te olette täällä, VilleGalle huutaa.

Voisiko nyt olla niin, että Älä jätä roikkuu -biisillä laulava Teemu Brunila saapuisi lavalle? Se olisi historiallista, sillä neljällä JVG-biisillä mukana oleva Brunila ei ole koskaan esiintynyt yhdessä JVG:n kanssa - eikä häntä ole kreditoitu biisien fiittaajana. Hän olisi haluttu fiitti, sillä Brunila voitti YleX:n äänestyksen siitä, kenet yleisö haluaisi nähdä lavalla keikan aikana.

Mutta ei, Teemua ei näy. Eikä näy Raappanaakaan neljäntenä biisinä tulevan _Kran Turismon aikana. Myös yleisön meininki alkaa hiljalleen laantua etenkin Matti & Teppo_, Lähen menee ja Pitkät päällä -biisien aikana. Nämä kaikki ovat uuden albumin kappaleita. Pakkohan uusia biisejä on esittää, mutta olisiko synttärikeikalla pitänyt kuitenkin pitäytyä vain vanhoissa suosikeissa, koska niiden aikana yleisö syttyy jälleen? Hyvänä esimerkkinä toimii kahdeksantena biisinä kuultu Fäijönii, jossa fiittaamaan saapuu Mikael Gabriel.

Mikael Gabriel JVG:n keikalla Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi

Synttärikeikalla JVG elää fiiteistä

JVG:n tarina yhdeksi Suomen johtavista yhtyeistä on kunnioitettava. Yhtye löi läpi YouTuben kautta iskemällä siihen tyhjiöön, joka suomalaisessa musiikissa vielä 2010-luvun alussa oli: nuorille ja sporttisille suunnattuun urheilumusiikkiin. On vaikea kuvitella Suomessa pelattavaa lätkämatsia, jonka aikana Voitolla yöhön ei soisi.

JVG Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi

Vuonna 2012 JVG perusti oman levy-yhtiön, PME:n. Levy-yhtiöön kuuluvat muun muassa suomalaisen musiikin tämän hetken juurin johtotähti Alma, suomi-grimen sanansaattaja Töölön Ketterä sekä tänä vuonna Antaudun-megahitin julkaissut Reino Nordin.

Synttärikeikan aikana lavalla nähdään vankka PME-edustus, kun levy-yhtiön artisteista esiintymässä käyvät Tippa-T, Gracias, Reino Nordin ja Elias Gould. JVG tunnetaan muutenkin yhtyeenä, joka tekee paljon yhteistyötä eri artistien kanssa.

Ja onneksi tekeekin, sillä juuri nämä fiitit herättävät muuten jokseenkin rauhallisen keikan ja yleisön eloon.

Mist sä tuut -biisillä nähdään suomirapin kutsubileet parhaasta päästä, kun oman versensä käyvät heittämättä kaikki biisin artistit Kubea ja Särreä lukuun ottamatta. JVG:n lisäksi lavalla ovat Gracias, Paperi T, Stepa, kylpytakkiin pukeutunut Juno sekä Gasellien Päkä, Hätä-Miikka ja Thube Hefner.

Illan ehdotonta herkkua on kuitenkin se, kun Antti Tuisku hiippailee estradille.

Suomen suurin poptähti tulee lavalle vähän yllättäen Mauton jasso -biisin jälkeen - ja sitä meteliä, kun yleisö huomaa Tuiskun hahmon kävelevän portaita alas! Okei, vaikka kyseessä on JVG:n keikka ja JVG:n bileet, niin Tuisku on se, joka saa suurimmat suosionosoitukset osakseen. Anatude on myös ainoa vieraileva artisti, joka esittää lavalla omia biisejään, joissa JVG on fiittaajana. Hartwallilla kuullaan hitit Keinutaan ja Swäg.

Antti Tuisku JVG:n keikalla Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Vaikka Jare ja VilleGalle ovat showmiehiä, niin Antti Tuisku on esiintyjänä pari piirua kaksikkoa kovempi. Lantio keinuu ja lähes kaikki istumapaikkalaisetkin ovat nousseet ylös.

Juuri tällä hetkellä tunnelma on korkeimmillaan. Tuiskun esityksen perään JVG:n DJ Niko Karlsson eli DJ Ink pitää puheen, jossa hän kiittää ja onnittelee Jarea ja Ville Gallea.

Ja:

- Synttärit ei oo synttärit, jos näille kahdelle ei lauleta, Karlsson huutaa ja yleisö alkaa laulaa.

Etenkin VilleGalle katsoo ja kuuntelee tilannetta suu auki, puistellen päätään hieman epäuskoisena. Kuinka moni päätyy ikinä sellaiseen tilanteeseen, että monta tuhatta ihmistä laulaa onnittelulaulua juuri sinulle.

JVG tiedostaa sen, että yhteistyö muiden artistien kanssa kannattaa. He ovat myös valmiita antamaan fiittaaville artisteille ison tilan: aina, kun lavalle astelee joku heidän kappaleellaan mukana oleva laulaja − on se sitten Elias Gould, Pete Parkkonen, Ellinoora tai juuri viereisessä Helsingin Jäähallissa lätkämatsissa pelannut Märkä-Simo eli Siim Liivik − niin tämä vieraileva artisti menee lavan keskelle, Jaren ja VilleGallen väliin. Vaikka nyt on JVG:n ilta ja JVG:n juhlat, kaksikko pysyy nöyränä.

"Me haluttiin tehdä biisi meidän veljille ja siskoille."― VilleGalle

Tätä nöyryyttä ja kunnioitusta korostaa eräs uuden albumin kappale, joka kuultiin livenä ensimmäistä kertaa.

- Me haluttiin tehdä biisi meidän veljille ja siskoille, VilleGalle sanoo.

Tällöin Vesala astelee lavalle ja Hombre-biisi alkaa soida. Ja aivan kuin biisin siinä kohdassa, jossa lauletaan sä oot aina mun veli, Jare ja VilleGalle olisivat vilkaisseet toisiaan.

Jare ja Vesala JVG:n keikalla Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi

Mitäs nyt, kun JVG:n jätkät ovat kolmikymppisiä?

JVG nousi pinnalle bileräppibändinä, jota kaksikko toki tekee edelleen. Vuosien varrella kaksikko on kuitenkin julkaissut monia hitaita kappaleita, jotka puhuttelevat yleisöä. Hyviä esimerkkejä ovat Hombre, Tuulisii, _Sitä säät mitä tilaat _ja Hehkuu.

JVG on yhtye, joka antaa nuorille, lupaaville artisteille mahdollisuuksia.

Popkorni-albumilla on vain jonkin verran vanhaa bilemeininkiä. Erityisesti Tappiolla tappiin -biisi on oiva jatkumo Voitolla yöhön -partylekalle. Muuten levy on edeltäjiään seesteisempi ja rauhallisempi. Aikuismaisempi? Ehkä. Ehkä tällaista rauhallisempaa JVG:tä kuullaan tulevaisuudessakin. Kuten Jare ja VilleGalle keikalla monta kertaa sanoivat, heistä on tullut nyt aikuisia, “vanhoja”.

Eiköhän JVG edelleenkin puske sen Kran Turismon tai Tarkeneen tapaisen kesähitin. Mutta kuten Popkorni-albumin fiittaajalistaltakin näkee, JVG on yhtye, joka antaa nuorille, lupaaville artisteille mahdollisuuksia - kuten levypomojen kuuluukin. Jonain päivänä Bizi, Ibe tai Deezydavid saattavat olla niitä, jotka viettävät kolmikymppisiään Hartwallilla.

Ja silloin heidän kuuluu kiittää JVG:tä.

Lue myös:

Ei odotettu JVG:n nextii cd:t, mutta nyt yhtyeen yllätysalbumi on kuitenkin täällä: “Soundtrack Jaren ja VilleGallen synttäribailuille”

JVG Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi
JVG Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi
Reino Nordin JVG:n keikalla Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi
JVG Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi
JVG Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi
JVG Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi
JVG Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi
Mikael Gabriel JVG:n keikalla Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi
JVG Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi
Pete Parkkonen ja VilleGalle Hatywall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi
Antti Tuisku JVG:n keikalla Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi/YleX
JVG Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi
Jare ja Vesala JVG:n keikalla Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi
JVG Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi
Ellinoora JVG:n keikalla Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi
JVG Hartwall Arenalla. // Kuva: Katariina Salmi