Hyppää pääsisältöön

Papin usko ja seksuaalisuus vuoden 1918 kaaoksessa – Lunastus on Kari Heiskasen taidonnäyte

Kari Heiskanen ja Jussi Puhakka elokuvassa Lunastus.
Kari Heiskanen ja Jussi Puhakka elokuvassa Lunastus. Kuva: Yle Kari Heiskanen,Lunastus,Olli Saarela,Jussi Puhakka

Olli Saarelan ohjaama Lunastus pureutuu itsenäisen Suomen ensiaskeliin, kevään 1918 sodaksi kärjistyviin ristiriitoihin. Moraaliset, uskonnolliset ja seksuaaliset jännitteet ajavat politiikan ohi, kun kappalainen hairahtuu punavankinuorukaisen vuoteeseen.

Pienen itäsuomalaisen kylän kappalainen Patrik Sillman joutuu keskelle sisällissodan järjettömyyttä. Sillman on sivistynyt kaupunkilainen keskellä maalaismoukkia. Hän yrittää uskonsa ja virkansa avulla pysyä puolueettomana, mutta eettiset ja moraaliset pyrkimykset uhkaavat jäädä politiikan jalkoihin, ja pakkaa sekoittaa vielä kielletty seksuaali-identiteetti.

Sillman saa tehtäväkseen vahtia ja kuulustella nuorta punavankia, joka herättää kappalaisen torjutut homoseksuaaliset halut. Syyllisyyden, armon ja väkivallan kautta kappalainen saa lopulta ehkä lunastuksen synnintunnostaan.

Lunastus (1997) on Olli Saarelan ensimmäinen pitkä elokuva, jonka hän käsikirjoitti yhdessä Heikki Vuennon kanssa. Pienimuotoisen elokuvan aihe on vakava ja tyylilaji lähempänä eurooppalaisen taide-elokuvan traditiota kuin Rukajärven tien (1999) kaltaista suuren yleisön draamaa. Keskiössä on yksilön intiimi, henkilökohtainen kilvoittelu kansakunnan käännekohdassa.

Kappalainen Sillmanin roolissa nähdään Kari Heiskanen, jonka esittäminä päähenkilön mielenliikkeet ja kohtalokkaat päätökset saavat uskottavan ja koskettavan muodon. Heiskanen palkittiinkin oikeutetusti Jussi-patsaalla suorituksestaan.

Nuorta punavankia elokuvassa esittää tuolloin Teatterikorkeakoulussa opiskellut Jussi Puhakka, joka sittemmin on nähty lukuisissa elokuva- ja tv-rooleissa sekä suurten teattereiden lavoilla. Keskeisessä sivuroolissa nähdään Puhakan opiskelutoveri Jussi Lehtonen. joka on sittemmin väitellyt teatteritieteen tohtoriksi. Sekä Puhakka että Lehtonen tekivät Lunastuksessa ensimmäiset roolityönsä valkokankaalla.

Laadukas elokuva palkittiin kuudella Jussilla, joista Heiskasen lisäksi pääsivät iloitsemaan ohjaaja Olli Saarela, käsikirjoittaja Heikki Vuento, säveltäjä Tuomas Kantelinen, pukusuunnittelija Tiina Kaukanen ja lavastaja Risto Karhula. Elokuva ei menestynyt elokuvateattereissa, mutta on myöhemmin löytänyt yleisönsä television välityksellä.

 • Lunastus (1997) Näyttelijät: Kari Heiskanen, Jussi Puhakka, Jussi Lehtonen, Robert Enckell, Rauno Juvonen, Jari Hietanen, Tanja-Lotta Räikkä, Eero Milonoff, Eetu Hilkamo, Tom Wentzell, Ville Virtanen. Käsikirjoitus Olli Saarela ja Heikki Vuento. Ohjaus Olli Saarela. Tuotato Kinoproduction Oy.
Kommentit
 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema