Iso osa suomalaisista viestittelee Whatsappilla päivittäin. Jutusta löydät kuusi vinkkiä (ja yhden ekstran), joilla saat kokeneenakin käyttäjänä sovelluksesta enemmän irti.
Osaat varmasti käyttää Whatsappia sujuvasti viestien ja kuvien lähettämiseen – joko ryhmissä tai kahden kesken. Ehkä soitat Whatsappilla myös ääni- tai videopuheluja?
Tästä Digitreenistä saat 6 + 1 lisävinkkiä, joiden avulla etenet Whatsappin tehokäyttäjäksi.
1. Pidä huolta siitä, etteivät Whatsappin kuvat ja videot täytä puhelinta
Whatsappissa vastaanottamasi kuvat tallentuvat automaattisesti puhelimen kuvakirjastoon. Oletuksena Whatsapp tallentaa kuvat, kun käytät mobiilidataa ja videot vain, kun olet wifi-verkossa.
Tiedostot voivat tukkia puhelimen tallennustilan, joten muista tarkistaa Whatsappin asetukset, jos tallennustila tuntuu loppuvan kesken.
Näin säädät tiedostojen eli kuvien ja videoiden tallentumista:
- Mene Whatsappin asetuksiin (laitteesta riippuen kolmen pistettä tai ratas sovelluksen päänäkymässä) >
- Tallennustila ja data >
- (Medioiden automaattinen lataus) >
- Tee haluamasi valinnat mobiiliverkkoon ja wifi-verkkoon (vaihtoehtona voi olla myös roaming-tila – se tarkoittaa puhelimen käyttöä matkoilla, muun kuin oman operaattorisi verkossa.)


Vaikka et lataa kuvia ja muita tiedostoja laitteellesi, ne pysyvät tallessa Whatsappissa. Tiedostot saattavat näkyä Whatsappissa sumeina ja näkyä kunnolla vasta, kun täppäät niitä.
Tarkastele tallennustilaasi
Whatsappissa voit myös tarkastella datan käyttöäsi. Se tapahtuu kohdassa Asetukset > Tallennustila ja data > Hallitse tallennustilaa. Täältä voit poistaa yksitellen erityisen suuria tiedostoja ja näet, mitkä keskustelut vievät eniten dataa.

2. Hiukan lisää yksityisyyttä, kiitos? Ota käyttöön katoavat viestit
Tehokas tapa estää ulkopuolisia lukemasta Whatsapp-keskustelujasi on ottaa käyttöön katoavat viestit. Katoavat viestit estävät ulkopuolista lukemasta viestejäsi edes silloin, jos puhelimesi joutuu vääriin käsiin.
Asetus säädetään päälle keskustelu tai ryhmä kerrallaan. Yksityiskeskustelussa kumpi tahansa osapuoli voi muuttaa asetusta. Ryhmässä ylläpitäjä voi rajata asetusten muuttamisen vain itselleen.
- Avaa keskustelu / ryhmä > klikkaa sen nimeä > vieritä alemmas > Katoavat viestit.
Voit säätää viestit katoamaan joko 24 tunnin, 7 päivän tai 90 päivän välein. Muutos vaikuttaa uusiin viesteihin. Ennen asetuksen vaihtoa kirjoitetut viestit säilyvät muutoksen jälkeenkin.
3. Lähetätkö paljon tiedostoja tai kirjoitat pidempää tekstiä?
Whatsapp toimii sekä puhelimessa että tietokoneella. Jos sinun tarvitsee kirjoittaa pitkiä viestejä esimerkiksi ammattikäytössä tai lähettää tiedostoja suoraan tietokoneelta, kokeile tietokoneversiota.
Osoitteessa web.whatsapp.com saat Whatsapp-tilisi liitettyä tietokoneeseen tai muuhun laitteeseen skannaamalla QR-koodin. Windows- ja Mac-tietokoneille voit myös asentaa Whatsapp-sovelluksen, jos käytät sitä mieluummin kuin selainversiota.
Oletko törmännyt asiakaspalveluun Whatsappin kautta? Luultavimmin asiakaspalvelija vastasi viesteihisi sormet tietokoneen näppäimistöllä!

4. Tietoturva kuntoon – ota haltuun Whatsappin salaus
Kaikki Whatsappissa käyttäjien välillä lähetetyt viestit ovat automaattisesti päästä päähän salattuja. Niitä ei siis pääse lukemaan kukaan muu kuin viestin lähettäjä ja vastaanottaja.
Salaus ei kuitenkaan vakiona päde Whatsappin Google Drive- ja iCloud-pilvipalveluita käyttävään varmuuskopiointiin. Varmuuskopionti pitää viestisi tallessa, vaikka kadottaisit puhelimen tai vaihdat laitetta. Vuodesta 2021 salaus on ollut mahdollinen myös viestiesi kopioille, mutta asetus pitää itse laittaa päälle.
- Whatsappin Asetukset / ratas > Keskustelut > Varmuuskopiointi > Täysin salattu varmuuskopiointi.
Kun asetat salatun varmuuskopioinnin päälle, Whatsapp pyytää luomaan salasanan tai automaattisesti luodun koodin. Keskustelujesi varmuuskopioiden siirtämiseksi tai kopioimiseksi tarvitset jatkossa tämän avaimen – mutta niin tarvitsee myös mahdollinen ulkopuolinen urkkija.

Muista tietoturvan takia ottaa myös Whatsappissa käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen. Löydät ohjeet tästä Digitreenien artikkelista.
5. Käytätkö WA:ta vaikka yhdistyksen tiedottamisessa? Vastaanottajalista on hyvä vaihtoehto ryhmälle
Whatsappin ryhmissä kaikki ryhmän jäsenet näkevät toistensa yhteystiedot. Vastaanottajalista on ryhmä, jossa yhteystiedot näkee vain ylläpitäjä eivätkä jäsenet tiedä, keitä vastaanottajalistaan kuuluu.
Jos vastaat vastaanottajalistassa viestiin, sen näkee vain listan ylläpitäjä, eivät muut listan jäsenet. Tämä ominaisuus voi olla kätevä tiedottamisessa: Lista ei täyty jäsenten keskustelusta, vaan tiedotteet löytyvät selkeästi.
- Uusi vastaanottajaryhmä löytyy samasta paikasta kuin uuden ryhmän luominen: Androidissa kolme pistettä, Iphonessa Keskustelut-välilehti.
6. Kuka lähetti viestin? Aseta oma merkkiääni kontakteillesi
Voit laittaa henkilölle tai ryhmälle oman merkkiäänen, jos haluat jo äänestä tietää, keneltä viesti tai puhelu tulee. Esimerkiksi lapsen, puolison tai tärkeän projektin vetäjän viestit voi olla kätevä tunnistaa heti!
Avaa keskustelu tai ryhmä, jonka ilmoitusäänen haluat muuttaa > klikkaa ihmisen tai ryhmän nimeä > Mukautetut ilmoitukset > säädä ääniä.


Ekstra: Tiesitkö, että voit muotoilla viestiesi tekstiä?
Harva ehkä tulee ajatelleeksi, että Whatsappissa onnistuu esimerkiksi lihavointi, kursivointi ja tekstin yliviivaaminen. Voit yllättää erikoisella viestillä sopivan tilanteen tullen!
Lihavoinnin saat päälle lisäämällä sanan ympärille tähdet eli asteriskit (*sana*), kursivointi lisäämällä alaviivat (_sana_) ja yliviivaus lisäämällä aaltoviivat eli tildet (~sana~).
Näillä vinkeillä pärjäät Whatsappin kanssa pitkälle. Lisää ohjeita löydät sovelluksen omilta ohjesivuilta - tosin vain englanniksi.
Päivitykset:
14.12.22: Teksti ja kuvat kauttaaltaan ajan tasalle.
Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.