Hyppää pääsisältöön

Erikoishaastattelussa internetin ristiriitaisin mies Kim Dotcom: "Tiedustelulaki muuttaa Suomen poliisivaltioksi"

Kim Dotcom ja Riku Rantala skype-yhteydessä, tekstinä: Nyt puhuu Kim Dotcom
Kim Dotcom ja Riku Rantala skype-yhteydessä, tekstinä: Nyt puhuu Kim Dotcom Docventures,Kim Dotcom,Riku Rantala

Maailman tunnetuimpiin hakkereihin kuuluva Kim Dotcom on puoliksi suomalainen ja fanittaa suomalaista IT-osaamista. Tekijänoikeusrikkomuksista syytetty hakkeri on nykyään Uuden-Seelannin kansalainen ja käynyt oikeustaistelua yli viiden vuoden ajan. Docventures sai miehen harvinaislaatuiseen haastatteluun skypen välityksellä.

Katso, mitä netin megakiholla on sanottavaa:

 1. Suomalaisuudesta (osa 1)
 2. Tekijänoikeusrikkomuksista
 3. Syyllisyydestä
 4. Joukkotiedustelusta
 5. Tiedustelulaista Suomessa
 6. Tulevaisuudesta
 7. Suomalaisuudesta (osa 2)

SUOMALAISUUDESTA, OSA 1

Kimdotcom - Caught in the Web -dokkarissa näkyy, miten Suomen lippu liehuu uusiseelantilaisen luksuskartanon salossa. Kartanon isäntä Dotcom kertoo olevansa ylpeä suomalaisuudestaan.

Dotcom vietti lapsuuden kesiään "Suomen metsissä" ja toivoo pääsevänsä Suomeen heti, kun oikeustaistelu ja matkustuskielto on ohi. Suomalaisesta koulutuksesta ja internet-osaamisesta hänellä on pelkkää hyvää sanottavaa:

TEKIJÄNOIKEUSRIKKOMUKSISTA

Kim Dotcomista tuli monimiljonääri, kun hän perusti tiedostonjakopalvelu Megauploadin vuonna 2005. Palvelussa käyttäjät pystyivät helposti jakamaan tekijänoikeuksienalaista musiikkia ja elokuvia toisilleen.

Palvelusta tuli megasuosittu. Dotcom tienasi sillä tuntuvat summat: omien sanojensa mukaan 24 miljoonaa euroa yksin vuonna 2010.

Sivusto suljettiin 2012 ja oikeusprosessi tekijänoikeusrikkomuksista on kestänyt siitä lähtien. Hollywoodin jättiyhtiöt 20th Century Fox, Disney, Paramount, Universal, Columbia ja Warner Bros syyttävät Megauploadia tekijänoikeusrikkomuksista.

Kim Dotcomin mukaan kuvio on laajempi, korruptoituneiden poliitikkojen ja Hollywoodin lobbaamisen tulos. Itse hän sanoo, ettei ole syyllistynyt rikoksiin. Parhaillaan hän käy taistoa USA:han oikeuskäsittelyyn luovuttamista vastaan - USA:ssa häntä odottaisi kahdenkymmenen vuoden kakku:

SYYLLISYYDESTÄ

Tämänhetkinen oikeudenkäynti ei ole Dotcomille uutta. Hän oli rikastunut myymällä hakkeroituja tietoja jo 18-vuotiaana, ja hänet pidätettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994.

Nyt Dotcom väittää kuitenkin olevansa syytettynä poliittisista syistä, ei tekijänoikeusrikkomuksista. Hänen mielestään jahti on päällä siksi, että hän on tukenut Wikileaksiä - ja hänen perässään ovat USA:n demokraatit ja Hollywoodin lobbarit. Totta tai ei, hän syyttää demokraatteja elämänsä ja uransa tuhoamisesta ja panee toivonsa Trumpiin:

JOUKKOTIEDUSTELUSTA

Kim Dotcom on nykyään Uuden-Seelannin kansalainen ja nauttii saarivaltiossa höllemmästä tekijänoikeuslainsäädännöstä kuin Euroopassa tai USA:ssa. Tästä huolimatta hän on joutunut Uuden-Seelannin tiedustelupalvelun vakoilemaksi.

Dotcom vei vakoilun oikeuteen ja voitti tapauksen. Terrorisminvastaisiin toimiin tarkoitetut menetelmät eivät olleet laillisia tekijänoikeustapauksessa. Jopa Uuden-Seelannin pääministeri pyysi julkisesti anteeksi tapahtunutta.

Dotcomin mukaan Uusi-Seelanti onkin USA:n "nukkevaltio":

TIEDUSTELULAISTA SUOMESSA

Kim Dotcomin äidin suku on kotoisin Turusta, ja hän on hyvin tietoinen Turussa sattuneesta terrori-iskusta. Sen varjolla suunniteltua tiedustelukia hän varoittaa ottamasta käyttöön, tai Suomesta tulee poliisivaltio:

TULEVAISUUDESTA

Kim Dotcom halusi jo pienenä miljonääriksi. Internetin megakiho onkin osannut tehdä rahaa aina, eikä Megauploadin sulkeminen ole saanut häntä pysähtymään.

Dotcom lanseerasi vastikään demoversion kryptovaluutalla toimivasta tiedostojenjakopalvelusta, jonka nimi on nettikingin tyylille uskollisesti K.im. Siinä tiedostojenjako toimii hieman samassa hengessä kuin Megauploadissa, mutta rahaliikenne tapahtuu bitcoineissa. Tällainen on hänen mukaansa talousmarkkinoiden tulevaisuutta:

SUOMALAISUUDESTA, OSA 2

Saksansuomalaisella Kim Dotcomilla oli risainen lapsuus, jota varjosti väkivaltaisen isän alkoholismi. Suomalainen äiti piti pojan puolta ja osti tälle jo varhain tietokoneen.

Hän nostaa hattua suomalaisille ja suomalaisten älykkyydelle - mutta löytyy häneltä myös yksi neuvo koko kansalle:

Kuka Kim Dotcom?

 1. Saksansuomalainen Kim Schmitz syntyi vuonna 1974 Kielissä. Hänen äitinsä on suomalainen.
 2. Saksalaiset aktivistihakkerit 80- ja 90-luvuilla eivät arvostaneet Dr. Kimble -nimimerkillä toimivaa Schmitziä kovinkaan korkealle, sillä hänellä oli alusta alkaen tarkoitus tehdä mahdollisimman paljon rahaa ja nauttia elämästään täysillä.
 3. Tuli miljonääriksi 18-vuotiaana. Schmitz oli hakkeroinut satojen yhdysvaltalaisyritysten puhelinkeskuksia ja myynyt niiden sisäänpääsykoodeja kahdella sadalla dollarilla kappaleelta. Samaan aikaan hän toimi myös tietoturvakonsulttina.
 4. Tuomittiin Saksassa ensimmäisen kerran vuonna 1994 tietoliikennepetoksesta ja vuonna 2002 sisäpiirikaupasta. Schmitz koki tuomiot "noitavainoina" ja muutti Hong Kongiin.
 5. Monimiljonääri hänestä tuli, kun hän perusti tiedonjakopalvelu Megauploadin vuonna 2005.
 6. Muutti vuonna 2010 Uuden-Seelannin kalleimpaan kartanolinnaan ja maksoi neverlandistään n. 15 miljoonaa euroa.
 7. Haki Uuden-Seelannin kansalaisuutta, sillä saarivaltiossa tekijänoikeuslainsäädäntö on höllempi kuin Euroopassa tai USA:ssa. Kustansi puolen miljoonan US-dollarin ilotulitukset Uudessa-Seelannissa juhlistaakseen kansallisuuden saamista.
 8. Uuden Seelannin poliisi hyökkäsi vuonna 2012 FBI:n valtuuttamana Dotcomin kartanoon tyylillä, joka muistuttaa ennemminkin aseistetun terroristin kuin tekijänoikeusrikkomuksista syytetyn pidättämistä.
 9. Avioitui vuonna 2009 Mona Verga Dotcomin kanssa ja erosi vuonna 2014. Pariskunnalla on viisi lasta. On menossa twiittinsä mukaan naimisiin aucklandilaisen opiskelijan Elizabeth Donnellyn kanssa marraskuussa 2017. Pariskunnalla on 21 vuoden ikäero.
 10. On pelifriikki, joka on osallistunut useita kertoja Gumball 3000 -ralliin. On ollut useamman kerran maailman paras Call of Duty: Modern Warfare 3 -pelaaja.
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures