Hyppää pääsisältöön

Tähtikirjailijat rustasivat satuja Pirkka-Pekka Peteliukselle: ”Tämä oli suuri kunnia”

Pirkka-Pekka Petelius lukee iltasatuja.
Pirkka-Pekka Petelius lukee Tuomas Kyrön, Heli Laaksosen ja Juha Itkosen satuja. Pirkka-Pekka Petelius lukee iltasatuja. iltasatu

Pirkka-Pekka Petelius kertoo upouusia, suomalaisten kirjailijoiden kirjoittamia satuja rakastetussa Iltasatu-ohjelmassa. Satuja rustailleet Tuomas Kyrö, Heli Laaksonen ja Juha Itkonen lumoutuivat lapsena kuunnellessaan iltasatuja Lasse Pöystin lukemana.

Kun Tuomas Kyrö, Heli Laaksonen ja Juha Itkonen kirjoittivat omat iltasatunsa Pikku Kakkosen Iltasatuun, he tiesivät niiden päätyvän Pirkka-Pekka Peteliuksen suuhun. Tuomas Kyrö oli asiasta todella innoissaan.

”Tämä oli suuri kunnia. Ihan samoihin aikoihin kun katselin Lasse Pöystiä, katsoin Velipuolikuuta ja etenkin Pirkka-Pekka Peteliusta. Monipuolisuusihme,koomikko, rytmikko, hullu, viisas, paras. Taipuu kaikkeen itkusta nauruun”, Tuomas ylistää.

Myös Juha Itkonen inspiroitui siitä, että satujen lukijana toimi Pirkka-Pekka.

”Olen kirjoittanut muutaman kerran teatterille ja silloinkin aina kuullut näyttelijöiden äänet mielessäni. Ja PP on tietenkin loistava”.

Vain Heli Laaksonen suorastaan unohti, kuka sadut tulee lukemaan.

”Lasse Pöystin kuva on niin liimautunut mieleeni, ettei PPP käynyt ajatuksissakaan... Lukijan legendaarisuudella ei ole lapselle suurta merkitystä, kunhan sadun lukemiseen vain keskittyy huolella.”

Pirkka-Pekka: Pidän hauskoista ja vekkuleista saduista

Pirkka-Pekka Peteliukselle satujen kertominen on ollut kiinnostava ja opettavainen kokemus. Ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella hän luki 20 satua, nyt luvassa on 19 uutta tarinaa. Helppoa tai yksinkertaista satujen kertominen ei ole, sillä kuten hän asian ilmaisee, ”tarina sanamukaisesti lepää sanan päällä”.

”Hyvä satu vangitsee sekä lapsen että aikuisen tarinan äärelle. Se antaa kuulijalleen siivet. Se on kuin uni, liioiteltu ja täynnä vahvoja tunteita”, Pirkka-Pekka toteaa.

Hänelle itselleen luettiin paljon satuja lapsena. Hän muistelee niiden olleen erittäin jännittäviä – jopa pelottavia.

”Sadut jaksavat edelleen kiehtoa minua. Enkä nyt tarkoita julmimpia ja häijyimpiä satuja, vaan tarinoita ylimalkaan. Pidän enemmänkin hauskoista, vekkuleista ja herkistä saduista. Suhteeni satuihin on siis syventynyt.

Kaikki rakastivat Lasse Pöystiä

Lasse Pöysti heristää sormea.
Lasse Pöysti lukemassa iltasatua. Lasse Pöysti heristää sormea. Kuva: Arja Lento/Yle Kuvapalvelu. Lasse Pöysti,iltasatu

Tuomas Kyrö, Heli Laaksonen ja Tuomas Kyrö jakavat jokainen Lasse Pöystin Iltasadusta hyvin samanlaisen, kollektiivisen muiston.

”Lasse Pöystin lukeman iltasadun kuuntelin aina hievahtamatta. Eläydyin hänen lämpimään ja läsnäolevaan sadunkerrontatapaansa niin, että nytkin tulee nenään Pöystin ruskean villapaidan turvallinen haju. Vaikka en ole
ikinä lähellekään häntä päässyt”, Heli Laaksonen muistelee.

”Muistan elävästi ja lämpimästi Lasse Pöystin äänen ja lempeän karhumaisen olemuksen”, Juha Itkonen komppaa.

Samoilla linjoilla on myös Tuomas Kyrö – tosin yksi asia häntä ohjelmassa kiukutti.

”Pöystin pörröinen ulkoasu ja rauhallinen lukutapa loivat perusturvallisuuden tunteen. Vähän ärsytti, että puoli seitsemältä luettiin jo iltasatu, koska halusin valvoa vähintään puoli kymmeneen”, hän naurahtaa.

Kirjailijoiden omat suosikkisadut

Tuomas Kyrö: Pinokkio – ”Totuutta etsivälle ja kadottavalle ihmiselle Pinokkio toimii aina.”

Heli Laaksonen: Hannu ja Kerttu –” Hannu ja Kerttu! Metsässä seikkailevat köyhät lapsiparat kiinnostivat enemmän kuin linnojen prinsessat. Lisäihanutta toi se, että toimeliaalla Kerttu-tytöllä oli sama nimi kuin omalla mummollani.”

Juha Itkonen: Pieni ruskea kana – ”Kaverit laiskottelevat ja kana tekee kaikki työt.”

Iltasatu - uudet jaksot alkavat Pikku Kakkosessa ja Yle Areenasssa 3.10.2017

Lue myös: Tuomas Kyrö, Juha Itkonen ja Heli Laaksonen kirjoittivat Iltasadun uudet tarinat

Kommentit
 • Rakkaus jalkapalloon yhdisti Göstan ja Kaiden

  Kai "Kaide" Järvinen muistelee Gösta Sundqvistia.

  Kai Järvinen ehti nähdä Gösta Sundqvistin kolme eri puolta: radio- ja levytysstudiossa, sekä pallokentällä. Järvisen esittämä ja Gösta Sundqvistin luoma raitiovaunukuljettaja Aarne Tenkanen seikkaili 90-luvulla Göstan radiohupailujen äänenä ja levytti useamman levyllisen Sundqvistin salanimellä tehtailemaa musiikkia.

 • Naiset puhuvat pimpistä suoraan – katso Jalkojen välissä -sarja

  Suoraa puhetta seksuaalisuudesta tanskalaisessa sarjassa

  Karvaisena vai ilman karvoja? Millainen oli ensimmäinen kerta? Mitä tapahtuu, kun elämä alapään kanssa on hankalaa tai suistuu raiteiltaan? Nuoret tanskalaisnaiset kertovat seksuaalisuudestaan ilman nimiä ja kasvoja – he paljastavat kameralle vain alapäänsä.

 • Viikon 33 vinkit: ohjelmassa digitaitoja, hullua tiedetestausta ja uusia tuotantokausia!

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 33

  Viikolla 33 estradille astuvat YleX:stä ja Kioskista tutut Viki, Köpi ja Henkka ohjelmassa, jossa Henkka pistää kaverinsa koville tieteen nimissä! Selviääkö Köpi 500-asteisesta tuli-infernosta? Entä pystyykö pelkkä kahvakuula pelastamaan Vikin korkealta putoavan jääkaapin alta? Se nähdään tiistaina, kun miehet pääsevät vauhtiin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.

 • Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

  Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

  Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

 • Kuinka hyvin muistat 8. kauden tapahtumat?

  Tietovisa 8. kauden tapahtumista.

  Oletko todellinen UP-tietäjä vai vaan pelkkä pikakelaaja? Testaa, kuinka hyvin muistat Uuden Päivän 8. tuotantokauden juonikuviot. Tsemppiä testiin!