Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Kjell Westö esiintyi nuorena jumppaohjelmassa: "Onneksi on tv-meikkiä, muuten näkyisi punastuminen"

Kjell Westö Puoli seitsemän studiossa.
Kjell Westö näki tv-debyyttinsä Puoli seitsemässä Kjell Westö Puoli seitsemän studiossa. Kuva: Antti Karhumäki, YLE Kjell Westö,westö

Puoli seitsemän yllätti kirjailija Kjell Westön näyttämällä hänelle Ylen arkistosta löydetyn reippailu-ohjelman. Vuonna 1976 kuvattu Reippailijat-ohjelma oli Ylen ruotsinkielisen urheilutoimituksen tuotantoa. Perhetuttu oli pyytänyt 14-vuotiasta Westöä ohjelmaan, koska tämä oli urheilullinen nuorukainen.

Eeei s..., onneksi mulla on tv-meikkiä, muuten näkyis punastuminen,

Puoli seitsemän yllätti kirjailija Kjell Westön näyttämällä hänelle Ylen arkistosta löydetyn reippailu-ohjelman. Westö oli kuvasten aikana 14-vuotias.

− Eeei s..., onneksi mulla on tv-meikkiä, muuten näkyis punastuminen,
kärvisteli suosikkikirjailija.

− Tämä on ihana, juontaja Susanna Laine naurahti.

Kyseessä oli ruotsinkielisen urheilutoimituksen tuottama jumppakoulu, jonka tarkoitus oli saada ihmiset liikkumaan. Radion urheilutoimituksessa työskenteli Westön perhetuttu, joka tunsi Reippailijat-jumppaohjelmaan vetäneen Caj Stålströmin (1931-2014). Hän oli pyytänyt Kjelliä mukaan ohjelmaan, koska tämä oli urheilullinen nuorimies.

− Mä jouduin sitten siihen mukaan ja kuten näette, hyvin innokkaasti, Westö naurahtaa.

Pituuskilpailua Elisabeth Rehnin kanssa

Elisabeth Rehn oli mukana ohjelmassa.

− Mä muistan, että tultiin hyvin toimeen, mutta meille tuli kinaa siitä, kun on meistä on pitempi.
Muistaakseni jouduin myöntymään, että olin pienin, Westö hymyilee.

Kjell Westö on yksi suosituimpia kirjailijoitamme. Häneltä on ilmestynyt seitsemän romaania, kolme runokokoelmaa ja neljä novellikokoelmaa. Hänen tuotantoaan on käännetty yli 20 kielelle.

Kjell Westö on palkittu muun muassa Finlandia-palkinnolla, Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnolla, Ruotsin radion romaanipalkinnolla ja Pro Finlandia mitalilla. Tämä lisäksi hänelle on myönnetty 5-vuotinen kirjailija-apuraha. Finlandia-palkintoehdokkaaksi hänen kirjansa ovat nousseet viidesti. Westö on valittu Stadin kundiksi ja vuoden vasenkätiseksi.

Katso lisää alla olevalta videolta.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän