Hyppää pääsisältöön

Kontrabasisti Heidi Rahkonen: "Minulla ei ole muita vaihtoehtoja kuin musiikki."

Heidi Rahkosen soitto-opinnot alkoivat 5-vuotiaana viululla, mutta vaihtuivat kontrabassoon koulutien käynnistyessä Itä-Helsingin musiikkiperuskoulussa. Nyt musiikkiopinnot ovat loppusuoralla, mutta tie on vienyt Heidin myös Berliiniin.

Kuka?
Olen Helsingistä kotoisin oleva kontrabasisti. Synnyin Helsingin Kätilöopistolla vuonna 1992.

Mistä?
Olen viettänyt lapsuuteni Helsingin Laajasalossa ja aloitin basso-opintoni Geza Szilvayn perustamassa Itä-Helsingin musiikkiperuskoulussa.

Vuosiluokkani oli koko koulun historian ensimmäinen. Meitä aloitti samaan aikaa viisi basistia musiikkiperuskoulussa Lasse Lagercrantzin johdolla, joista neljä opiskelee edelleen ammattimuusikoksi tai työskentelee ammattimuusikkona.

Perheessäni ei ole muita ammattimuusikoita. Vanhempani käyvät mielellään usein RSO:n ja HKO:n konserteissa. Äitini on myös laulanut kuorossa. Veljeni on soittanut kitaraa, sekä sähköbassoa.

Missä olet viettänyt elämäsi tähän asti?
Olen viettänyt elämäni opiskellen Helsingissä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa sekä solistisella osastolla vuodesta 2011.

Kontrabasisti Heidi Rahkonen pianisti Jouko Laivuori esiintyvät.
Heidin pianistina Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa on Jouko Laivuori. Kontrabasisti Heidi Rahkonen pianisti Jouko Laivuori esiintyvät. Kuva: Tiina-Maija Lehtonen / Yle Kantapöytä,Jouko Laivuori,heidi rahkonen

Lontoossa olin vaihto-oppilaana Royal Academy of Music -korkeakoulussa ja Essenissä opiskelin Folkwang University of Artsissa ja Hanns Eisler Hochschule für Musikissa vuodesta 2016 lähtien.

Opiskelen tällä hetkellä vakituisesti Berliinissä. Työskentelen myös paikallisessa Radion sinfoniaorkesterissa (RSB) orkesteriakatemistina.

Mikä paikkakunta tai maisema on sinulle tärkeä / inspiroiva?
Helsingin saaristot ja vesi ylipäätänsä ovat minulle tärkeitä, varsinkin kesäisin. Viihdyn hyvin myös Berliinin urbaanissa miljöössä.

Musiikkiopinnot?
Aloitin musiikkopinnot viululla 5-vuotiaana Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Soitettuani vuoden viulua pyrin Itä-Helsingin musiikkiperuskouluun ja siellä soitin vaihtui bassoon.

Sain valita joko basson tai sellon instrumentikseni, sillä viuluun oli niin paljon halukkaita. Kokeilin bassoa koulun pääsykokeissa ja ihastuin heti sen matalaan ääneen.

Tärkeimmät opettajasi ja oppilaitokset?
Lasse Lagercrantzilla on ollut merkittävä osa opintielläni. Hän on opettanut minua musiikkiperuskoulussa, nuorisokoulutuksessa sekä Sibelius-Akatemian solistisella osastolla, yhteensä 13 vuotta.

Kontrabasisti Heidi Rahkonen pianisti Jouko Laivuori esiintyvät.
Heidi Rahkosen soitin on vuoden päivät Sibelius-Akatemian omistama arvokas Carcassi-kontrabasso 1700-luvun lopulta. Kontrabasisti Heidi Rahkonen pianisti Jouko Laivuori esiintyvät. Kuva: Tiina-Maija Lehtonen / Yle Jouko Laivuori,Kantapöytä,heidi rahkonen

Ulkomailla minua ovat opettaneet Duncan McTier, Niek de Groot, Olivier Thiery sekä Esko Laine.

Opiskelen tällä hetkellä professori Janne Saksalan luokalla Berliinissä. Hän on ollut alusta lähtien ollut yksi inspiroivin muusikko, jonka tunnen.

Häämöttääkö valmistuminen?
Olen loppusuoralla opinnoissani Taideyliopistossa ja suunnitelmissa olisi valmistua musiikin maisteriksi kevään 2018 aikana.

Lempisäveltäjäsi?
En osaa nimetä yhtä varsinaista lempisäveltäjää. Tykkään käydä paljon orkesterikonserteissa ja kuuntelen siellä mielelläni suuria saksalaisia romantiikan ajan säveltäjiä kuten Beethovenia ja Brahmsia.

Idolisi?
Tykkään paljon viulisti Frank Peter Zimmermanin tulkinnoista. Erityisesti Bergin viulukonsertto Lontoon Promeilta on jäänyt minulle elävästi mieleen. Herbert Blomsted on yksi inspiroivin kapellimestari, jonka kanssa olen saanut työskennellä.

Mahtuuko elämääsi muuta kuin musiikki?
Käyn melkein päivittäin balettitunneilla.

Haastattelu Kantapöydässä.
Haastattelu Kantapöydässä. Kuva: Tiina-Maija Lehtonen / Yle Kantapöytä,inari tilli

Onko sinulla muita vaihtoehtoja kuin musiikki ja soittaminen?
Minulla ei ole tällä hetkellä muita vaihtoehtoja musiikin lisäksi.

Entä muuta?
Minulla on myös bassosisko, Maria Krykov, jonka kanssa aloitimme basso-opinnot samaan aikaan Itä-Helsingin musiikkiperuskoulussa.

Olemme bassosiskokset, koska synnyimme vitsikkäästi samana päivänä Kätilöopistolla. Hän opiskelee myös tällä hetkellä Berliinissä.

Kontrabasisti Heidi Rahkonen.
Kontrabasisti Heidi Rahkonen. Kuva: Laila Kangas / Yle heidi rahkonen

Heidi Rahkonen tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä 4.10.2017. Videolla Heidi soittaa katkelman Giovanni Bottesinin kappaleesta Grande allegro alla Mendelssohn. Pianistina on Jouko Laivuori. Toimittajina ovat Riikka Holopainen ja Inari Tilli. Ohjaus Harri Anttila.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.