Hyppää pääsisältöön

Hyvälaatuista rosoisuutta

Suomalaisen orkesterikentän särmikäs pohjalainen, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on saanut nauttia vuosien mittaan yhteistyöstä useiden säveltäjien kanssa. Niinpä on luonnollista, että yhteistyön hedelmiä esitellään omana albuminaan. Alban SACD:nä julkaisema “Dedicated to” sisältää suomalais-latvialaisen kattauksen orkesterille omistettua musiikkia. Yhteen hioitunut soittajisto soittaa kunniakapellimestarinsa Juha Kankaan johdolla totutun intohimoisesti, ja omimmansa parissa orkesterin soiton jälki on erittäin laadukasta.

Cd-levyn kansi
Cd-levyn kansi CD-levyt

Levyn aloittava Kalevi Ahon …jäätyivät umpeen levottomat vedet on ensiosa vuoden 1996 Kolmannesta kamarisinfoniasta, jonka muissa osissa olisi osuus myös saksofonisolistille. Kokonaisuudesta irroitettuna hyvin toimiva, otsikkonsa kautta ohjelmallisuuteen taipuva teos on nimetty Tuomas Anhavan kääntämää tanka-runoa seuraillen. Se antaa tiukan modernin lähtölaukauksen albumille, joka alkaa sittemmin kulkea yhä vahvemmin kohti uusromantiikkaa – matkalla, joka on onneksi moni-ilmeinen ja kaikkea muuta kuin suoraviivainen.

Onutė Narbutaitėn aforistisesti nimetty Oliko se perhonen – Was there a butterfly? vuodelta 2013 saa keskipohjanmaalaisten soinnista hurjan voimakkaan, ihmeellisen graafisen terän itseensä. Pidän Narbutaitėn musiikista ylipäätään, ja tämä erityisesti Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin erityispiirteitä huomioiden sävelletty teos on yksi hienoimmista jousiorkesteriteoksista joita vastaani on tullut. Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin soitossa on hyvänlaista ruosteisen teräksen rosoisuutta, joka luo Narbutaitėn perhosensiiven kevyistä jousitekstuureista kuvaelmallisen unenomaisen aikaveistoksen.

Erkki Salmenhaaran jousiyhtyeteokset Elegia II ja Elegia V muistuttavat säveltäjänsä olleen aina oman aikansa hermolla. Vuoden 1963 Elegia II kahdelle jousikvartetille toi suomalaiseen musiikkiin György Ligetin sointikenttiä; vuoden 1995 Elegia V jousiorkesterille on samalla tavoin ja aika tavalla sitä vastoin vapaatonaalinen, miltei naivistisen uusromanttinen lyhyt, kaihomielinen runoelma. Vielä lähemmäs omaa aikaamme tulee yksi Einojuhani Rautavaaran viimeisistä teoksista, itseoikeutetusti Keski-Pohjanmaan kamariorkesterille orkesterin 40-vuotisjuhliin sävelletty Canto V vuodelta 2012.

Levyn tuorein teos on kuitenkin sen päättävä Pēteris Vasksin Musica serena, joka on taasen syntymäpäivälahja pari vuotta sitten 70 vuotta täyttäneelle Juha Kankaalle. Se täydentää suomalais-latvialaisen musiikin levyn matkan rehellisen romanttisella tavalla, ehkäpä aitoa pohjalaista sielua kosketellen. Juha Kangas ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ovat tehneet itselleen musikantin, kosiskelemattoman käyntikortin, josta sietää olla ylpeä.

“Dedicated to”. Kalevi Aho: …jäätyivät umpeen levottomat vedet. Onutė Narbutaitė: Was there a butterfly? Erkki Salmenhaara: Elegiat II ja V. Einojuhani Rautavaara: Canto V “Into the heart of light”. Pēteris Vasks: Musica serena. - Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, joht. Juha Kangas.

Kuuntele Uudet levyt 29.9.2017, toimittajana Ville Komppa.