Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Radiokeli on jokavuotinen luonnonilmiö

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä kirjoitus on julkaistu Karjalaisessa 1.10.2017.

Karjalaisen pääkirjoituksessa 28.9. kiinnitettiin huomiota ns. radiokeliin ja sen television katsojille ja radion kuuntelijoille aiheuttamiin vastaanottohäiriöihin. Ylen verkko- ja jakeluteknologioiden päällikkö Olli Sipilä vastaa.

Radiokeli-ilmiö liittyy radioaaltojen etenemiseen ilmakehässä. Tietyissä olosuhteissa, kuten laajan korkeapaineen aikana, radioaallot etenevät ilmassa eri tavalla kuin normaalisti. Siksi lähimmän lähetysaseman signaalin voimakkuus voi pudota voimakkaasti tai kauempana olevan, samalla kanavalla lähettävän aseman signaalin taso voi nousta ylipitkän etenemisen vuoksi.

Syy ei siis ole kevään taajuusmuutoksissa tv-kanavilla. Siinähän oli kysymys taajuuksien siirrosta televisiotoiminnasta matkaviestinverkoille, ja siksi televisiotaajuuksien käyttö jouduttiin suunnittelemaan uudestaan. Muutoksessa Ylen kanavapaikat säilyivät ennallaan, eikä Yle luopunut lähetyskapasiteetista tai taajuuksien määrästä.

Päinvastoin kuin pääkirjoituksessa annetaan ymmärtää, radiokeli on yleinen ilmiö. Yleensä se ei vaikuta koko Suomeen vaan painottuu tietyille alueille. Edellisen kerran radiokeli häiritsi tv- ja radiovastaanottoa tammikuussa 2017 Etelä- ja Lounais-Suomessa. Joinain vuosina radiokeli on aiheuttanut häiriöitä myös matkaviestinverkoissa.

Tällä kertaa radiokelin vaikutus on kylläkin poikkeuksellisen laaja - mutta onneksi saamme samalla nauttia myös poikkeuksellisen hienosta syyskelistä.

Olli Sipilä
Päällikkö, verkko- ja jakeluteknologiat, Yle

  • Yle vastaa: Meitä ei voi ostaa

    Jouko Jokinen vastaa Alpo Rusille Keskisuomalaisessa.

    Alpo Rusi väittää Keskisuomalaisessa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan Ylen olevan poliittisen eliitin sylikoira ja rekrytoivansa toimittajat poliittisin perustein. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Jouko Jokinen vastaa.

  • Yle vastaa: Etiikka ei löydy aina lakikirjasta

    Vastaus uutisointiin seksuaalisesta häirinnästä.

    Turun Sanomien kolumnissa pohdittiin Ylen journalistista linjaa liittyen uutisointiin seksuaalisesta häirinnästä. Etiikkapäällikkö Timo Huovinen vastaa.