Hyppää pääsisältöön

Riku Rantala: “PERKELE RUISLEIPÄ” – näin Kim Dotcom saatiin harvinaiseen haastatteluun

Docventuresin esittämän Kim Dotcom -dokkarin päähenkilö on internetin menestynein ja etsityin suomalainen. Kim Dotcom on kiistelty hahmo (toisille konna, joillekin sankari), jonka tavoittamista on pidetty mediassa erittäin vaikeana. Kim Dotcomia ei ole koskaan ennen saatu suomalaiseen tv-haastatteluun, mutta Docventures onnistui nyt – kiitos apuun tulleen Docventuresin Twitter-kansan.

Kännykkä piippaa puolilta öin. Suomen aikaa – olen juuri tullut suihkusta ja menossa nukkumaan.

“Kim Dotcom seuraa nyt sinua”, kertoo Twitter-ilmoitus ruudussa.

Tällaista ei tapahdu joka päivä suomalaisissa mediayrityksissä. Kim Dotcomilla on 664 000 Twitter-seuraajaa ja Suomen passi. Amerikassa häntä on kutsuttu “tietoverkon etsintäkuulutetuimmaksi kasvoksi” – ja nyt Docventures voisi lähettää hänelle henkilökohtaisen viestin.

FBI:n ja lakimiesarmeijoiden lisäksi monella muullakin on asiaa tälle hakkerille ja nettimogulille, jota syytetään Yhdysvalloissa MegaUpload-palvelulla tehdyistä tekijänoikeusrikoksista, petoksista ja rahanpesusta.

Sen jälkeen kun raskaasti aseistautuneet viranomaiset ratsasivat massiivisen Dotcom-kartanon Uudessa-Seelannissa alkuvuodesta 2012, mies on kamppaillut eri oikeusasteissa amerikkalaisten luovutuspyyntöä vastaan – toistaiseksi onnistuneesti.

Luonnollisesti halusimme miehen itsensä haastatteluun.

Olimme saaneet Docventuresin ohjelmistoon Kim Dotcomia, verkkoa ja vapautta käsittelevän dokkarin, ja luonnollisesti halusimme miehen itsensä haastatteluun. Helppoa se ei olisi, mutta aina kannattaa yrittää: pyysimme apua Docventuresin Twitter-aktivisteilta. Joukot ryhtyivät tägäämään Dotcomia tviitteihinsä.

Mitään ei kuulunut.

Mutta kun kriittinen massa ylittyy, verkossa kaikki on mahdollista. Ilmeisesti yksi tviiteistä onnistuu sujahtamaan tietovuosta Dotcomin komentokeskukseen ja herättämään miehen huomion.

Juuri silloin, kun olen riisuutunut ja vetäytymässä punkkaan.

Tiedän, että nyt kannattaa toimia nopeasti. Viesti pitäisi lähettää heti ja toivoa, että se myös luetaan.

Laitan viestin: “PERKELE RUISLEIPÄ JA HYVÄÄ ILTAA KIM!”

Tiedän, että nyt kannattaa toimia nopeasti.

Miksi puhun hänelle kuin pohjanmaalaiselle? Median tietojen mukaan Kim ymmärtää jonkin verran suomea, ja siihen aion nyt panostaa. Miehen viestitulvassa tuskin kovin moni alkaa näillä sanoilla.

Sitten selitän, miten poikkeuksellinen suomalainen innovaatio Docventures on – aidosti osallistava dokumenttiyhteisö –, ja miten kiinnostavaa olisi saada elokuvamme päähenkilö avaamaan tilannettaan suoraan suomalaiselle yleisölle. Vetoan Kimin äidinmaallisiin tunteisiin, onhan Saksassa syntyneen Kimin äiti suomalainen.

Kuluu minuutti. Kännykkä piippaa.

“PERKELE! ABSOLUTELY!”

Perään ilmestyy myös selittämätön sianpää-emoji.

Adrenaliinipärinöissäni alan selittää aikaeroista ja Skype-haastattelusta. Saamme sovittua ajankohdasta. Muistan samalla, miten monta kertaa kv-median mukaan nämäkin tilanteet ovat lopulta päättyneet ohareihin. Dotcom-dokumentin ohjaaja oli kertonut meille, että he yrittivät kuukausia, kunnes mies lopulta suostui antamaan elokuvalle haastattelun.

Tunnen itseni fanboy74:ksi.

Mutta meillä on nyt aika sovittuna. Tuuletan munasillani ympäri kämppää. Sitten suljen verhot ja lähetän Tunnalle hehkuttavan WhatsApp-viestin.

Seuraavaksi pysähdyn. Tunnen itseni fanboy74:ksi. Alan ymmärtää naisia, jotka lähettelevät rakkauskirjeitä elinkautisvangeille.

Dotcomin meininki on nimittäin vähintäänkin epäilyttävää. Mutta samalla on todettava, että kyseessä on yksi merkittävä ennakkotapaus, mitä internetin vapauteen ja sen uhkien torjunnan laillisuuteen tulee – oli miehestä mitä mieltä tahansa.

Mediaa hän näyttää pyörittelevän miten tahtoo. Ehkä nyt meitäkin.

Menee hetki.

Dotcom retviittaa Docventuresin tviitin ja lisää kommentin:

“Suomi on paras ja kun tapaukseni on on ohi, tulen kotiin. Perkele”

Kim Dotcomin haastattelu Docventuresissa keskiviikkona 4.10.2017 klo 21 – ja kaikilla #Docventures-kanavilla ennen itse elokuvaa Kim Dotcom – Caught in The Web.

Jälkilöylyissä puidaan leffaa, mutta ennen kaikkea internetin ja digitalisaation uhkia ja mahdollisuuksia. Keskustelua starttaamassa startup-yrittäjä ja teknologiatietäjä Henrietta Kekäläinen, lohkoketjuista lohkaisemassa tekoäly- ja tulevaisuustutkija Sari Stenfors. Kolmantena vieraana päivystää Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Petrus Pennanen.

Tulkaa mukaan!

– Riku Rantala

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures