Hyppää pääsisältöön

Tähtikirjailijat rustasivat satuja Pirkka-Pekka Peteliukselle: ”Tämä oli suuri kunnia”

Pirkka-Pekka Petelius lukee iltasatuja.
Pirkka-Pekka Petelius lukee Tuomas Kyrön, Heli Laaksosen ja Juha Itkosen satuja. Pirkka-Pekka Petelius lukee iltasatuja. iltasatu

Pirkka-Pekka Petelius kertoo upouusia, suomalaisten kirjailijoiden kirjoittamia satuja rakastetussa Iltasatu-ohjelmassa. Satuja rustailleet Tuomas Kyrö, Heli Laaksonen ja Juha Itkonen lumoutuivat lapsena kuunnellessaan iltasatuja Lasse Pöystin lukemana.

Kun Tuomas Kyrö, Heli Laaksonen ja Juha Itkonen kirjoittivat omat iltasatunsa Pikku Kakkosen Iltasatuun, he tiesivät niiden päätyvän Pirkka-Pekka Peteliuksen suuhun. Tuomas Kyrö oli asiasta todella innoissaan.

”Tämä oli suuri kunnia. Ihan samoihin aikoihin kun katselin Lasse Pöystiä, katsoin Velipuolikuuta ja etenkin Pirkka-Pekka Peteliusta. Monipuolisuusihme,koomikko, rytmikko, hullu, viisas, paras. Taipuu kaikkeen itkusta nauruun”, Tuomas ylistää.

Myös Juha Itkonen inspiroitui siitä, että satujen lukijana toimi Pirkka-Pekka.

”Olen kirjoittanut muutaman kerran teatterille ja silloinkin aina kuullut näyttelijöiden äänet mielessäni. Ja PP on tietenkin loistava”.

Vain Heli Laaksonen suorastaan unohti, kuka sadut tulee lukemaan.

”Lasse Pöystin kuva on niin liimautunut mieleeni, ettei PPP käynyt ajatuksissakaan... Lukijan legendaarisuudella ei ole lapselle suurta merkitystä, kunhan sadun lukemiseen vain keskittyy huolella.”

Pirkka-Pekka: Pidän hauskoista ja vekkuleista saduista

Pirkka-Pekka Peteliukselle satujen kertominen on ollut kiinnostava ja opettavainen kokemus. Ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella hän luki 20 satua, nyt luvassa on 19 uutta tarinaa. Helppoa tai yksinkertaista satujen kertominen ei ole, sillä kuten hän asian ilmaisee, ”tarina sanamukaisesti lepää sanan päällä”.

”Hyvä satu vangitsee sekä lapsen että aikuisen tarinan äärelle. Se antaa kuulijalleen siivet. Se on kuin uni, liioiteltu ja täynnä vahvoja tunteita”, Pirkka-Pekka toteaa.

Hänelle itselleen luettiin paljon satuja lapsena. Hän muistelee niiden olleen erittäin jännittäviä – jopa pelottavia.

”Sadut jaksavat edelleen kiehtoa minua. Enkä nyt tarkoita julmimpia ja häijyimpiä satuja, vaan tarinoita ylimalkaan. Pidän enemmänkin hauskoista, vekkuleista ja herkistä saduista. Suhteeni satuihin on siis syventynyt.

Kaikki rakastivat Lasse Pöystiä

Lasse Pöysti heristää sormea.
Lasse Pöysti lukemassa iltasatua. Lasse Pöysti heristää sormea. Kuva: Arja Lento/Yle Kuvapalvelu. Lasse Pöysti,iltasatu

Tuomas Kyrö, Heli Laaksonen ja Tuomas Kyrö jakavat jokainen Lasse Pöystin Iltasadusta hyvin samanlaisen, kollektiivisen muiston.

”Lasse Pöystin lukeman iltasadun kuuntelin aina hievahtamatta. Eläydyin hänen lämpimään ja läsnäolevaan sadunkerrontatapaansa niin, että nytkin tulee nenään Pöystin ruskean villapaidan turvallinen haju. Vaikka en ole
ikinä lähellekään häntä päässyt”, Heli Laaksonen muistelee.

”Muistan elävästi ja lämpimästi Lasse Pöystin äänen ja lempeän karhumaisen olemuksen”, Juha Itkonen komppaa.

Samoilla linjoilla on myös Tuomas Kyrö – tosin yksi asia häntä ohjelmassa kiukutti.

”Pöystin pörröinen ulkoasu ja rauhallinen lukutapa loivat perusturvallisuuden tunteen. Vähän ärsytti, että puoli seitsemältä luettiin jo iltasatu, koska halusin valvoa vähintään puoli kymmeneen”, hän naurahtaa.

Kirjailijoiden omat suosikkisadut

Tuomas Kyrö: Pinokkio – ”Totuutta etsivälle ja kadottavalle ihmiselle Pinokkio toimii aina.”

Heli Laaksonen: Hannu ja Kerttu –” Hannu ja Kerttu! Metsässä seikkailevat köyhät lapsiparat kiinnostivat enemmän kuin linnojen prinsessat. Lisäihanutta toi se, että toimeliaalla Kerttu-tytöllä oli sama nimi kuin omalla mummollani.”

Juha Itkonen: Pieni ruskea kana – ”Kaverit laiskottelevat ja kana tekee kaikki työt.”

Iltasatu - uudet jaksot alkavat Pikku Kakkosessa ja Yle Areenasssa 3.10.2017

Lue myös: Tuomas Kyrö, Juha Itkonen ja Heli Laaksonen kirjoittivat Iltasadun uudet tarinat

Lue myös - yle.fi:stä poimittua