Hyppää pääsisältöön

Esko Riihelä toimitti liikenteen sujuvaksi

Toimittaja Esko Riihelä (1939–2017) tuli katsojille ja kuuntelijoille tutuksi erityisesti liikenneohjelmistaan. Liikennevartissa syksyllä 1990 oli aiheena Suomenkin kaupungeissa yleistyneet liikenneruuhkat.

Valtion tietokonekeskuksen tilaston mukaan Suomessa oli 1990-luvun taitteessa yli kaksi miljoonaa autoa, joista henkilöautoja jo yli 1,9 miljoonaa. Kaikki suomalaiset olisivatkin mahtuneet Suomessa rekisteröityjen henkilöautojen kyytiin, ja kaupungeissamme kärsittiin ajoittain liikenneruuhkista. Tämän todistaa myös Helsingissä pyöräilevä liikennetoimittaja Esko Riihelä.

Liikennevartissa Riihelä haastattelee liikenneruuhkien ongelmista ammattiautoilijoita ja liikenneinsinööriä. Taksinkuljettaja ei ruuhkien vuoksi välttämättä ehtinyt vastata asiakkaan kutsuun, liikkeisiin tuotavaa kuormaa jouduttiin puolestaan usein purkamaan jalkakäytävällä kadunvarsipysäköinnin vuoksi. Myös liikenteen aiheuttamat kulut kunnille olivat kasvussa.

Television lisäksi Esko Riihelän ääni tuli eritoten tunnetuksi liikenneaiheisista radio-ohjelmista. Tosin monipuolinen toimittaja taisi muitakin aiheita, ja Riihelä oli mukana toimittamassa myös mm. Iltatähti-musiikkiohjelmia. 30-vuotisen uransa Ylessä hän oli aloittanut äänitarkkailijana.

Jäätyään eläkkeelle Ylestä vuonna 2002 jatkoi Riihelä vielä vapaana toimittajana, ja mm. vastaili lukijoiden kysymyksiin Iltalehdessä Kysy Eskolta -palstalla.

Esko Riihelä menehtyi lokakuussa 2017 pitkäaikaisen sairauden jälkeen 78-vuotiaana.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto