Hyppää pääsisältöön

Runoile, räppää ja osallistu kilpailuun!

Rap riimi runo -visa koululaisille
Rap riimi runo -visa koululaisille Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen kirjojensuomi

RAP, RIIMI, RUNO on kilpailu kaikille yläkoululaisille. Tarkoitus on kirjoittaa vanhoista runoista uusia teoksia – samaan tapaan kuin dj:t samplaavat musiikkia. Etsi sanat e-runokirjoista ja kirjoita sanoja käyttäen kokonaan uusi runo tai rap. Parhaat palkitaan vuoden lopussa!

RAP,RIIMI,RUNO -kilpailussa on mukana runoja Saima Harmajalta, Eeva Kilveltä, Eino Leinolta, Veijo Mereltä, Risto Rasalta, Pentti Saarikoskelta ja Katri Valalta.

Kilpailuaika on 2.10. – 24.11.2017. Raati valitsee parhaat runot ja rap-tekstit. Voittajakoulu saa palkinnoksi Suomen itsenäisyyden ajan kirjapaketin.

Ylen Kirjojen Suomi on maamme itsenäisyyden juhlavuoden suuri kirjallisuushanke, joka tutkii mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ja kuinka asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kirjat kertovat meidän tarinamme, Suomen tarinan.

Osallistumisohjeet:

Runoja ja räppejä voit tehdä kolmesta eri teemasta. Teemat ovat: rakkaus, tuntemattomalla rannalla ja maailmantuska. Tarkoituksena on etsiä sanat runokirjoista numerosarjojen perusteella. Runokirjat ja numerosarjat löytyvät alta. Kun olet löytänyt sanat, kirjoita niistä runo tai rap. Saat taivuttaa sanoja, lisätä mukaan omia sanojasi, mutta käytä jokaista sanaa vähintään kerran. Otsikoita ei lasketa vaan laskeminen alkaa runon alusta.

Lähetä valmiit runot ja räpit osoitteeseen kirjojen.suomi@yle.fi otsikolla RAP, RIIMI, RUNO.

Maailmantuska

Katri Vala: Paluu
runo: Vaikeneva lapsi, sanat 67, 68

Saima Harmaja: Sateen jälkeen
runo: Ukkosen jälkeen, sanat 24, 25

Eino Leino: Vapauden kirja
runo: Herran kansa, seitsemäs säkeistö, sanat 1, 2, 4
runo: Nuorten usko, kolmas säkeistö, sana 4

Risto Rasa: Kaksi seppää
runo 25 “Yötuuli heiluttaa veneeni lyhtyä…”: sana 5
runo 31 “Syysmyrsky on nyhtänyt…”: sana 1

Pentti Saarikoski: Mitä tapahtuu todella?
sivu 9 “tämä alkoi kaksi vuotta ennen sotia…”: sana 13
sivu 39 “vapaa markkinatalous…”: sanat 1, 2, 4, 5

Veijo Meri: Kuviteltu kuolema
sivu 94: rivi 21, sanat 4, 5 ja rivi 19, sana 1

Eeva Kilpi: Animalia
Morsian sarja VIII,
sivu 1 “Morsiamen silmissä asuu syvyys…” :
sanat 31, 32, 35

Tuntematon ranta

Pentti Saarikoski: Mitä tapahtuu todella?
sivu 27 “puiden maailmasta...”: sanat 27, 28
sivu 32 “oli kevät...”: sanat 30, 31

Risto Rasa: Kaksi seppää
sivu 28 “Linnut kirjoittavat...”: sanat 1, 2

Eeva Kilpi: Animalia
runo 9 “kuolevat syöttävät lintuja...”: sanat 10, 11
ja sana 54

Katri Vala: Paluu
runo Elämä: sanat 11, 14

Saima Harmaja: Sateen jälkeen
runo Tähdenlento: sanat 7, 8

Eino Leino: Vapauden kirja
runo Yö: sanat 65, 66

Rakkaus

Eeva Kilpi: Animalia
runo 1: sana 2
runo Morsian VIII, sivu 1: sanat 1 ja 2
runo Laulu rakkaudesta puihin ja eläimiin,
otsikon jälkeen alkavasta runosta neljäs säkeistö:
sanat 1,2,4

Katri Vala: Paluu
runo Syntymättömille: sivu 1, sanat 2 ja 3
runo Etsiminen: sivu 1, sanat 35, 36

Saima Harmaja: Sateen jälkeen
runo Sidottu: sanat 16 ja 49

Eino Leino: Vapauden kirja
runo Yö: sanat 18, 19
ja sanat 64, 65

Pentti Saarikoski: Mitä tapahtuu todella?
sivu 28 “illalla savu näyttää puhtaammalta…”:
sanat 9, 10

Risto Rasa: Kaksi seppää
sivu 18 “Onneksi kohtasimme nyt...”: sanat 1 ja 2
sivu 33 “Kun on syöty…”: sanat 19, 20


Runoilijaesittelyt ja e-kirjat:


Eino Leino: Vapauden kirja
Katri Vala: Paluu
Katri Vala: Sateen jälkeen
Pentti Saarikoski: Mitä tapahtuu todella?
Veijo Meri: Kuviteltu kuolema
Risto Rasa: Kaksi seppää
Eeva Kilpi: Animalia

 • Kriisien, uppoamisten, surujen ja ilojen 1990-luku - lue vuosikymmenen klassikot e-kirjoina!

  Lukulista 1990-luvulle

  1990-luvun alussa Suomessa oli maan historian pahimpia lamakausia ja ennennäkemätön suurtyöttömyys. Neuvostoliitto hajosi, Euroopan kartta meni uusiksi ja Jugoslaviassa syyllistyttiin kansanmurhiin. Teknologian, kännyköiden ja pöytätietokoneiden kehitys synnytti www-tietoverkon ja auttoi Suomen lamasta. 90-luvulla kotimaiset romaanit nostivat esiin monia yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten ihmisten pahoinvoinnin, huolen Suomen asemasta Euroopassa sekä jatkuvan kasvun ideologian mahdottomuudesta. Afrikan ongelmista, nälästä, pakolaisuudesta, rikollisuudesta ja terrorismista kirjoitettiin 2000-luvun kriisejä ennakoiden, mutta ilmastomuutoksesta ei vielä oltu tietoisia.

 • Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirja "Mennään jo naapuriin" kuvaa monikulttuurista Suomea

  Kirja, joka kuvaa kuluvaa vuotta 2017

  Politiikan murros, Turun puukotustragedia, ilmastonmuutos - mitä muistamme itsenäisyytemme juhlavuodesta 2017? Kirjojen Suomi valitsi luettavaksi yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Viimeisenä listalle pääsee oman aikamme, vuoden 2017 osuvimmin taltioiva teos. Se on Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen monikulttuurista Suomea kuvaava lastenkirja Mennään jo naapuriin. Toimittaja Seppo Puttonen kertoo valintansa taustoista.

 • Kirjabloggarit: Vuotta 2017 kuvaa osuvimmin Ossi Nymanin Röyhkeys

  Ossi Nymanin Röyhkeys kuvaa aikaamme.

  Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Haastoimme bloggarit mukaan valitsemaan listan viimeistä kirjaa: teosta, joka kuvaa parhaiten omaa aikaamme, vuotta 2017. Kirjabloggarit äänestivät ajankohtaisimmaksi Ossi Nymanin romaanin Röyhkeys (2017). Röyhkeys sai eniten mainintoja myös Kirjojen Suomelle tulleissa ehdotuksissa.

 • Hirvonen, Rauhala ja Liksom ovat Kirjojen Suomen lainatuimmat - kaikki e-kirjat luettavissa vuoden loppuun saakka!

  Kirjojen Suomi on tarjonnut ilmaisia e-kirjoja vuoden ajan

  Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Kirjoja on voinut lukea ilmaiseksi sähköisinä ja verkkokirjasto on avoinna vuoden loppuun saakka. Tähän mennessä kirjoja on lainattu 25 000 kertaa. Luetuimpia e-kirjoja ovat olleet Elina Hirvosen Kun aika loppuu (2015), Pauliina Rauhalan Taivaslaulu (2013) ja Rosa Liksomin Hytti nro 6 (2011).

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi

 • Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirja "Mennään jo naapuriin" kuvaa monikulttuurista Suomea

  Kirja, joka kuvaa kuluvaa vuotta 2017

  Politiikan murros, Turun puukotustragedia, ilmastonmuutos - mitä muistamme itsenäisyytemme juhlavuodesta 2017? Kirjojen Suomi valitsi luettavaksi yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Viimeisenä listalle pääsee oman aikamme, vuoden 2017 osuvimmin taltioiva teos. Se on Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen monikulttuurista Suomea kuvaava lastenkirja Mennään jo naapuriin. Toimittaja Seppo Puttonen kertoo valintansa taustoista.

 • Kirjabloggarit: Vuotta 2017 kuvaa osuvimmin Ossi Nymanin Röyhkeys

  Ossi Nymanin Röyhkeys kuvaa aikaamme.

  Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Haastoimme bloggarit mukaan valitsemaan listan viimeistä kirjaa: teosta, joka kuvaa parhaiten omaa aikaamme, vuotta 2017. Kirjabloggarit äänestivät ajankohtaisimmaksi Ossi Nymanin romaanin Röyhkeys (2017). Röyhkeys sai eniten mainintoja myös Kirjojen Suomelle tulleissa ehdotuksissa.