Hyppää pääsisältöön

Hyvälaatuista rosoisuutta

Suomalaisen orkesterikentän särmikäs pohjalainen, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on saanut nauttia vuosien mittaan yhteistyöstä useiden säveltäjien kanssa. Niinpä on luonnollista, että yhteistyön hedelmiä esitellään omana albuminaan. Alban SACD:nä julkaisema “Dedicated to” sisältää suomalais-latvialaisen kattauksen orkesterille omistettua musiikkia. Yhteen hioitunut soittajisto soittaa kunniakapellimestarinsa Juha Kankaan johdolla totutun intohimoisesti, ja omimmansa parissa orkesterin soiton jälki on erittäin laadukasta.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Levyn aloittava Kalevi Ahon …jäätyivät umpeen levottomat vedet on ensiosa vuoden 1996 Kolmannesta kamarisinfoniasta, jonka muissa osissa olisi osuus myös saksofonisolistille. Kokonaisuudesta irroitettuna hyvin toimiva, otsikkonsa kautta ohjelmallisuuteen taipuva teos on nimetty Tuomas Anhavan kääntämää tanka-runoa seuraillen. Se antaa tiukan modernin lähtölaukauksen albumille, joka alkaa sittemmin kulkea yhä vahvemmin kohti uusromantiikkaa – matkalla, joka on onneksi moni-ilmeinen ja kaikkea muuta kuin suoraviivainen.

Onutė Narbutaitėn aforistisesti nimetty Oliko se perhonen – Was there a butterfly? vuodelta 2013 saa keskipohjanmaalaisten soinnista hurjan voimakkaan, ihmeellisen graafisen terän itseensä. Pidän Narbutaitėn musiikista ylipäätään, ja tämä erityisesti Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin erityispiirteitä huomioiden sävelletty teos on yksi hienoimmista jousiorkesteriteoksista joita vastaani on tullut. Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin soitossa on hyvänlaista ruosteisen teräksen rosoisuutta, joka luo Narbutaitėn perhosensiiven kevyistä jousitekstuureista kuvaelmallisen unenomaisen aikaveistoksen.

Erkki Salmenhaaran jousiyhtyeteokset Elegia II ja Elegia V muistuttavat säveltäjänsä olleen aina oman aikansa hermolla. Vuoden 1963 Elegia II kahdelle jousikvartetille toi suomalaiseen musiikkiin György Ligetin sointikenttiä; vuoden 1995 Elegia V jousiorkesterille on samalla tavoin ja aika tavalla sitä vastoin vapaatonaalinen, miltei naivistisen uusromanttinen lyhyt, kaihomielinen runoelma. Vielä lähemmäs omaa aikaamme tulee yksi Einojuhani Rautavaaran viimeisistä teoksista, itseoikeutetusti Keski-Pohjanmaan kamariorkesterille orkesterin 40-vuotisjuhliin sävelletty Canto V vuodelta 2012.

Levyn tuorein teos on kuitenkin sen päättävä Pēteris Vasksin Musica serena, joka on taasen syntymäpäivälahja pari vuotta sitten 70 vuotta täyttäneelle Juha Kankaalle. Se täydentää suomalais-latvialaisen musiikin levyn matkan rehellisen romanttisella tavalla, ehkäpä aitoa pohjalaista sielua kosketellen. Juha Kangas ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ovat tehneet itselleen musikantin, kosiskelemattoman käyntikortin, josta sietää olla ylpeä.

“Dedicated to”. Kalevi Aho: …jäätyivät umpeen levottomat vedet. Onutė Narbutaitė: Was there a butterfly? Erkki Salmenhaara: Elegiat II ja V. Einojuhani Rautavaara: Canto V “Into the heart of light”. Pēteris Vasks: Musica serena. - Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, joht. Juha Kangas.

Kuuntele Uudet levyt 29.9.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • Muumiooppera teki Ilkka Kuusistosta säveltäjän – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 26. huhtikuuta!

  Huhtikuun 26. päivänä syntyneestä säveltäjä Ilkka Kuusistosta (s.1933) on kerrottu, että isänsä Taneli Kuusiston tapaan hän ehti muodostaa säveltämisestä vain osan monitahoisesta työkentästästään. Avioero, uusi elämä ja erityisesti uusi kirjahylly vaikuttivat siihen, että hänestä tuli lopulta oopperasäveltäjä.

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.

 • Sibeliuksen suosikkisopraano Ida Ekman – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 22. huhtikuuta.

  Huhtikuun 22. päivänä syntyneen Ida Ekmanin (1875–1942) taipuisaa, kaunissointista sopraanoa ihaili mm. Sibelius, jonka musiikkia laulajatar teki tunnetuksi sekä kotimaassa että ulkomailla. Nuoren Idan sanotaankin olleen rakastunut säveltäjään. Idan aviomies, pianisti Karl Ekman ja Jean Sibelius olivat läheisiä ystäviä jo nuoruusvuosilta.