Hyppää pääsisältöön

Atso Almila osaa lukea Heli Laaksosen Aapista

Runoilija Heli Laaksosen Aapine ilmestyi muutama vuosi sitten alkeisoppaaksi lounaissuomalaiseen mielenmaisemaan ja kieleen. Aapisesta innostui myös kuoronjohtaja Teemu Honkanen, joka Key Ensemble -kuoronsa kanssa on alati altis vaalimaan paikalliskulttuuria. Aapisen säveltäjäksi löytyi Atso Almila, ja tulos on nyt päätynyt hekotuttavan raikkaalle levylle.

Aapine / Heli Laaksonen
Aapine / Heli Laaksonen Uudet levyt

Aapine on hilpeä, herkkä, koskettava ja valmis nauramaan itselleen. Oman kokemukseni mukaan tämä on lounaismurteiden edustajalle epätyypillistä, mutta runokirjalle ja sävellysaihiolle suureksi eduksi. Atso Almilan sävellettäväksi Aapine on sopinut kuin nappi nenään - hän nimittäin osaa käyttää tyylilainoja ja luoda karaktäärejä kirkkaasti, tarkasti ja hyvällä käsityötaidolla, eikä suotta yritä musiikilla sotkea tekstiä, joka pärjää sellaisenaan. Usein Almila tuplaa melodian oktaavissa tai käyttää muita kikkoja, jotka auttavat sanojen erottumisessa. Tekstin kunnioituksesta kertoo sekin, että Almilan säveltämänä Aapine etenee luonnollisessa, runon mittaisessa rytmissä, minuutin tai parin katkelmina, joiden tunnelma vaihtelee nostalgisesta hymystä virnistyksen kautta röhönauruun.

Varsinainen oivallus sävellyksessä on nuorisokuoron käyttö kamarikuoron ohella, mikä lisää kokonaisuuteen vilpittömyyttä ja kirkkautta. Varsin täyteläisestä Key Ensemblesta ja kevytsointisesta Tapiolan kuorosta punoutuu levyn mittaan monenmoisia yhdistelmiä, mutta kaikki toimii ihmeen luontevasti sekä soinnin, intonaation että artikuloinnin tasolla. Kiitos kuulunee sekä leppoisan laulettavalle sävellykselle että Teemu Honkasen ja kuorolaisten hyvälle hengelle ja osaamiselle. Muutama kelvollinen solistikin Key Ensemblesta löytyy, ja parhaiten kotimurteensa parissa viihtyy ilmeikäs ikibasso Reino Kotaviita.

Levyn ainoa isompi kompromissi on Markku Veijonsuon äänitys. Etäisen otteen tarkoituksena lienee silotella Key Ensemblen ja Tapiolan kuoron sointeja yhteen, mutta valitettavasti kaikuinen ja vähän epätarkka etäisyys vaikuttaa myös runojen ja musiikin kokemiseen. Laaksosen tekstit ovat ihmisenkokoisia ja läheisiä, ja sellaisina ne haluaisi myös kuulla.

Atso Almila (säv.) - Heli Laaksonen (san.): Aapine. - Key Ensemble & Tapiolan kuoro/Teemu Honkanen. (Alba, ABACD 18)

Kuuntele Uudet levyt 22.9.2017, toimittajana Kare Eskola.