Hyppää pääsisältöön

Lauluja yksinäisyydestä - klarinetilla

Lauri Sallista voi sanoa vapaaksi klarinetistiksi sanan kaikissa hyvissä merkityksissä. Hän tekee omaa uraa itse, ilman vakituisia kiinnityksiä, soittamalla kaikkea mahdollista ja luomalla omia esityksiä ja projekteja. Hienoa että Lauri Sallinen on saanut aikaiseksi myös soololevyn - ja vielä hienompaa, että se on onnistunut katsaus sooloklarinetin mahdollisuuksiin sekä yksinäisyyden ja laulullisuuden tematiikkaan.

Lauri Sallinen / Songs of Solitude
Lauri Sallinen / Songs of Solitude Uudet levyt

Songs of Solitude -otsikon alle Sallinen on valinnut Berion, Donatonin ja Messiaenin nykyklassikoita sekä Outi Tarkiaisen tilausteoksen parin vuoden takaa. Yksiäänisten ja rytmisesti vapaiden teosten karaktäärit on helppo tulkita Sallisen haluamalla tavalla yksinäisyyden eri ulottuvuuksiksi, mutta erittäin tarpeellinen on myös päällekkäisäänityksellä toteutettu Steve Reichin New York Counterpoint, jonka rytmit ja moniäänisyys tuovat kokonaisuuteen vaihtelua.

Sallinen soittaa kuten lupaa eli laulullisesti - mutta laulun rajat ylittäen. Hän hallitsee Berion Sequenzan äärimmäiset soittotekniikat, toteuttaa Reichin rytmit elektronisen tarkasti ja piirtelee ylimaallisen kuulaita linjoja Messiaenin ja Tarkiaisen teoksissa. Suosikkini levyllä on päätöskappale, Donatonin Clair I, joka nousee korkeuksiin kirkkaana ja tarvittaessa svengaa. Sen lukemattomat soinnilliset detaljit Sallinen toteuttaa kuin ohimennen, kevyesti, juuri kuten pitääkin.

Toivottavaa ei paljon jää. Ajoittain Sallinen toteuttaa Messiaenin intonaatiot hieman vapaasti ja alarekisteriä hän ei aina saa yhtä ilmatiiviiksi kuin clarino-rekisteriä. Levyllä on myös erikoinen akustiikkaan tai editointiin liittyvä ilmiö. Voimakkaissa ja nopeissa ala- ja keskirekisterin kohdissa jonkinlainen kaikuefekti luo häiritsevän kuulokuvan kahdesta klarinetista epätarkassa unisonossa.

Tärkeintä on kuitenkin, että Sallinen saa kuulijan sydämeen asti soitettua samat sanat, jotka hän kirjoittaa levyesittelyynsä. Haikeus, kaipaus, pimeys, toivo, valo ja yhteys soivat levyllä siinä missä Lauri Sallisen klarinetti.

"Songs of Solitude". Outi Tarkiainen: Sans paroles. Olivier Messiaen: Abime des oiseaux. Steve Reich: New York Counterpoint. Luciano Berio: Lied; Sequenza IXa. Franco Donatoni: Clair I. - Lauri Sallinen, klarinetti. (Alba, ABCD 413)

Kuuntele Uudet levyt 22.9.2017, toimittajana Kare Eskola.