Hyppää pääsisältöön

Kokki Kolmosen lihakirves heilui Riistakakkosessa

Jaakko Kolmonen ja lihamestari Matti Elomaa paloittelevat hirven ruhon Riistakakkosessa 1982.
Jaakko Kolmonen ja lihamestari Matti Elomaa paloittelevat hirven ruhon Riistakakkosessa 1982. Jaakko Kolmonen ja lihamestari Matti Elomaa paloittelevat hirven ruhon Riistakakkosessa 1982. Kuva: Yle Jaakko Kolmonen,Yle Elävä arkisto

Jaakko "Kokki" Kolmosen isännöimä erikoisohjelma Riistakakkonen keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin ja niiden esittelyyn. Ohjelmissa esiteltiin Suomen saaliseläimiä ja valistettiin kansaa riistan taloudellisesta paloittelusta, lihakirveestä pitäen. Riistakakkosta esitettiin jakso vuodessa, alkusyksyisin TV2:ssa. Nyt Teeman Elävässä arkistossa uusitaan vuosina 1981 ja 1982 ensilähetetyt ohjelmat.

Teeman Elävän arkiston ohjelmapaketin ensilähetys siirtyy tästä viikosta lähtien torstai-iltaan heti Kino Klassikon jälkeen. Riistaohjelmat nähdään televisiossa Teemalla näin:

torstaina 5.10. klo 23:15
perjantaina 6.10. klo 13:35
maanantaina 9.10. klo 12:00

Legendaarinen tv-kokki Jaakko Kolmonen (1941–2016) nähtiin 1970-luvun alusta lähtien Ylen kanavilla ruokaohjelmasarjoissa Asia on pihvi, Kesäkeittiö ja Patakakkonen. Ohjelmien yhdistävänä tekijänä oli valistunut ravintotietämys ja ennen kaikkea kotimainen, terveellinen ruoka, jonka ilosanomaa Kolmonen pyrki aisaparinsa Veijo Vanamon kanssa välittämään suomalaisiin kotikeittiöihin.

1980-luvun alussa Kolmonen käynnisti vuosittain esitetyn erikoisohjelman Riistakakkosen, joka nähtiin neljänä syksynä TV2:ssa osana Patakakkonen-sarjaa. Erikoisohjelmien lähetysnauhoista on säästynyt kolme ja nyt Teeman Elävä arkisto uusii ohjelmista kaksi varhaisinta.

Teurastuksen teoriaa

Riistakakkosen ensimmäisessä ohjelmassa vuonna 1981 keskityttiin metsästyksen ja teurastuksen teoriaan. Liki 45-minuuttisessa show'ssa käytiin kirjojen, keskustelun ja kuvagrafiikan avulla läpi hirven onnistunut ampuminen, armolaukauksen pääteesit, kaadon varmistaminen sekä veren laskeminen pistämällä. Lisäksi puhuttiin saaliin teurastamisesta ja eläimen nylkemisestä. Asiantuntijana Kolmosta komppasi tarkastuseläinlääkäri Martti Partinen.

Riippuvan ruhon kimppuun

Vuoden 1982 syksynä ohjelmassa siirryttiin kirjojen takaa kattokoukkuihin ripustetun ruhon kimppuun. Saaliin täydellisessä hyötykäytössä Kolmosta opasti lihamestari Matti Elomaa. Ohjelmassa annettiin neuvoja hirven ja miksei peuranlihankin raakakypsentämisestä eli riiputtamisesta, raakapaloittelusta, ruhon luuttomaksi leikkaamisesta ja lopulta vielä lihojen pakastamisesta.

Riistakakkosen kolmaskin osa katsottavissa Elävässä arkistossa

Lue lisää:

Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen Lapissa ja nuotiolla. (1970)

Tirrilihaa telttaretkellä

Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo suuntaavat telttaretkelle kattilat ja tirrilihat tuohikontissa.

Lue lisää:

Jaakko Kolmonen laivalla.

Kokki Kolmonen syö seisovasta pöydästä

Jaakko Kolmonen tutustuu Suomen ja Ruotsin väliä liikennöivän autolautan seisovaan pöytään ja ohjeistaa kuinka noutopöydästä tulee syödä.

Lue lisää:

Jaakko Kolmonen tarkastaa Finnairin lentokoneruoat.

Kokki Kolmonen tarkastaa Finnairin lentokoneruoan

Keittiömestari Jaakko Kolmonen vieraili vuonna 1986 Finnairin catering-palveluiden tiloissa. Tarjoiltavissa aterioissa ja myös niiden esillepanoissa oli eroja, jotka riippuivat asiakkaiden matkustusluokasta ja lentojen reiteistä.

Lue lisää:

Jaakko Kolmonen ja Sirkka Gustafsson parvekkeella grillaamassa

Kesäkeittiö: Grillijuhlat kerrostalon parvekkeella

Sirkka Gustafsson kutsui Helsingin Vuosaaressa sijaitsevaan kerrostalokotiinsa keittiömestari Jaakko Kolmosen.

Lue lisää:

Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen viettävät joulua jouluruokia maistellen.

Joulu ennen vanhaan

"Porsaanpakara" ja lipeäkala saavat kyytiä, kun Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo näyttävät, miten jouluruuat ennen vanhaan pitkän kaavan mukaan valmistettiin.

Lue lisää:

Jaakko Kolmonen ja Martti Partinen keskustelevat metsästyksen ja teurastuksen teoriasta.

Kokki Kolmonen riistan ja ruhojen kimpussa

Jaakko Kolmosen 1980-alussa vuosittain isännöimä Riistakakkonen keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin. Ohjelmissa esiteltiin Suomen saaliseläimiä ja valistettiin kansaa saaliin taloudellisesta paloittelusta, lihakirveestä pitäen.

Kommentit
  • Blow-up ja todellisuuden häilyvyys: kuvaaja ja kuvaajan kuvaaja Teemalauantaissa

    Teemaillassa Blow-up-elokuva ja dokumentti sen kuvaajasta

    Teemalauantai esittää valokuvan keväässä modernin elokuvan merkkiteoksen Blow-up, jonka pääosassa on valokuvaaja, sekä dokumenttielokuvan tämän elokuvan kuvaajasta Carlo Di Palmasta. Upeasti kuvatusta, valokuvaamisen ja todellisuuden taltioinnin problematiikkaa pohtivasta elokuvasta esitetään ensi kertaa HD-kopio.

  • Raghu Rai – muotokuva mestarikuvaajasta

    Valokuvaaja tarkkailee maailmaa lempeästi ja terävästi

    Sanotaan, että valokuvat ovat usein ottajansa näköisiä. Jos katsoo arvostetun intialaisen kuvajournalistin Raghu Rain valokuvia, piirtyy mieleen kuva ammattilaisesta, joka suhtautuu maailmaan lempeydellä, mutta myös terävyydellä ja tarkkuudella, kirjoittaa Hannamari Shakya.

Yle Teema