Hyppää pääsisältöön

Vikasietotila: Tietokoneen tehokäyttäjäksi pienillä nikseillä

Kuva, jossa Vikasietotila-podcastin tekijät nurinpäin.
Kuva, jossa Vikasietotila-podcastin tekijät nurinpäin. Kuva: Miro Johansson tietokoneet,Vikasietotila

Meistä kaikista voi tulla nopeasti tietokoneen tehokäyttäjiä noudattamalla kolmea yksinkertaista periaatetta.

Tietotekniikan käyttö vaati aikoinaan loputtomia tietokoneen sielunelämän opiskeluun uhrattuja tunteja. Vaikeimpiin asioihin pystyivät vain tehokäyttäjät, joiden näpeissä tietokoneen käyttö näytti taikuudelta.

Vaikka tehokäyttäjän taidoista on edelleen hyötyä, nykyisin saamme tehtyä arkiset työmme ilman tietokoneen tekstipäätteelle kirjoitettuja mutkikkaita komentosarjoja. Kun sovellukset ovat kehittymässä entistä helpommiksi ja monipuolisimmiksi, samalla me kaikki olemme muuttumassa tietotekniikan tehokäyttäjiksi.

Voimme silti hyötyä perinteisten tehokäyttäjien työtavoista noudattamalla kolmea yksinkertaista periaatetta.

1. Opettele pikanäppäimet

Ohjelmoijat ja muut tietokoneen tehokäyttäjät välttelevät alituista hiireen tarttumista ja hidasta valikkoviidakoissa seikkailua. He käyttävät mahdollisimman paljon sovellustensa näppäinkomentoja, sillä pikanäppäimet ovat vikkelin tapa tehostaa tietokoneen käyttöä.

Me kaikki pystymme tehostamaan tietokoneen käyttöä samalla periaatteella.

Vaikka näppäimistön oikopolkujen opettelu voi tuntua aluksi hankalalta, näppäinyhdistelmät jäävät pienellä harjoittelulla lihasmuistiin. Opettelun vaatima aika tulee moninkertaisesti takaisin tietokoneen sujuvampana käyttönä.

Esimerkiksi Microsoft Word sisältää laajan valikoiman pikanäppäimiä, joiden hallinta tehostaa huomattavasti ohjelman käyttöä. Sama pätee muihinkin perussovelluksiin, kuten vaikkapa Exceliin ja Powerpointiin.

Myös nettiselaimen oikopolut kannattaa opetella. Chrome-selaimeen on rakennettu pitkä liuta käteviä pikanäppäimiä samalla tavoin kuin Firefoxiin ja Internet Exploreriin.

2. Käytä tekstintäydennystä

Ohjelmoijat ja muut tehokäyttäjät väittävät usein olevansa laiskoja. Kaikki mitä suinkin voidaan siirtää koneen tehtäväksi todella siirretään koneen tehtäväksi. Siksi ohjelmointityökalut tarjoavat apuvälineet myös automaattiseen tekstintäydennykseen.

Voimme seurata ohjelmoijien esimerkkiä helppokäyttöisten apuohjelmien avulla.

Tekstiä täydentävät apuohjelmat helpottavat arkea aina, kun sähköpostien tai muiden tekstien sisältö toistuu. Kun kirjoitamme ennalta määritellyn lyhenteen, sovellus syöttää automaattisesti lyhennettä koskevat sanat tai lauseet. Laajennettavia tekstinpaloja voivat yksinkertaisimmillaan olla erilaiset sähköpostien tervehdykset ja toivotukset.

Mac-tietokoneissa ja iPhone-puhelimissa on sisäänrakennetut toiminnot tekstin korvaukseen. Helppokäyttöisyyttä ja monipuolisuutta löytyy kaupallisista apuohjelmista, kuten TextExpanderista (Mac, Windows ja iOS), aTextistä (Mac) sekä PhraseExpressistä (Mac, Windows, Android, iOS).

3. Automatisoi laitteesi

Pisimmälle vietynä tehokäyttö tarkoittaa laitteen eri toimintojen yhdistämistä toisiinsa automatisoinnilla. Silloin hankalat ja monivaiheiset tehtävät kutistuvat yksittäiseen klikkaukseen – tai tapahtuvat pelkän kellonajan tai viikonpäivän laukaisemina.

Hyödyllisiä automaatioita ovat esimerkiksi tietokoneen työpöydän säännöllinen puhdistus tiedostoista, valokuvien ja tiedostomuotojen muunnokset ja vaikkapa kulukuiteista otettujen valokuvien siirtäminen pilvipalveluun.

Automaattitoimintoja on perinteisesti luotu kirjoittamalla tietokoneen komentorivillä pieniä komentosarjoja eli skriptejä. Näppärimmin samat hyödyt saadaan käyttöön varta vasten tehdyillä apuohjelmilla. Mac-koneiden suosittu automaatiosovellus on nimeltään Hazel. Windowsissa toimii File Juggler.

Myös puhelimet ja tabletit mahdollistavat jo hyvinkin monimutkaisia automaatioita. iOS-käyttäjät voivat kokeilla esimerkiksi Workflow-sovellusta. Android-käyttäjille löytyy vastaavasti Automate ja Tasker.

Kuuntele Areenassa
Tilaa podcast

Jakson linkit ja vinkit

Vikasietotila

 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot