Hyppää pääsisältöön

Vikasietotila: Tietokoneen tehokäyttäjäksi pienillä nikseillä

Kuva, jossa Vikasietotila-podcastin tekijät nurinpäin.
Kuva, jossa Vikasietotila-podcastin tekijät nurinpäin. Kuva: Miro Johansson tietokoneet,Vikasietotila

Meistä kaikista voi tulla nopeasti tietokoneen tehokäyttäjiä noudattamalla kolmea yksinkertaista periaatetta.

Tietotekniikan käyttö vaati aikoinaan loputtomia tietokoneen sielunelämän opiskeluun uhrattuja tunteja. Vaikeimpiin asioihin pystyivät vain tehokäyttäjät, joiden näpeissä tietokoneen käyttö näytti taikuudelta.

Vaikka tehokäyttäjän taidoista on edelleen hyötyä, nykyisin saamme tehtyä arkiset työmme ilman tietokoneen tekstipäätteelle kirjoitettuja mutkikkaita komentosarjoja. Kun sovellukset ovat kehittymässä entistä helpommiksi ja monipuolisimmiksi, samalla me kaikki olemme muuttumassa tietotekniikan tehokäyttäjiksi.

Voimme silti hyötyä perinteisten tehokäyttäjien työtavoista noudattamalla kolmea yksinkertaista periaatetta.

1. Opettele pikanäppäimet

Ohjelmoijat ja muut tietokoneen tehokäyttäjät välttelevät alituista hiireen tarttumista ja hidasta valikkoviidakoissa seikkailua. He käyttävät mahdollisimman paljon sovellustensa näppäinkomentoja, sillä pikanäppäimet ovat vikkelin tapa tehostaa tietokoneen käyttöä.

Me kaikki pystymme tehostamaan tietokoneen käyttöä samalla periaatteella.

Vaikka näppäimistön oikopolkujen opettelu voi tuntua aluksi hankalalta, näppäinyhdistelmät jäävät pienellä harjoittelulla lihasmuistiin. Opettelun vaatima aika tulee moninkertaisesti takaisin tietokoneen sujuvampana käyttönä.

Esimerkiksi Microsoft Word sisältää laajan valikoiman pikanäppäimiä, joiden hallinta tehostaa huomattavasti ohjelman käyttöä. Sama pätee muihinkin perussovelluksiin, kuten vaikkapa Exceliin ja Powerpointiin.

Myös nettiselaimen oikopolut kannattaa opetella. Chrome-selaimeen on rakennettu pitkä liuta käteviä pikanäppäimiä samalla tavoin kuin Firefoxiin ja Internet Exploreriin.

2. Käytä tekstintäydennystä

Ohjelmoijat ja muut tehokäyttäjät väittävät usein olevansa laiskoja. Kaikki mitä suinkin voidaan siirtää koneen tehtäväksi todella siirretään koneen tehtäväksi. Siksi ohjelmointityökalut tarjoavat apuvälineet myös automaattiseen tekstintäydennykseen.

Voimme seurata ohjelmoijien esimerkkiä helppokäyttöisten apuohjelmien avulla.

Tekstiä täydentävät apuohjelmat helpottavat arkea aina, kun sähköpostien tai muiden tekstien sisältö toistuu. Kun kirjoitamme ennalta määritellyn lyhenteen, sovellus syöttää automaattisesti lyhennettä koskevat sanat tai lauseet. Laajennettavia tekstinpaloja voivat yksinkertaisimmillaan olla erilaiset sähköpostien tervehdykset ja toivotukset.

Mac-tietokoneissa ja iPhone-puhelimissa on sisäänrakennetut toiminnot tekstin korvaukseen. Helppokäyttöisyyttä ja monipuolisuutta löytyy kaupallisista apuohjelmista, kuten TextExpanderista (Mac, Windows ja iOS), aTextistä (Mac) sekä PhraseExpressistä (Mac, Windows, Android, iOS).

3. Automatisoi laitteesi

Pisimmälle vietynä tehokäyttö tarkoittaa laitteen eri toimintojen yhdistämistä toisiinsa automatisoinnilla. Silloin hankalat ja monivaiheiset tehtävät kutistuvat yksittäiseen klikkaukseen – tai tapahtuvat pelkän kellonajan tai viikonpäivän laukaisemina.

Hyödyllisiä automaatioita ovat esimerkiksi tietokoneen työpöydän säännöllinen puhdistus tiedostoista, valokuvien ja tiedostomuotojen muunnokset ja vaikkapa kulukuiteista otettujen valokuvien siirtäminen pilvipalveluun.

Automaattitoimintoja on perinteisesti luotu kirjoittamalla tietokoneen komentorivillä pieniä komentosarjoja eli skriptejä. Näppärimmin samat hyödyt saadaan käyttöön varta vasten tehdyillä apuohjelmilla. Mac-koneiden suosittu automaatiosovellus on nimeltään Hazel. Windowsissa toimii File Juggler.

Myös puhelimet ja tabletit mahdollistavat jo hyvinkin monimutkaisia automaatioita. iOS-käyttäjät voivat kokeilla esimerkiksi Workflow-sovellusta. Android-käyttäjille löytyy vastaavasti Automate ja Tasker.

Kuuntele Areenassa
Tilaa podcast

Jakson linkit ja vinkit

 • Vikasietotila: Muunna tabletti tietokoneeksi helpoin vinkein

  Tabletti toimii myös kannettavana tietokoneena

  Taulutietokone eli tabletti suunniteltiin käytettäväksi tietokoneen rinnalla. Fiksusti varusteltuna tabletti voi kuitenkin kasvaa oikeaksi kannettavaksi tietokoneeksi. Tabletin arkiset hyödyt ovat selviä. Kädessä pideltävä, välittömästi käynnistyvä ruutu sopii hienosti kevyeen netin selailuun, sähköpostien ja kirjojen lukemiseen sekä tietysti pelaamiseen ja videoiden katseluun.

 • Vikasietotila: Tietokoneen tehokäyttäjäksi pienillä nikseillä

  Tietokoneen tehokäyttö ei ole vaikeaa

  Meistä kaikista voi tulla nopeasti tietokoneen tehokäyttäjiä noudattamalla kolmea yksinkertaista periaatetta: Opettele pikanäppäimet, käytä tekstintäydennystä ja automatisoi toistuvat, hankalat tehtävät. Pian olemme kaikki tehokäyttäjiä!

Media- ja digitaidot

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Tiedämme mitä haet Googlessa – testaa tunnistatko kuukauden hakujen perusteella

  Missä kuussa googlataan Cooperin testiä ja kaalikääryleitä?

  Missä kuussa suosittuja hakuja ovat Cooperin testi, kaalikääryleet, enterorokko ja riistakamera? Kaikki verkkoon julkaisevat haluavat, että heidän juttunsa löydetään. Parhaiten jutut löytyvät Googlen kautta. Oikea ajankohta ja avaintermien tuntemus, niin kutsuttu hakukoneoptimointi, nostaa sivustoa hakutuloksissa.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.