Hyppää pääsisältöön

Groovymeisseli toi televisioon soulia ja klubitunnelmaa

Muusikot Tuomari Nurmio, Aki Sirkesalo ja Sami Saari Groovymeisseli-ohjelmassa 1996.
Tuomari Nurmio, Aki Sirkesalo ja Sami Saari esiintyvät Groovymeisselin toisessa jaksossa 1996. Muusikot Tuomari Nurmio, Aki Sirkesalo ja Sami Saari Groovymeisseli-ohjelmassa 1996. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle kuvapalvelu Tuomari Nurmio,Hannu Nurmio,Aki Sirkesalo,Sami Saari,populaarimusiikki,1996,musiikki

"Mitään muuta kuin rhythm and blues -pohjaista groovea sinne ei kelpuutettu." Näin muisteli muusikko ja Groovymeisseli-ohjelman toinen juontaja Sami Saari Elävälle arkistolle syksyllä 2017. Vuosina 1996 ja 1997 esitetty Groovymeisseli-ohjelma toi televisioon suomalaisen rockin ja iskelmän rinnalle soulia, acid jazzia ja afroamerikkalaisia rytmejä. Tässä ohjelmassa ei myöskään visailtu tai leikitty pelejä. Ohjelman kaikki seitsemän jaksoa on koottu tähän artikkeliin.

Groovymeisseli julkaistaan pysyvästi Yle Areenaan

Elävä arkisto julkaisee Groovymeisseli-sarjan kokonaisuudessaan Yle Areenaan. Kaikki seitsemän jaksoa jää pysyvästi katsottavaksi palveluun.

Ohjelman runkona toimi juontajakaksikko Aki Sirkesalon ja Sami Saaren esitykset sekä vierailijoiden ohjelmanumerot haastatteluineen. Groovymeisseliä kuvattiin Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla. Idea ohjelmasta syntyi yhteistyössä Saaren, Sirkesalon ja tuolloin Ylellä ohjaajana toimineen Esa Rinteen päähänpistosta.

Jo Veeti and the Velvetsissä yhdessä laulaneet Aki Sirkesalo ja Sami Saari ovat koonneet ohjelmasarjan omien ja oman ikäpolvensa suosikkien varaan.― Toimittaja Jarkko Jokelainen Helsingin Sanomissa 5.10.1996

Saaren mukaan ohjelman konseptina oli tuoda televisioon se toiminta, mitä tapahtui tuolloin Suomen, varsinkin Helsingin klubielämässä. "Live-musiikki eli hyvin kapakoissa. Konseptin idea oli, että tuotaisiin televisioon esille se, mitä tapahtuu aktuaalisesti koko ajan kaupungissa ja kaupungin kapakoissa. Me haluttiin tuoda se soundi ja tunnelma ihmisten eteen", kertoo Saari.

Ohjelman tekoa sunnitellessa tarkoitus oli saada show tiiviiseen ja tunnelmalliseen tilaan. "Mä ajattelin ehdottomasti, että sen pitäisi olla pienessä ja hikisessä klubissa. Ohjaaja Esa Rinne oli kuitenkin sitä mieltä, että Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla kuvaan saataisiin enemmän loistoa.


Ensimmäisessä ohjelmassa esitetyt kappaleet: Aki Sirkesalo ja Lemmen Megajättilaiset: Seksuaalista häirintää, Sami Saari ja Lemmen Megajättiläiset: Tää on liikaa, Maarit Hurmerinta, Sami Hurmerinta, Aki Sirkesalo ja Sami Saari: Sua ehkä liikaa pomputin, Maarit Hurmerinta, Sami Hurmerinta ja Lemmen Megajättiläiset: Tuhkimo, Keltainen valkoinen ja Jäätelökesä, Lisa Nilsson ja Lemmen Megajättiläiset: Himlen runt hörnet, Aldrig, Aldrig, Aldrig ja Ingen Kan Älska Dig

Haastatteluihin kuuluu myös unplugged-osuus, jossa vieraat ja minä ja Sami soitetaan yhdessä. Sellaista vapaamuotoista soittoa.― Aki Sirkesalo Helsingin Sanomissa 5.10.1996

Tekijöillä oli tavoitteena tehdä täysin musiikkilähtöinen vanhanajan ohjelma, jossa ei pelata pelejä vaan soitetaan ja puhutaan musiikista. Ohjelman juontajakaksikolla oli jo pitkä yhteinen historia musiikkipiireissä: "Me tunnettiin Akin kanssa toisemme 80-luvun puolivälistä saakka. Ensin soitettiin Giddyups-bändissä ja sen jälkeen Veeti & The Velvetsissä. Oli paljon muitakin juttuja, joissa me tehtiin yhteistyötä. Me oltiin tavallaan sellainen soul-pari", kertoo saari.

Vaikka ystävykset tekivät ohjelmaa rennolla otteella, hommat hoidettiin ammattimaisesti: "Kyllä me osattiin bailata, mutta ei me sotkettu sitä tohon ohjelman tekoon. Soulmusiikki edustaa pirteyttä ja positiivisuuden kautta toimintaan. Tämä ohjelmakin perustui siihen ystävyyteen ja siihen, että pidetään hyvä meno yllä", muistelee Saari.

Ohjelman kahdessa ensimmäisessä jaksossa "talonbändinä" toimi Lemmen Megajättiläiset, joka koostui Sirkesalon Lemmen Jättiläiset -kokoonpanosta, mutta remmiin oli otettu lisävahvistusta Saaren Cosmo Sonic -yhtyeestä sekä Niko Ahvosen Cortina Jets -bändistä.

"Lemmen Megajättiläiset oli tavallaan tämmöinen juhlakokoonpano. Sinne oli otettu lisää kosketin- ja torvensoittajia ja se saundas helvetin hyvältä", muistelee Saari. Suuren hatunnoston Saari antaa myös ohjelman ohjaajalle Esa Rinteelle ja koko työryhmälle. "Se on tyylikäs ohjelma. Tästä on tullut vuosien varrella helvetisti kiitosta. Edelleen keikoilla jengi tulee sanomaan mulle, että Groovymeisseli oli loistava ohjelma".

Aki Sirkesalo esiintymässä Vabhalla Ylioppilastalolla 20.8.1997
Aki Sirkesalo esiintymässä Vanhalla Ylioppilastalolla 1997 osana Groovymeisseli-sarjaa. Aki Sirkesalo esiintymässä Vabhalla Ylioppilastalolla 20.8.1997 Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle kuvapalvelu Aki Sirkesalo,1997,groovymeisseli-ohjelma
Ohjelmassa oli pohjana blues, jazz ja soul eli afroamerikkalinen rytmimusiikki. Sen takia sinne mahtui esimerkiksi Tuomari Nurmio, joka on tehnyt suomenkielistä rytmimusiikkia jo pitkät ajat.― Sami Saari


Toisessa ohjelmassa esitetyt kappaleet: Sami Saari ja Lemmen Megajättiläiset: Sen luonteinen mies, Aki Sirkesalo ja Lemmen Megajättiläiset: Lemmen jättiläinen, Kiire. Niko Ahvonen, Aki Sirkesalo ja Sami Saari: Let It Be Me, Niko Ahvonen ja Lemmen Megajättiläiset: Poikaystävä, Onnen ongintaa, Eteenpäin, Tuomari Nurmio, Aki Sirkesalo ja Sami Saari: I'm All Shook Up, Tuomari Nurmio ja Lemmen Megajättiläiset: Paha tyttö, Ikuisesti minun, Sätkyukko

Ohjelman sisällöstä ja vieraista Saari ja Sirkesalo saivat päättää hyvin vapaasti: "Me saatiin Akin kanssa melko vapaat kädet tehdä ohjelmaa. Me keksittiin ja pähkäiltiin ketä ohjelmassa voisi esiintyä", kertoo Saari. Juontajakaksikolla oli myös hyvä tuntemus, mitä musiikissa tapahtui soulin, grooven ja rhythm and bluesin saralla. Lähtökohtaisesti Groovymeisselissä oli takana se, että siinä pureuduttaisiin suomenkielellä laulettuun musiikkiin. Mukaan mahtui poikkeuksiakin.

Esiintyjiä valitessa meillä oli mielessä yksi peruste. Halusimme tasokkaita esiintyjiä, joita ei yleensä nähdä televisiossa. Vaikka ne olisivatkin suosittuja keikoilla.― Aki Sirkesalo HS 5.10.1996

Saari muistelee, että myös ulkomaisia nimiä haviteltiin klubi-iltoihin. "Totta kai me mietittiin kaikkea mahdollista. Mä tietenkin ajattelin, että soitetaan suoraan Stevie Wonderille taikka James Brownille. Mut nämä oli toki teknisesti ihan mahdottomia asioita, naurahtaa Saari. Wilson Pickett oli myös yksi nimi joka nousi villeissä unelmissa esiin. "Sehän oli sillon käymässä Suomessa, se olisi ollut aika hienoa".

Bo Kaspers Orkester sekä Paul Young olivat nimiä, jotka olivat myös esillä suunnitteluvaiheessa. Ensiksi mainittu kuivui kasaan aikataulusyistä ja Youngin kanssa Yleisradion budjetti tuli vastaan.

Rinneradio oli siihen aikaan tosi suosittu bändi. Kai me ajateltiin, että me oltais laulettu niiden kanssa. Oliko siinä mitään järkeä? En muista. Mutta siihen aikaan saatiin kokeilla tämmöistä ja siinä oli semmonen leikittelevyys ilmassa.― Sami Saari


Kolmannessa ohjelmassa esitetyt kappaleet: Veeti & the Velvets: Brother Rap & Sister Soul ja I Need You, Veeti & the Velvets ja Rinneradio: Aromaa, Rinneradio: Joet, Kala, Aromaa alt too, Daughters of Selofhad ja A lot of Interference

Vaikka ohjelman takana oli idea, että pureudutaan suomenkielellä laulettuun groovemusiikkiin saatiin lauteille myös eksoottisempaa sointia. "Toki jo siihen aikaan puhuttiin paljon maahanmuutosta ja -muuttajista. Meillä oli Suomessa tämmösiä kavereita kuten esimerkiksi Charles Salter, James Black, Hossni Boudali ja Malang Cissokho.

"Heidän kauttaan ohjelmaan tuli myös kansainvälisempää saundia. Ohjelmassa oli läsnä kaikkia kulttuureja arvostava ja tasa-arvoinen ilmapiiri. Suomessahan on aina ollut iso määrä muualta tulleita muusikoita ja laulajia, joita me haluttiin tuoda esille, koska me tehtiin heidän kanssa yhteistyötä ohjelman ulkopuolellakin", toteaa Saari.

Tunnelma on riippunut paljon yleisöstä. Cool Sheiksin konsertti oli aivan hulvaton, vaikka paikka ei ollut edes täynnä. Kaikki illat ovat olleet todella erilaisia, uiskennelleet ihan eri moodeissa.― Aki Sirkesalo Helsingin Sanomissa 5.10.1996


Neljännessä ohjelmassa esitetyt kappaleet: Sami Saari ja Cool Sheiks: Do Your Thing, Sami Saari, Hosni Boudali ja Cool Sheiks: Wherever I Lay My Hat, Ya-ya, Aki Sirkesalo ja Cool Sheiks: Moondance ja Sittin' in the Park, Cool Sheiks: Barrae Ding Bete Long, Slammin, I Can Feel The Rain, Sami Saari, Aki Sirkesalo ja Cool Sheiks: Groov

Viidennessä ohjelmassa esitetyt kappaleet: Aki Sirkesalo: Mä tuun kotiin, Miehen täytyy tehdä, Mikään ei muutu, Janita: All You Need To Know, If Your Phone Don't Ring, Getting over, When You Do What You Do, Sami Saari: Rakkautta tarvitaan, Mä teen oikein, Balsamia haavoille, Ainutkertainen

Kuudennessa ohjelmassa esitetyt kappaleet: Ona Kamu: Outo tunne, Tunnista toiseen ja Maailman paras nainen, Ona Kamu ja Sami Saari: Jää, Trio Töykeät: Hömppä humppa ja Karate, Jaakko Kuusisto, Pekka Kuusisto ja Trio Töykeät: Together We are Stroganoff ja Pizzitaxi, Jaakko Kuusisto ja Trio Töykeät: Vanhoja poikia viiksekkäitä, Pekka Kuusisto ja Trio Töykeät: En etsi valtaa loistoa

Ohjelmassa molemmilla kausilla mukana ollut tasavertaisuuden ja antirasistisuuden teema jatkui luonnollisesi myös viimeisessä ohjelmassa, joka pyhitettiin joululle. Mukana esiintymässä olivat muun muassa Michael Monroe, 3rd Nation, Essi Vuorela ja Aikakone.

"Se ohjelma sopisi hyvin taas tähän myöhempään aikaan. Tää nimi oli mun idea. Siihen aikaan Suomessa oli jo paljon maahanmuuttajia ja mietittiin antirasistista teemaa. Me mietittiin siinä sitten, että miksi sen pitää olla white christmas. Miksi se ei voisi olla vaikka black tai red christmas. Lopulta päädyttiin sitten nimeen The Right Christmas. Joulujakso esitettiin televisiossa jouluaattona 1997 Oikea joulu – The Right Christmas -nimellä.

Muusikot Aki Sirkesalo, Michael Monroe (Mike Monroe, oik. Matti Fagerholm) ja Sami Saari esiintyvät Groovymeisseli-ohjelmassa 1997.
Groovymeisselin jouluohjelmassa 1997 Michael Monroe esitti Aki Sirkesalon ja Sami Saaren kanssa rakkauden ja rauhan sanomaa julistavan Happy Xmas (War Is Over) -kappaleen. Muusikot Aki Sirkesalo, Michael Monroe (Mike Monroe, oik. Matti Fagerholm) ja Sami Saari esiintyvät Groovymeisseli-ohjelmassa 1997. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle kuvapalvelu Aki Sirkesalo,Michael Monroe,Sami Saari,groovymeisseli-ohjelma


Seitsemännessä ohjelmassa esitetyt kappaleet: James Black, Charles Salter ja Sami Saari: White Christmas, Aki Sirkesalo: On joulukuu, Veeti Kallio ja Marjo Leinonen: Merry X-mas and Happy New Year, Ona Kamu: Lumihiutaleitten laulu, Tri Tenori (Niko Ahvonen, Sami Saari ja Aki Sirkesalo): Miltä näyttää maa, Michael Monroe: Happy Xmas (War is Over), Malang Cissokho: Njinja, Professori Ndioba: Jamm, Essi Wuorela: Enkeli taivaan, Aikakone: Hiljaisuus, Third Nation: Stand Together, Sami Saari: En etsi valtaa loistoa

Vuosien jälkeen Saarella on ohjelmasta lämpimät muistot. Hän pitääkin Groovymeisseliä tärkeänä ladunraivaajana suomisoulissa. "Itse termi suomisoul syntyi kyllä toimittajien suusta. Sitä me ei keksitty", muistuttaa Saari.

"Mutta näin jälkikäteen miettien Groovymeisseli oli hyvin merkittävä ohjelma. Niin soulmusiikissa kuin ohjelmassakin perusvire oli positiivinen, joka perustui ystävyyteen ja hyvään menoon. Se hyvä fiilis varmaan myös välitty siitä katsojille. Tämä ohjelma oli selkeä yritys nostaa suomalaisen rockin ja iskelmän rinnalle jotain muuta musiikkia. Me aloitettiin se silloin Akin ja Veetin kanssa. Nyt Aki on poissa, mutta minä ja Ahvosen Niko jatketaan edelleen. Ei tässä tavallaan ole mikään muuttunut. Me ollaan edelleen samalla missiolla", kiteyttää Saari.

 • Sisällissota 1918 viilsi keskustelijoiden muistoissa ja yleisön tekstiviesteissä teemaillassa 2008

  Mukana punaisten ja valkoisten jälkeläisia sekä tutkijoita

  Ajankohtaisen kakkosen teemailta kysyi keväällä 2008, miksi vuosi 1918 kiihdyttää yhä mieliä? Onko se kansallinen kipupiste vai vastakkainasettelua? Sisällissodasta oli tuolloin tullut kuluneeksi 90 vuotta. Salla Paajasen ja Jan Anderssonin vetämässä keskustelussa oli mukana punaisten ja valkoisten jälkeläisiä sekä vuoden 1918 tapahtumien tutkijoita. Katsojat osallistuivat keskusteluun tekstiviestein, joita tuli suorana Tampereelta lähetetyn teemaillan aikana puolitoista tuhatta.

 • Tv-draamat Lennu ja Kuilu kuvasivat sisällissodan kauhuja rintamakarkurin ja lapsen silmin

  Kaksi tv-draamaa sisällissodasta

  Sisällissodalle on haettu ymmärrystä myös tv-draaman kautta. Tässä artikkelissa esitellään kaksi teosta, joissa käsitellään sodan järjettömyyttä ja sen seurauksia yksilötasolla. Vuonna 1968 valmistunut Lennu, Tampere 1918 seuraa punaisen rintamakarkurin mielenliikkeitä. Vuonna 1973 filmatun, omaelämäkerralliseen romaaniin perustuvan Kuilun päähenkilö taas on ruotsinkielisen työläisperheen 10-vuotias tyttö.

 • Kahdeksan kilometrin nainen Tuula Nousiainen

  Suomen toinen 8 km ylittänyt vuorikiipeilijä haastattelussa.

  Vuorikiipeilijä Tuula Nousiainen nousi ensimmäisenä suomalaisena naisena maailman kuudenneksi korkeimman vuoren, Cho Oyun huipulle. Samalla hän ylitti vasta toisena suomalaisena maagisena pidetyn 8000 metrin korkeusrajan. Nousiainen saapui Lauantaivekkariin syksyllä 1998 kertomaan saavutuksestaan.

 • "Tää joukkue on kuin oma lapsi" – Ira Turunen jääkiekkovalmentajana Yhdysvalloissa

  Dokumentti seuraa USA:n yliopistosarjassa valmentavaa Mimmua

  Ira "Mimmu" Turunen toimii ensimmäisenä suomalaisena jääkiekkovalmentajana Yhdysvaltojen naisten yliopistosarjassa. Joukkueen luotsaminen on muutakin kuin valmentamista. Tosi tarina -sarjan Mimmu-jakso on henkilökuva, jossa seurataan hänen joukkueensa valmistautumista kohti kauden ratkaisuottelua. Vuonna 2007 TV1:llä esitetyn ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Erkki Määttänen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Etkö ole koskaan katsonut Kotikatua? Nyt on hyvä sauma aloittaa!

  Kotikadun neljäs ja viides kausi Areenassa.

  Jos et ole koskaan katsonut Kotikatua, mutta haluaisit, kannattaa katsominen aloittaa nyt. Areenassa nyt katsottavissa olevat neljäs ja viides kausi ovat todella hyviä kohtia hypätä sarjaan mukaan. Neljännen kauden aluksi sarjaan tulee uusi henkilö, kun yhden päähenkilön, Eeva Mäkimaan, äiti Kaisa ilmestyy Kotikadulle. Kaisan kautta tulevat sarjan perheet ja muut hahmot hyvin tutuiksi.

 • Sisällissota 1918 viilsi keskustelijoiden muistoissa ja yleisön tekstiviesteissä teemaillassa 2008

  Mukana punaisten ja valkoisten jälkeläisia sekä tutkijoita

  Ajankohtaisen kakkosen teemailta kysyi keväällä 2008, miksi vuosi 1918 kiihdyttää yhä mieliä? Onko se kansallinen kipupiste vai vastakkainasettelua? Sisällissodasta oli tuolloin tullut kuluneeksi 90 vuotta. Salla Paajasen ja Jan Anderssonin vetämässä keskustelussa oli mukana punaisten ja valkoisten jälkeläisiä sekä vuoden 1918 tapahtumien tutkijoita. Katsojat osallistuivat keskusteluun tekstiviestein, joita tuli suorana Tampereelta lähetetyn teemaillan aikana puolitoista tuhatta.

 • Tv-draamat Lennu ja Kuilu kuvasivat sisällissodan kauhuja rintamakarkurin ja lapsen silmin

  Kaksi tv-draamaa sisällissodasta

  Sisällissodalle on haettu ymmärrystä myös tv-draaman kautta. Tässä artikkelissa esitellään kaksi teosta, joissa käsitellään sodan järjettömyyttä ja sen seurauksia yksilötasolla. Vuonna 1968 valmistunut Lennu, Tampere 1918 seuraa punaisen rintamakarkurin mielenliikkeitä. Vuonna 1973 filmatun, omaelämäkerralliseen romaaniin perustuvan Kuilun päähenkilö taas on ruotsinkielisen työläisperheen 10-vuotias tyttö.

 • Ilman kavaluutta ja muuta kotimaista draamaa bisneksestä ja arvonsa tuntevista naisista Areenassa

  Toivottua draamaa mm. Ilman kavaluutta ja Tuliportaat

  Nainen ei anna periksi, nainen pitää puolensa ja rahansa, mutta ei osta niillä rakkautta. Areenassa on katsottavissa draamaa rahan arvon tuntevista naisista, bisnesuvuista ja pankkimaailman laeista. Toivottujen draamojen paketista löytyvät mm. llman kavaluutta, Tuliportaat ja Elämää suurempaa -sarjat sekä tv-elokuva Työn orja.
  Toivotut: Ilman kavaluutta – Katso draamaa bisneksestä ja bisnessuvuista Yle Areenassa

 • Kahdeksan kilometrin nainen Tuula Nousiainen

  Suomen toinen 8 km ylittänyt vuorikiipeilijä haastattelussa.

  Vuorikiipeilijä Tuula Nousiainen nousi ensimmäisenä suomalaisena naisena maailman kuudenneksi korkeimman vuoren, Cho Oyun huipulle. Samalla hän ylitti vasta toisena suomalaisena maagisena pidetyn 8000 metrin korkeusrajan. Nousiainen saapui Lauantaivekkariin syksyllä 1998 kertomaan saavutuksestaan.

 • "Tää joukkue on kuin oma lapsi" – Ira Turunen jääkiekkovalmentajana Yhdysvalloissa

  Dokumentti seuraa USA:n yliopistosarjassa valmentavaa Mimmua

  Ira "Mimmu" Turunen toimii ensimmäisenä suomalaisena jääkiekkovalmentajana Yhdysvaltojen naisten yliopistosarjassa. Joukkueen luotsaminen on muutakin kuin valmentamista. Tosi tarina -sarjan Mimmu-jakso on henkilökuva, jossa seurataan hänen joukkueensa valmistautumista kohti kauden ratkaisuottelua. Vuonna 2007 TV1:llä esitetyn ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Erkki Määttänen.

 • Suomen suosikit oli läpileikkaus lama-ajan musiikkimausta

  Olli Ahvenlahden juontamaa musiikkisarjaa esitettiin 1993–94

  Yleisradion hovikapellimestari Olli Ahvenlahti juonsi vuosina 1993–94 tv-katsojien toivekappaleille omistettua Suomen suosikit -musiikkiviihdeohjelmaa. Suorina lähetyksinä esitetyn sarjan lavasteissa nähtiin ja kuultiin kotimaisten artistien lisäksi myös ulkomaisia listamenestyjiä. Onnekaimmat toivojat pääsivät rupattelemaan idoliensa kanssa puhelinyhteyden avulla. Kappaletoiveet kerättiin postikortein.

 • Lounais-Suomen saaristo eli "henkeään pidätellen" 1970-luvun puolivälissä

  Taistelu saaristostamme -ohjelma vuodelta 1975

  Kymmenistä tuhansista saarista ja kallioluodoista koostuvaa Lounais-Suomen saaristoa on usein pidetty maailman kauneimpana saaristona. Aluetta ja sen katoavaa elämäntyyliä käsiteltiin Arvi Auvisen tekemässä vuonna 1975 valmistuneessa ohjelmassa Taistelu saaristostamme. Siinä etsittiin vastauksia saariston kulttuurisiin, taloudellisiin ja geopoliittisiin kysymyksiin.

 • Jääkärit palasivat sisällissotaa käyvään Suomeen

  Jääkärit palasivat Suomeen 25.2.1918

  Tunteet olivat pinnassa, kun jääkärien pääjoukko palasi Suomeen 25.2.1918, päivälleen kolme vuotta lähtönsä jälkeen. Heidän lähtiessään maa oli elänyt sortokautta, nyt se oli ajautunut sisällissotaan. Tauno Kuusimäen radio-ohjelmassa kuullaan ainutlaatuista ensi käden tietoa tapahtumien kulusta ja jääkärien tunnelmista heidän itsensä kertomana.

 • Signaali yli Suomenlahden – Viro suomalaisissa ohjelmissa

  Tällaisen Viron olemme suomalaisissa ohjelmissa nähneet

  Suomenlahden yli voi kirkkaalla säällä nähdä paljain silmin. Läheisyys ei kuitenkaan yksin selitä sitä, miksi suomalaiset ja virolaiset tuntevat toisensa niin hyvin. Oli nimittäin aika, jolloin lähelle oli pitkä matka ja vain radio- ja tv-signaalit ylittivät Suomenlahden. Tähän artikkeliin on koottu ajankuvia, dokumentteja ja yhteisohjelmia, joiden kautta me olemme oppineet Viroa tuntemaan. Eläköön Suomi ja Viro, enemmän kuin vain naapurit – elagu Soome ja Eesti, rohkem kui ainult naabrid!

 • Kamrat Eesti -sarja mursi suomalaisten ennakkoluuloja virolaisista

  Toimittaja Anna Laine lähti Viroon

  Vuonna 2009 esitetyssä Kamrat Eesti -sarjassa toimittaja Anna Laine kiersi Viroa ja selvitti, millainen valtio naapurimaastamme oli kehittynyt. Surkeimmissa suomalaisissa stereotypioissa Viroa pidettiin takapajulana, josta kannatti käydä vain hakemassa halpaa viinaa. Kamrat pyrki murtamaan ennakkoluuloja tutustuttaen suomalaiset virolaisiin – taviksiin ja julkkiksiin, eri alojen ammattilaisiin ja asiantuntijoihin.

 • Viron vaiheita radiodraaman kertomina

  Kuunnelmat valottavat veljeskansan 100-vuotista historiaa

  Viro julistautui valtioksi helmikuussa 1918. Kansakunnan vaiheisiin on mahtunut sotaa ja vieraita valloittajia, mutta myös kukoistavaa kulttuuria ja suuria kirjailijoita. Jaan Krossin ja Hella Wuolijoen kirjoittamat kertomukset valottavat Viron historiaa 1900-luvun alusta sotavuosiin. Käymme Eino Leinon matkassa 1920-luvun kulttuuripiireissä Virossa ja hengitämme raikasta, kolminkertaista kevättä: luonnon, kansan ja kirjallisuuden uutta heräämistä.