Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Fuocoammare – tuli merellä

Samuele-poika elää perheensä kanssa tavallisen lapsen elämää pakolaisten virran keskellä Lampedusan saarella.
Kalastajaperheen Samuele-poika on dokumenttielokuvan keskushenkilö. Samuele-poika elää perheensä kanssa tavallisen lapsen elämää pakolaisten virran keskellä Lampedusan saarella. yle tv1

TV1 maanantaina 9.10.2017 klo 21.30 - 23.20, uusinta sunnuntaina 15.10. klo 12.40
Katsottavissa Yle Areenassa

Samuele on 12-vuotias kalastajaperheen poika, joka asuu Italian eteläisellä saarella Välimerellä. Poika käy koulua, leikkii kavereidensa kanssa ja viettää aikaa satamassa.

Kaikki Samuelen ympärillä puhuvat miehistä, naisista ja lapsista, jotka haluavat ylittää meren ja päästä hänen kotisaarelleen.

Keskellä inhimillistä tragediaa

Lampedusan saari on kooltaan 20 neliökilometriä ja sijaitsee 130 kilometrin päässä Afrikan rannikosta ja 220 kilometrin päässä Sisilian rannikosta. Saari on pakolaiskriisin solmukohta.

Saaren läpi kulkee koko ajan tuhansia pakolaisia. Monien matka päättyy jo merelle. Joka ainoa päivä saaren asukkaat joutuvat todistamaan yhtä aikamme suurinta inhimillistä tragediaa.

Viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana Lampedusaan on saapunut noin 400 000 maahanmuuttajaa. Arvioilta 15 000 on kuollut koettaessaan ylittää Sisiliansalmen ja päästä Eurooppaan.

Pakolaisten virran keskellä Samuele-poika elää perheensä kanssa tavallisen lapsen elämää.

Kultaisella karhulla palkittu dokumentti

Italialainen ohjaaja Gianfranco Rosi vietti Lampedusalla runsaan vuoden. Humaani dokumenttielokuva Fuocoammare (12) seuraa, kuinka kaksi hyvin erilaista todellisuutta elää rinnakkain samalla saarella.

Rosin dokumentti voitti vuonna 2016 Berliinin elokuvajuhlien parhaan elokuvan Kultainen karhu -palkinnon. Kyseessä on ensimmäinen dokumenttielokuva, joka on palkittu Kultaisella karhulla elokuvajuhlien historian aikana.

Fuocoammare. Tuotanto: Doc & Film International, Italia, 2016.