Hyppää pääsisältöön

Lehmä opettaa lapsille lukutaitoa ja myötätuntoa – "Kummituskirjoja ei kannata lukea lehmille"

1nella ruohonen lukee lehmälle
Nella Ruohonen valitsi kirjan lukulehmä Heilikille. 1nella ruohonen lukee lehmälle lukulehmä

Lehmä ei naura takeltelulle tai korjaa väärin luettuja sanoja, vaan rauhoittaa ja ottaa mukaan laumaansa. Siksi se on erinomainen kohde, kun lapsi harjoittelee lukemista. Raisiossa kaikki tokaluokkalaiset käyvät lukemassa paikallisille lehmille.

Alakoululainen Minttu Mäntylä istuu 600 kiloisen lehmän viereen ja alkaa lukea ääneen. Tyttö aistii, että lehmä nauttii lukemisesta ja rentoutuu itsekin lukemaan pitkiäkin lauseita.

– Kummituskirjoja ei kannata lukea lehmille, ettei niille tule pahoja unia, tarkentaa Mäntylä.

Raisiossa jokainen tokaluokkalainen lukee lehmälle. Luokkia on 14, joten itäsuomenkarjaan kuuluvat Heilikki, Anneli ja Onneli saavat kuulla vuoden aikana hurjan määrän juuri heille huolella valittuja tekstejä.

1onneli ja anneli
Onneli ja Anneli kuuntelevat, kun heille luetaan. 1onneli ja anneli lukulehmä

Kirjat valitaan huolellisesti kirjastosta

Lapset valitsevat itse kirjan, jota haluavat lehmille lukea. Lastenkirjailija Reetta Niemelä on ollut kirjastossa mukana kertomassa lapsille, minkälaisia eläimiä lehmät ovat.

– Lapset ovat miettineet todella tarkasti, mitä haluavat lehmälle lukea. Eläinkirjat ovat olleet suurimmassa suosiossa. Itse valittu kirja on lapselle kuin talismaani, jonka he ylpeänä ottavat mukaansa.

Kirjastokäynnin jälkeen koululaiset tekevät pienissä ryhmissä retken Kaiturin tilalle Maskuun, jossa lukulehmät asuvat.

Lapset menevät istumaan lehmien aitaukseen ja ottavat kirjan esiin. Tämän huomattuaan lukulehmät saapuvat lasten luokse ja asettuvat kuuntelemaan.

– On tärkeää, että tilanne on lehmille vapaaehtoinen ja ne saavat liikkua vapaasti, Reetta Niemelä muistuttaa.

Kun lapsi alkaa lukea, lehmä rauhoittuu ja kääntää korvansa lukijan suuntaan. Lapsi saa kokemuksen, että hänen lukemisensa on tärkeää.

1minttu ja nella lukevat heilikille
Minttu Mäntylä, Nella Ruohonen ja lukulehmä Heilikki. 1minttu ja nella lukevat heilikille lukulehmä

Lukeminen lehmien kanssa rauhoittaa

Ääneen lukeminen sopii hyvin nimenomaan lehmille, koska ne ovat luonnostaan erittäin huolehtivaisia. Ne myös tekevät kaiken yhdessä: syövät, nukkuvat – ja kuuntelevat lukemista.

Lehmä ottaa lapsen mukaan laumaansa.

– Toiselle ääneen lukemisessa keskitytään tekstiin samalla, kun ollaan läsnä toisen kanssa. Siinä rauhoitutaan, annetaan toiselle tilaa eikä yritetä tehdä itseä väkisin tykö.

Lehmää ei takeltelu haittaa

Toisen luokan oppilaat ovat lukutaidoiltaan hyvin eritasoisia. Lehmä ei korjaa, kun lapsi takeltelee ja tavuttaa. Lehmä kuuntelee lempeästi hyväksyen ja lapsi saa kokemuksen onnistuneesta lukuhetkestä.

– Yhteiskunnassa lukeminen on todella arvostettua ja lapset ottavat siitä myös paineita. Kun pieni lapsi ottaa kirjan, kävelee lehmän viereen ja alkaa takeltelevilla taidoillaan lukea, se on liikuttava hetki. kuvailee Reetta Niemelä.

– Lehmä arvostaa aitoa läsnäoloa eikä arvota, miten lukeminen menee.

1päivikki ja reetta niemelä
Lehmä opettaa lempeästi tunnetaitoja. 1päivikki ja reetta niemelä päivikki koskinen

Lukulehmätoiminta opettaa tuplasti myötätuntoa

Lukulehmätoiminnan tavoitteena on lukutaidon lisäksi harjoitella myös tunnetaitoja.

Lukeminen lisää tutkitusti myötätuntoa ja empatiakykyä. Kirjojen avulla voi heijastella omaa identiteettiään maailmassa ja oppia ymmärtämään erilaisia todellisuuksia, kun lukijana eläytyy toisen nahkoihin.

Eläimen kanssa toimiessa lapsi huomaa, että myös eläimellä on omat tarpeensa ja mielipiteensä. Myötätunto kasvaa tutustuessa omiin ja toisen tarpeisiin. Kun otat toisen huomioon, huomaat mikä reaktio siitä seuraa.

Lehmät antavat välittömästi palautteen, miten vuorovaikutus on toiminut. Jos lehmälle tulee tukala olo, se poistuu rauhallisesti paikalta. Jos lehmä alkaa torkutella päiväunia lapsen läsnäollessa, on se suuri luottamuksen osoitus lapselle.

Lisää tietoa Onnelin ja Annelin kirjasto – lempeitä lukutuokioita lehmien kanssa -hankkeesta ja Lukulehmistä.

Katso insertistä, minkälaisia ajatuksia lapsilla on lehmille lukemisesta ja miten Heilikki reagoi lukemiseen:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän