Hyppää pääsisältöön

Iloa ilman viinaa ja paheita – miesrentut tekevät parannusta Piilopirtissä

Erkki Liikanen ja Leo Lastumäki elokuvassa Piilopirtti.
Erkki Liikanen ja Leo Lastumäki elokuvassa Piilopirtti. Erkki Liikanen ja Leo Lastumäki elokuvassa Piilopirtti. Kuva: Yle Kuvapalvelu Leo Lastumäki,Seppo Huunonen,Piilopirtti,Erkki Liikanen (muusikko)

1970-luvun harvinaisessa komediassa kohtalo kasaa parannusta yrittävien miesten tielle monenlaisia kiusauksia. Vedonlyönnin panoksena on kesämökki ja rantatontti.

Pysyykö kaksi nautinnoille altista keski-ikäistä miesrenttua kaidalla tiellä kuukauden ajan, vai lankeavatko he houkutusten pauloihin? Sitä jännitetään Seppo Huunosen komediassa Piilopirtti (1978), jossa pääparina nähdään Leo Lastumäki ja Erkki Liikanen.

Nautintoihin ja laiskotteluun taipuvaiset mörököllit Ville ja Masa lyövät ystävänsä Kososen kanssa vedon: jos he kuukauden ajan onnistuvat kieltäytymään viinasta, tupakasta, naisista, penkkiurheilusta, ylensyönnistä, kortinpeluusta ja jopa kiroilusta, he saavat ystävänsä omistaman rantatontin. Jos yksikin kohta epäonnistuu, ystävä saa heidän piilopirttinään toimivan kesämökkinsä. Kohtalo kasaa miesten tielle tietysti monenlaisia kiusauksia viikkojen varrelle.

Leo Lastumäki ja Erkki Liikanen olivat aikakauden isoja nimiä tv-viihteessä. Alun perin Lastumäen pariksi piti tulla Heikki Kinnusen, jolloin miehitys olisi toistanut Huunosen edellisen Lampaansyöjät-elokuvan menestyskaavaa.

Lastumäki, Liikanen ja naispääosassa nähtävä Petra Frey olivat juuri kuvauksia ennen olleet yhteisellä esiintymiskiertueella, joten yhteistyön jatkaminen oli mielekästä. Yleisölle kolmikko oli tv:stä tuttu, sillä kaikki esiintyivät menestyneessä sketsisarjassa Merirosvoradio. Laulaja Erkki Liikanen nousi vielä superjulkkikseksi Syksyn Sävel -kilpailuista, jotka hän voitti vuosina 1975 ja 1976.

Toiseen naispääosaan tuli niinikään tv:stä tuttu Ritva Valkama. Miessivuosissakin nähtiin tuttuja kasvoja: Kauko Helovirta, Risto Mäkelä, Olavi Ahonen, Jyrki Kovaleff ja Pertti Palo. Raikkautta toivat nuori Anu Panula sekä vuoden 1970 Miss Suomi Ursula Rainio pikku roolissa.

Elokuva on nähty televisiossa erittäin harvoin: edellinen kerta oli vuonna 1982.

  • Piilopirtti (1978) N: Leo Lastumäki, Erkki Liikanen, Petra Frey, Anu Panula, Ritva Valkama, Kauko Helovirta, Risto Mäkelä, Olavi Ahonen, Jyrki Kovaleff, Ursula Rainio ja Pertti Palo. K: Seppo Huunonen ja Pertti Reponen. O: Seppo Huunonen. Tuotanto: Vasarakuva Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa