Hyppää pääsisältöön

Lyly: Kiky vaikein sopimukseni

SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly haastattelussa
SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly haastattelussa Kuva: Henrik Leppälä, MOT Lauri Lyly, SAK, MOT

Suurinta palkansaajajärjestöä SAK:ta luotsannut Lauri Lyly sanoo, että nk. kiky-sopimus oli hänen puheenjohtajakautensa vaikein.

Kilpailukykysopimus jäi Lauri Lylylle viimeiseksi isoksi työtehtäväksi SAK:n puheenjohtajana. Hänet valittiin Tampereen pormestariksi viime kesänä.

Työntekijöiden ja työnantajien edustajat allekirjoittivat kilpailukykysopimuksen hallituksen patistamina viime vuoden kesäkuussa. Kiky merkitsi työntekijöille mm. palkkojen jäädytystä ja lisää työaikaa.

Lyly sanoo TV1:n MOT-ohjelmassa, että kikyyn olisi tullut muutoksia, jos talouden tila olisi tiedetty sopimusta neuvoteltaessa.

”Minä luulen, että nämä työaikakysymykset olisivat sieltä pois. Luulen, että ne ovat ne kaikkein vaikeimmat asiat kuitenkin olleet tässä ratkaisussa”, hän sanoo.

Vuosi sitten valtiovarainministeriö ennusti kasvuksi viime vuodelle 0,9 ja tälle vuodelle 1,2 prosenttia. Tilastokeskus arvioi nyt, että talous kasvoi viime vuonna 1,9 prosenttia. Vm puolestaan ennustaa tälle vuodelle jo 2,9 prosentin kasvua.

”Kyllä se minun vaikein sopimuskierros oli. Sen vuoden aikana käytiin aika monta vääntöä ja neuvoteltiin juuri valitun hallituksen kanssa. Hallitus on poliittisesti kaikkein voimakkaimmillaan silloin, kun se on valittu. Olihan siinä neuvotteluasetelmassa iso työ, että se saatiin jonkinlaiseen tasapainoon.”

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander ei halua ottaa kantaa siihen, olisiko kikystä tullut mitään, jos talouden kasvuvauhdin olisi tiedetty olleen kaksinkertainen arvioihin verrattuna.

”Totean edelleen vain sen, että meidän markkinaosuudet maailmankaupassa olivat alentuneet. Meidän kustannuskilpailukyky ei ole pysynyt kilpailijamaiden kelkassa”, hän sanoo MOT:lle.

”Jos meillä olisi ollut tämän päivän informaatio vuosi sitten käytössä, niin mitä olisi tapahtunut? Siihen en osaa ottaa kantaa”, Spolander sanoo.

Vuotuisen 24 tunnin yleisen työajan pidennyksen lisäksi kikyyn liittyi julkisen sektorin työntekijöiden lomarahojen 30 prosentin leikkaus vuosiksi 2017–2019.

Työnantajaleiristä on väläytelty uusien kikyjen tarpeellisuutta. Lyly ei usko, että uutta kikyä olisi tulossa.

"Luulen, että tämän tyyppistä heikennyspakettia ei nyt lähivuosina ole kyllä näköpiirissä, koska talous on lähteny toiseen suuntaan, hän sanoi MOT-haastattelussa.

MOT: Ennustajat mokasivat – kätilöt kyykkyyn
TV1 maanantaina 2.10. klo 20
Uusinnat:
TV1 tiistaina 3.10. klo 5.55
TV1 keskiviikkona 4.10. klo 16.15

Lyly: Kiky vaikein sopimukseni

Näin pieleen ennusteet menivät

”Sipilän kätilöt” suivaantuivat kikyyn