Hyppää pääsisältöön

Kokki Kolmosen lihakirves heilui Riistakakkosessa

Jaakko Kolmonen ja lihamestari Matti Elomaa paloittelevat hirven ruhon Riistakakkosessa 1982.
Jaakko Kolmonen ja lihamestari Matti Elomaa paloittelevat hirven ruhon Riistakakkosessa 1982. Jaakko Kolmonen ja lihamestari Matti Elomaa paloittelevat hirven ruhon Riistakakkosessa 1982. Kuva: Yle Jaakko Kolmonen,Yle Elävä arkisto

Jaakko "Kokki" Kolmosen isännöimä erikoisohjelma Riistakakkonen keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin ja niiden esittelyyn. Ohjelmissa esiteltiin Suomen saaliseläimiä ja valistettiin kansaa riistan taloudellisesta paloittelusta, lihakirveestä pitäen. Riistakakkosta esitettiin jakso vuodessa, alkusyksyisin TV2:ssa. Nyt Teeman Elävässä arkistossa uusitaan vuosina 1981 ja 1982 ensilähetetyt ohjelmat.

Teeman Elävän arkiston ohjelmapaketin ensilähetys siirtyy tästä viikosta lähtien torstai-iltaan heti Kino Klassikon jälkeen. Riistaohjelmat nähdään televisiossa Teemalla näin:

torstaina 5.10. klo 23:15
perjantaina 6.10. klo 13:35
maanantaina 9.10. klo 12:00

Legendaarinen tv-kokki Jaakko Kolmonen (1941–2016) nähtiin 1970-luvun alusta lähtien Ylen kanavilla ruokaohjelmasarjoissa Asia on pihvi, Kesäkeittiö ja Patakakkonen. Ohjelmien yhdistävänä tekijänä oli valistunut ravintotietämys ja ennen kaikkea kotimainen, terveellinen ruoka, jonka ilosanomaa Kolmonen pyrki aisaparinsa Veijo Vanamon kanssa välittämään suomalaisiin kotikeittiöihin.

1980-luvun alussa Kolmonen käynnisti vuosittain esitetyn erikoisohjelman Riistakakkosen, joka nähtiin neljänä syksynä TV2:ssa osana Patakakkonen-sarjaa. Erikoisohjelmien lähetysnauhoista on säästynyt kolme ja nyt Teeman Elävä arkisto uusii ohjelmista kaksi varhaisinta.

Teurastuksen teoriaa

Riistakakkosen ensimmäisessä ohjelmassa vuonna 1981 keskityttiin metsästyksen ja teurastuksen teoriaan. Liki 45-minuuttisessa show'ssa käytiin kirjojen, keskustelun ja kuvagrafiikan avulla läpi hirven onnistunut ampuminen, armolaukauksen pääteesit, kaadon varmistaminen sekä veren laskeminen pistämällä. Lisäksi puhuttiin saaliin teurastamisesta ja eläimen nylkemisestä. Asiantuntijana Kolmosta komppasi tarkastuseläinlääkäri Martti Partinen.

Riippuvan ruhon kimppuun

Vuoden 1982 syksynä ohjelmassa siirryttiin kirjojen takaa kattokoukkuihin ripustetun ruhon kimppuun. Saaliin täydellisessä hyötykäytössä Kolmosta opasti lihamestari Matti Elomaa. Ohjelmassa annettiin neuvoja hirven ja miksei peuranlihankin raakakypsentämisestä eli riiputtamisesta, raakapaloittelusta, ruhon luuttomaksi leikkaamisesta ja lopulta vielä lihojen pakastamisesta.

Riistakakkosen kolmaskin osa katsottavissa Elävässä arkistossa

Lue lisää:

Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen Lapissa ja nuotiolla. (1970)

Kesäkeittiö: Tirrilihaa telttaretkellä

Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo suuntaavat telttaretkelle kattilat ja tirrilihat tuohikontissa.

Lue lisää:

Jaakko Kolmonen laivalla.

Kokki Kolmonen syö seisovasta pöydästä

Jaakko Kolmonen tutustuu Suomen ja Ruotsin väliä liikennöivän autolautan seisovaan pöytään ja ohjeistaa kuinka noutopöydästä tulee syödä.

Lue lisää:

Jaakko Kolmonen tarkastaa Finnairin lentokoneruoat.

Kokki Kolmonen tarkastaa Finnairin lentokoneruoan

Keittiömestari Jaakko Kolmonen vieraili vuonna 1986 Finnairin catering-palveluiden tiloissa. Tarjoiltavissa aterioissa ja myös niiden esillepanoissa oli eroja, jotka riippuivat asiakkaiden matkustusluokasta ja lentojen reiteistä.

Lue lisää:

Jaakko Kolmonen ja Sirkka Gustafsson parvekkeella grillaamassa

Kesäkeittiö: Grillijuhlat kerrostalon parvekkeella

Sirkka Gustafsson kutsui Helsingin Vuosaaressa sijaitsevaan kerrostalokotiinsa keittiömestari Jaakko Kolmosen.

Lue lisää:

Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen viettävät joulua jouluruokia maistellen.

Joulu ennen vanhaan

"Porsaanpakara" ja lipeäkala saavat kyytiä, kun Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo näyttävät, miten jouluruuat ennen vanhaan pitkän kaavan mukaan valmistettiin.

Lue lisää:

Jaakko Kolmonen ja Martti Partinen keskustelevat metsästyksen ja teurastuksen teoriasta.

Kokki Kolmonen riistan ja ruhojen kimpussa

Jaakko Kolmosen 1980-alussa vuosittain isännöimä Riistakakkonen keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin. Ohjelmissa esiteltiin Suomen saaliseläimiä ja valistettiin kansaa saaliin taloudellisesta paloittelusta, lihakirveestä pitäen.

Kommentit
  • Maailman vanhin ratsastuskilpailu on elävää historiaa ja siekailematonta korruptiota

    Historiallinen Palio on Sienan kaupungin sydän

    Kahdesti vuodessa Italian Sienan kaupungissa käydään maailman vanhin ratsastuskilpailu – Palio. Cosima Spenderin dokumentti paljastaa tapahtuman juonittelun, korruption ja ratsastajien valmistautumiset strategioineen. Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 1.7. klo 12.00. Areenassa 60 päivää Koko Sienan kansa on saapunut keskiaikaisen kaupungin torille seuraamaan suurta hevoskilpailua.

  • Ingmar Bergman 100 vuotta Yle Teemalla ja Femillä

    2018 on ruotsalaisen mestariohjaajan juhlavuosi

    Ingmar Bergmanin juhlavuotta 2018 vietetään sekä Teemalla että Femillä elokuvien, dokumenttien ja keskustelujen merkeissä. Juhlavuoden vietto alkaa heinäkuussa.

  • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

    Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

    Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

Yle Teema